Η Παπαστράτος σβήνει το τσιγάρο και πετυχαίνει ανάπτυξη 40% 

Η Παπαστράτος σβήνει το τσιγάρο και πετυχαίνει ανάπτυξη 40% 
Μεγάλες επενδύσεις από "Παπαστράτο"- Philip Morris – Το αποτύπωμα της εταιρείας στο περιβάλλον.

Για την Παπαστράτος η μάχη κατά των συμβατικών τσιγάρων και η μείωση των καπνιστών στην Ελλάδα κατά 1,5 εκατομμύριο μέχρι το 2025 αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της επιχειρηματικής της στρατηγικής. Σε αυτή την προσπάθεια, που έχει την πλήρη στήριξη της μητρικής Philip Morris International, υλοποιεί τα τελευταία χρόνια ένα βαρύ επενδυτικό πρόγραμμα που ξεκίνησε το 2017, όταν η εταιρεία αποφάσισε να γυρίσει σελίδα της υλοποιώντας μια σημαντική επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ για τη μετατροπή του εργοστασίου της στον Ασπρόπυργο σε μονάδα αποκλειστικής παραγωγής των θερμαινόμενων ράβδων καπνού για το νέο καπνικό προϊόν δυνητικά μειωμένου κινδύνου, σε σχέση με τα συμβατικά τσιγάρα, το IQOS.

Σε συνέχεια της πρώτης επένδυσης, το 2021 ξεκίνησε μια νέα επένδυση ύψους 125 εκατ. ευρώ με την οποία αναβαθμίζονται οι υπάρχουσες γραμμές παραγωγής θερμαινόμενων ράβδων καπνού για να παράγουν τα προϊόντα της επόμενης γενιάς του IQOS. Επίσης πέρυσι εγκρίθηκαν περαιτέρω επενδύσεις ύψους 160 εκατ. ευρώ. Ως αποτέλεσμα όλων αυτών των επενδύσεων στο τέλος του 2022 βρίσκονταν σε λειτουργία 6 τροποποιημένες και 2 πλήρως νέες γραμμές παραγωγής θερμαινόμενων ράβδου καπνού, TEREA για τη νέα γενιά προϊόντων θέρμανσης καπνού, ILUMA. Επίσης λειτουργούν δύο γραμμές παραγωγής φίλτρων και 2 γραμμές ψηφιακής εκτύπωσης, ενώ βρίσκονταν υπό εγκατάσταση άλλες 4 νέες γραμμές παραγωγής νέας γενιάς και 2 γραμμές ψηφιακής εκτύπωσης.

Αλλά οι επενδύσεις δεν σταματούν εδώ. Τον περασμένο Φεβρουάριο ανακοίνωσε περαιτέρω επενδύσεις ύψους 200 εκατ. ευρώ για το εργοστάσιο της στο Ασπρόπυργο, με προσθήκη 4 νέων γραμμών παραγωγής, δημιουργία 300 θέσεων εργασίας και εξαγωγές συνολικής αξίας 300 εκατ. ευρώ. Ήδη πέρυσι οι μικτές πωλήσεις εξωτερικού, οι οποίες αυξήθηκαν 81,68% έναντι του 2021, αντιπροσώπευαν πάνω από το 20% του συνολικού μικτού της τζίρου από 13,3% που ήταν το 2021 και ξεπέρασαν σε αξία τα 328,8 εκατ. ευρώ. Με τη βιομηχανική δραστηριότητα να αναπτύσσεται με υψηλότερους ρυθμούς (+26,6%) από την εμπορική (+10,28%).

Σε ότι αφορά τις καθαρές πωλήσεις αυτές ξεπέρασαν τα 657,27 εκατ. ευρώ από 469,38 εκατ. ευρώ το 2021 σημειώνοντας ανάπτυξη 40%, το κόστος πωληθέντων αυξήθηκε 58% στα 426,5 εκατ. ευρώ, το μικτό κέρδος ανήλθε σε 231 εκατ. ευρώ από 200 εκατ. ευρώ, τα EBITDA διαμορφώθηκαν στα 135 εκατ. ευρώ από 146 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 85 εκατ. ευρώ έναντι 101 εκατ. ευρώ το 2021. Αναφορικά με τη διανομή μερίσματος, στις 22 Μαρτίου του 2023 η έκτακτη γενική συνέλευση αποφάσισε τη διανομή μερίσματος ποσού 50 εκατ. ευρώ από τα μη διανεμηθέντα κέρδη παρελθουσών χρήσεων, ενώ στις 21 Ιουλίου του 2023 το διοικητικό συμβούλιο πρότεινε τη μη διανομή πρώτου μερίσματος από τα κέρδη της χρήσης 2022. Το 2021 η έκτακτη γενική συνέλευση αποφάσισε τη διανομή μερίσματος 93 εκατ. ευρώ από τα μη διανεμηθέντα κέρδη των χρήσεων 2017-2018.

Σε επιχειρησιακό επίπεδο από τις αρχές της φετινής χρονιάς η Παπαστράτος έχει μετεξελιχθεί σε διοικητικό κέντρο των λειτουργειών της Philip Morris International για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, το οποίο αποτελείται από 12 χώρες (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Κύπρο, Μάλτα, Σλοβακία, Σερβία, Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία, Μαυροβούνιο), ενώ από την περασμένη Άνοιξη τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στην εταιρεία έχει αναλάβει ο Γιώργος Μαργώνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενώ σε συνέχεια της επένδυσης για τη στροφή της λειτουργίας του εργοστασίου στον Ασπρόπυργο στην αποκλειστική παραγωγή της νέας γενιάς καπνικών προϊόντων δυνητικά μειωμένου κινδύνου, των θερμαινόμενων ράβδων καπνού HEETS για το IQOS, η εταιρεία στοχεύει στην ολοένα αυξανόμενη παραγωγική δυνατότητα του εργοστασίου, στην απόκτηση εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας, στην ανάπτυξη των ανθρώπων της και στη συνεχή δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Σταθερό σημείο αναφοράς του μετασχηματισμού της είναι η επιστημονική γνώση και όχημά της προς ένα μέλλον χωρίς τσιγάρο είναι η τεχνολογία και οι δυνατότητες που προσφέρει.

Τι κάνει η Παπαστράτος για το περβάλλον

Την ίδια στιγμή η δέσμευση και προτεραιότητά της εταιρείας για υπεύθυνη και βιώσιμη ανάπτυξη συνδέεται άρρηκτα με την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων και των συνεργατών της, τη προστασία του περιβάλλοντος καθώς και τη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων της επιχειρηματικής μας δραστηριότητας στο περιβάλλον. Η εταιρεία, έχοντας πιστοποιηθεί με βαθμό «Άριστα» για τα Συστήματα Διαχείρισης Περιβάλλοντος (ISO 14001) και Υγείας και Ασφάλειας στην εργασία (ISO 45001) το 2020, προχώρησε στην εφαρμογή και ενδυνάμωσή τους.

Επιπρόσθετα, η Παπαστράτος, είναι από τις πρώτες σε πανελλαδικό επίπεδο που πιστοποιήθηκε σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο Alliance for Water Stewardship v.2.0 (AWS), ένα πρότυπο που στόχο έχει την ορθή και αειφόρα διαχείριση του νερού μέσα από το πρίσμα ενός δίκαιου κοινωνικά, περιβαλλοντικά βιώσιμου και οικονομικά επωφελή τρόπου χρήσης αυτού το φυσικού πόρου και αυτή η διαδικασία πραγματοποιείται σε ετήσια βάση.

Σε ό,τι αφορά τις εκπομπές αέριων ρύπων, παρακολουθούνται και ελέγχονται σε εξαμηνιαία βάση με μετρήσεις από πιστοποιημένο φορέα. Επίσης φέτος πραγματοποιήσαμε την εγγραφή μας στο Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών του Υπουργείου Περιβάλλοντος με στόχο την ενίσχυση της προσπάθειας που γίνεται για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής καθώς αποτελεί ένα από τα βασικά εργαλεία για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου με οικονομικά αποδοτικό τρόπο.

Επιπλέον, έχουν θεσπιστεί και παρακολουθούνται σε μηνιαία βάση, σχετικοί περιβαλλοντικοί δείκτες (κατανάλωση καυσίμων, ηλεκτρικής ενέργειας, νερού, εκπομπές CO2, παραγόμενα απόβλητα, ανακύκλωση/διάθεση αποβλήτων) και προκύπτουν οι ανάλογες βελτιωτικές ενέργειες για καθένα από αυτούς.

Ενδεικτικό παράδειγμα από παρελθόντα έτη αποτελεί η αντικατάσταση της καύσιμης ύλης στο σύστημα παραγωγής ατμού από Μαζούτ σε Φυσικό Αέριο, κάτι που συνετέλεσε σε σημαντική μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα ενώ παράλληλα συνεχίσαμε τις επενδύσεις σε συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας. Παράλληλα η εταιρεία χρησιμοποιεί καταναλώνει ρεύμα που προέρχεται από ανανεώσιμες πήγες ενέργεια με μηδενικές εκπομπές αέριων ρύπων.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι πέρυσι η εταιρεία έχει μπει σε πιλοτικό πρόγραμμα της μητρικής για να υλοποιηθούν έργα με στόχο την μείωση εκπομπών του θερμοκηπίου, το πιλοτικό πρόγραμμα λέγεται «zero carbon tech»

Μέσω της συνεχούς εξέλιξης στην παραγωγική διαδικασία και με στοχευμένες επεμβάσεις στις γραμμές παραγωγής, πέτυχε αποδοτικότερη διαχείριση πρώτων υλών με αποτέλεσμα τη μείωση στους σχετικούς δείκτες κατανάλωσης νερού και παραγωγής αποβλήτων που σχετίζονται άμεσα με την παραγωγική διαδικασία.

Η Παπαστράτος είναι συμβεβλημένη με τα Συλλογικά Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης (Σ.Σ.Ε.Δ.) Αποβλήτων Συσκευασιών (Α.Σ.) και Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (Α.Η.Η.Ε.) για τα προϊόντα που διαθέτει στην αγορά. Παράλληλα, ξεκίνησε τις διαδικασίες για ένταξη στο Σ.Σ.Ε.Δ. Αποβλήτων Ηλεκτρικών Στηλών και Συσσωρευτών (Α.Η.Σ.Σ.). Mε αυτόν τον τρόπο προάγει την αρχή τηw ανακύκλωσης και της ορθής διαχείρισης των αποβλήτων ακόμα και για απόβλητα που δεν ανήκουν την παραγωγική μας διαδικασίας.

Θα πρέπει επίσης να αναφέρουμε ότι πέρυσι, για ακόμη μια χρονιά η Παπαστράτος έλαβε την τιμητική διάκριση του «Κορυφαίου Εργοδότη» στην Ελλάδα από το Top Employer Institute και συγκαταλέγεται ανάμεσα στις κορυφαίες εταιρείες της χώρας για το εργασιακό τους περιβάλλον. Ενώ αναδείχθηκε ο πιο Ελκυστικός Εργοδότης στην Ελλάδα, μέσα από τη μεγάλη Έρευνα Employer Brand (REBR) που πραγματοποίησε η Randstad, και η πιο «Αξιοθαύμαστη Εταιρεία στην Ελλάδα» στη σχετική λίστα του Fortune Greece.

Διαβάστε ακόμη:

Μassimo Andolina (PMI): H Παπαστράτος είναι ακρογωνιαίος λίθος στο ταξίδι μας για έναν μέλλον χωρίς τσιγάρο

Technovation: To όραμα της Philip Morris International για μια smoke free εποχή περνάει από το “The Cube”

Workforce talks: Τα highlights της έρευνας για τους πιο ελκυστικούς εργοδότες στην Ελλάδα