Η κυβερνητική συμμαχία με τη Μέρκελ «βουλιάζει» το SPD και ανεβάζει το AfD στο 15%

Η κυβερνητική συμμαχία με τη Μέρκελ «βουλιάζει» το SPD και ανεβάζει το AfD στο 15%
A delegate of the German Social Democratic party (SPD) votes during the party convention in Dortmund, Germany, June 25, 2017. REUTERS/Wolfgang Rattay

Η προοπτική συγκυβέρνησης με τους Χριστιανοδημοκράτες για άλλη μια τετραετία δεν φαίνεται να «συγκινεί» τους ψηφοφόρους των Σοσιαλδημοκρατών. 

Κολλημένα στο 15% παραμένουν τα ποσοστά του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) στην πρώτη δημοσκόπηση μετά την εσωκομματική ψηφοφορία για τη συμμετοχή σε κυβέρνηση συνασπισμού υπό την Άνγκελα Μέρκελ, η οποία φαίνεται πως δεν συσπειρώνει τους ψηφοφόρους του κόμματος, όπως θα ήθελε η ηγεσία του.

«Οι περισσότεροι από τους ψηφοφόρους που έχασε το SPD μετά τις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου, δεν επιθυμούν τον μεγάλο συνασπισμό», δηλώνει στην εφημερίδα ο επικεφαλής του γερμανικού Ινστιτούτου Insa, Χέρμαν Μπίνκερτ.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Insa για λογαριασμό της εφημερίδας Bild, η Χριστιανική Ένωση κερδίζει μισή μονάδα από την τελευταία μέτρηση και φθάνει στο 33%, ενώ στο 15% βρίσκεται πλέον και η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), το κόμμα της άκρας δεξιάς που με τη λαϊκιστική ρητορική του κατάφερε να κερδίσει σημαντικό μέρος των Γερμανών ψηφοφόρων.

Στην ίδια δημοσκόπηση οι φιλελεύθεροι (FDP) υποστηρίζονται από το 10% των ερωτηθέντων, ενώ στο 12% βρίσκονται η Αριστερά και οι Πράσινοι.