Η πιο κρίσιμη διαπραγμάτευση για τη Deutsche Bank

Η πιο κρίσιμη διαπραγμάτευση για τη Deutsche Bank
epa05001594 (FILE) A file photo dated 20 May 2015 showing dark clouds hovering over the headquarters of German banking and financial services corporation Deutsche Bank in Frankfurt, Germany. Deutsche Bank, Germany's largest bank, said 29 October 2015 that it will cut about 9,000 jobs, four days after it announced a restructuring. The reorganization of the bank's leadership was announced Sunday by chief executive John Cryan, who said the aim was 'to create a bank that's better-controlled, more cost-efficient and more strongly focused.' The bank has been dogged by a host of problems in recent months, ranging from shake-ups in management to major anticipated losses. It also was fined 2.5 billion dollars in April for its role in manipulating the benchmark Libor interest rate, which banks charge one another for loans. Deutsche Bank is also preparing to sell its Postbank subsidiary, which will mean a loss of a further 15,000 positions. EPA/ARNE DEDERT Photo:

«Ψαλίδισμα» στο πρόστιμο των Αμερικανών θα ζητήσει ο γερμανικός τραπεζικός κολοσσός.

Η Deutsche Bank εντείνει τις ενέργειές της για να μειώσει πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου το πρόστιμο των 14 δισεκ. δολαρίων που έχουν ζητήσει οι Αρχές των ΗΠΑ για παραπλανητικές πωλήσεις τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων από τη γερμανική τράπεζα.

Η απειλή ενός τόσο μεγάλου προστίμου ώθησε τη μετοχή της Deutsche σε χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ και ένας συμβιβασμός σε μειωμένο πρόστιμο είναι επειγόντως αναγκαίος για να αντιστραφεί η τάση αυτή και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στη μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα.

Η μετοχή της Deutsche δεν διαπραγματεύεται σήμερα στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, λόγω επίσημης αργίας, αλλά η διαπραγμάτευσή της θα αρχίσει αργότερα στις ΗΠΑ, όταν ανοίξει εκεί το χρηματιστήριο.

Δημοσίευμα της Παρασκευής, σύμφωνα με το οποίο η Deutsche και το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης είναι κοντά σε έναν συμβιβασμό για μείωση του προστίμου στα 5,4 δισεκ. δολάρια, οδήγησε την άνοδο της μετοχής της κατά 6%, αλλά το δημοσίευμα αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί. Χθεσινό δημοσίευμα της Wall Street Journal ανέφερε ότι οι συζητήσεις των δύο πλευρών συνεχίζονται και ότι οι λεπτομέρειες είναι ρευστές. Δεν έχει παρουσιασθεί κάποια συμφωνία για έγκριση σε αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις καμίας πλευράς, σημείωσε το δημοσίευμα, επικαλούμενο πηγές με γνώση του θέματος.

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s ανέφερε ότι θα είναι θετικό για τους κατόχους ομολόγων της Deutsche, αν η τράπεζα μπορεί να συμβιβασθεί σε ένα ποσό περί τα 3,1 δισεκ. δολάρια, ενώ ένα πρόστιμο ύψους 5,7 δισεκ. δολαρίων θα μειώσει την κερδοφορία της το 2016, αλλά δεν θα πλήξει σημαντικά την κεφαλαιακά θέση της.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Deutsche, Τζον Κράιαν, θα βρίσκεται στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα για την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ και η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ανέφερε ότι θα τον συνοδεύουν και άλλα στελέχη της τράπεζας για να προσπαθήσουν να διαπραγματευθούν έναν συμβιβασμό με τις Αρχές των ΗΠΑ.

Όπως και άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες, που βρίσκονται στο στόχαστρο έρευνας για παραπλανητικές πωλήσεις τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων – όπως η Credit Suisse και η Barclays – η γερμανική τράπεζα θέλει μία συμφωνία με τη σημερινή αμερικανική κυβέρνηση. Η νέα κυβέρνηση, που θα προκύψει από τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, θα επιφέρει άγνωστους κινδύνους και πιθανές καθυστερήσεις.

Κορυφαίοι Γερμανοί επιχειρηματίες, που εκπροσωπούν εταιρείες όπως η BASF, η Daimler, η E.ON, η RWE και η Siemens, ενώθηκαν για να υπερασπιστούν την τράπεζα με πρωτοσέλιδο άρθρο στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Η γερμανική βιομηχανία χρειάζεται τη Deutsche Bank για να μας συνοδεύσει έξω στον κόσμο», δήλωσε ο Πρόεδρος της BASF, Γίργκεν Χάμπρεχτ.

Διαβάστε επίσης: «Καρφί» Γκάμπριελ για κερδοσκοπία της Deutsche Bank