Οι πρώτες γερμανικές αντιδράσεις: Σκληρή γραμμή από κύκλους Σόιμπλε

Οι πρώτες γερμανικές αντιδράσεις: Σκληρή γραμμή από κύκλους Σόιμπλε

Το Σοσιαλδημοκρατικό Kόμμα (SPD) της Γερμανίας ζητά την διεξαγωγή έκτακτης Συνόδου Κορυφής για το ελληνικό θέμα, μετά και το σημερινό δημοψήφισμα.

Στη σκληρή γραμμή θα επιμείνει ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Star επικαλούμενο γερμανικές πηγές.

Όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλογλου ο Β. Σόιμπλε ετοιμάζεται να περάσει δυναμικά στην αντεπίθεση, κάνοντας εισήγηση περί Grexit. Σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, το Βερολίνο θα ζητήσει να γίνουν απαιτητά τα δάνεια του EFSF και να μην αυξηθεί ο ELA .

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, λίγο μετά την ανακοίνωση των πρώτων exit polls τοποθετήθηκε στη γερμανική δημόσια τηλεόραση ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Κάρστεν Σνάιντερ. Μιλώντας στην εκπομπή Bericht aus Berlin του ARD, o Κάρστεν Σνάιντερ είπε ότι σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν τα έξιτ πολ και επικρατήσει όντως το «όχι», τότε θα ήταν ένα εξαιρετικά δύσκολο αποτέλεσμα. Διερωτώμαι εάν στην περίπτωση αυτή θα μπορεί κανείς να διαπραγματευτεί με την ελληνική κυβέρνηση, όπως είπε.

Ο κ. Σνάιντερ είπε πολύ χαρακτηριστικά «δεν είμαι σίγουρος εάν οι Έλληνες γνωρίζουν για το τι ψήφισαν, για το ευρώ ή τις μεταρρυθμίσεις». Σε κάθε περίπτωση, όπως σημείωσε, η γερμανική πλευρά αναμένει να δει τώρα τι θα πει η ελληνική κυβέρνηση, πως θα διαβάσει και πως θα επικοινωνήσει το αποτέλεσμα. O Κάρστεν Σνάιντερ εκτίμησε πάντως ότι η κατάσταση είναι ούτως η άλλως εξαιρετικά δύσκολη και πως επιδεινώθηκε δραματικά τις τελευταίες δυο εβδομάδες, κυρίως μετά το κλείσιμο των τραπεζών.

Μιλώντας στην ίδια εκπομπή ο πρόεδρος των Πρασίνων Τζεμ Όζντεμιρ εξέφρασε την ανησυχία του για τη διαφαινόμενη, βάσει των exit polls, επικράτηση του “όχι”. Σε κάθε περίπτωση, πως σημείωσε, τα προβλήματα της υπερχρεωμένης χώρας θα παραμείνουν και στο μέλλον προβλήματα της Ευρώπης.

Τέλος, ο έτερος αντιπρόεδρος της ΚΟ των Σοσιαλδημοκρατών Άξελ Σέφερ ζήτησε να πραγματοποιηθεί αύριο έκτακτη Σύνοδος Κορυφής καθώς όπως δήλωσε προς το Ρόιτερς η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή για να την αφήσουμε στα χέρια των υπ. Οικονομικών.

Δηλώσεις Γερμανών πολιτικών για τα πρώτα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος

«Πώς το έλεγαν στο Mad Max; Τι όμορφη, όμορφη, όμορφη μέρα», γράφει στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter η συμπρόεδρος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) Κάτια Κίπινγκ και προσθέτει ότι το δημοψήφισμα δεν αφορούσε την παραμονή στο ευρώ, αλλά την πορεία λιτότητας. «Ο λαός μίλησε νίκησαν! Εναντίον της απολυταρχικής Ευρώπης της λιτότητας και υπέρ μιας Ευρώπης της δημοκρατίας», γράφει η κυρία Κίπινγκ.

«Δεν μπορείς να ανατινάξεις την Ελλάδα εκτός Ευρώπης», δήλωσε ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ, στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και δήλωσε ανήσυχος για την τάση προς το «όχι». Επισήμανε πάντως ότι τα προβλήματα της υπερχρεωμένης χώρας θα παραμείνουν ούτως ή άλλως προβλήματα της Ευρώπης (ARD) .

Ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) Ραλφ Μπρίνκχαους δήλωσε στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF ότι μετά το δημοψήφισμα δεν βλέπει δυνατότητα για περαιτέρω πακέτα βοήθειας. «Για μας ίσχυε πάντα η αρχή ότι η βοήθεια δίδεται έναντι μεταρρυθμίσεων. Αν αυτές οι μεταρρυθμίσεις δεν πρόκειται πλέον να γίνουν από την ελληνική κυβέρνηση και εάν η ελληνική κυβέρνηση έχει τώρα για αυτό και την στήριξη του λαού της, θα είναι αντικειμενικά δύσκολο να δοθούν νέα πακέτα βοήθειας», δήλωσε ο κ. Μπρίνκχαους.
Ο Βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Σεμπάστιαν Στάινεκε, με ανάρτησή του στο Twitter, γράφει: «Δεν μπορώ να καταλάβω την αναστάτωση για το αποτέλεσμα. Τους ταξιδιώτες δεν πρέπει να τους σταματάς, έτσι δεν είναι;».

«Θεωρώ το αποτέλεσμα, εάν επιβεβαιωθεί, πραγματικά δύσκολο. Πώς να διαπραγματευτείς με τους σημερινούς ανθρώπους…», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών Κάρστεν Σνάιντερ στο ARD και πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης πυροδότησαν την ατμόσφαιρα. «Δεν ξέρω πώς μπορούμε ακόμη να βρούμε κοινό τόπο», δήλωσε και ζήτησε να πραγματοποιηθεί αύριο έκτακτη Σύνοδος Κορυφής, καθώς, όπως είπε, «η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή για να την αφήσουμε στους υπουργούς Οικονομικών».

Πηγή: deutsche welle, Star – ΑΠΕ-ΜΠΕ