Η πρώτη εμπορική συμφωνία της Βρετανίας στην εποχή μετά το Brexit με τη Νότια Κορέα

Η πρώτη εμπορική συμφωνία της Βρετανίας στην εποχή μετά το Brexit με τη Νότια Κορέα
epa07293893 Brexit protesters demonstrate by the houses of parliament in Westminster London, Britain, 17 January 2019. British Prime Minister Theresa May is holding talks with cabinet and party leaders over Brexit. EPA/NEIL HALL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η συμφωνία θα καλύπτει τις νοτιοκορεατικές εξαγωγές αυτοκινήτων και ανταλλακτικών και τις βρετανικές εξαγωγές πετρελαϊοειδών και άλλων αγαθών και όπως επισημαίνει το Λονδίνο έως στόχο να προσφέρει σταθερότητα σε περίπτωση Brexit χωρίς συμφωνία.

Επί της αρχής συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, η οποία έχει ως στόχο να διατηρήσει το υφιστάμενο πλαίσιο συναλλαγών και μετά το Brexit, υπέγραψαν Βρετανία και Νότια Κορέα. Πρόκειται για την πρώτη εμπορική συμφωνία της χώρας, που αφορά την μετά-Brexit εποχή και σε γενικές γραμμές κινείται πάνω στους όρους της υφιστάμενης συμφωνίας της Ε.Ε. με την Σεούλ.

Η συμφωνία, που υπεγράφη από τον υπουργό Διεθνούς Εμπορίου, Λίαμ Φοξ, θα καλύπτει τις νοτιοκορεατικές εξαγωγές αυτοκινήτων και ανταλλακτικών και τις βρετανικές εξαγωγές πετρελαϊοειδών και άλλων αγαθών και όπως επισημαίνει το Λονδίνο έως στόχο να προσφέρει σταθερότητα σε περίπτωση εξόδου χωρίς συμφωνία από την κοινότητα στις 31 Οκτωβρίου.

«Η συμφωνία είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς αμβλύνει τις αβεβαιότητες, που πυροδοτεί το Brexit σε ένα ήδη δύσκολο περιβάλλον για τις εξαγωγές εξαιτίας του κλιμακωμένου εμπορικού πολέμου ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Πεκίνο» τόνισε ο Νοτιοκορεάτης υπουργός Εμπορίου, Γιου Μίουνγκ χι. Οι δύο πλευρές επιδιώκουν να την επικυρώσουν έως τα τέλη Οκτωβρίου και να τη θέσουν σε εφαρμογή από τον Νοέμβριο.

Η Νότια Κορέα είναι η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας και εκ των κορυφαίων δυνάμεων στον πλανήτη στα ηλεκτρονικά, την χαλυβουργία και την αυτοκινητοβιομηχανία. Οι εξαγωγές της χώρας στη Βρετανία ανήλθαν σε 6,36 δισ. δολάρια πέρυσι. Από την άλλη η Βρετανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ν. Κορέας μεταξύ των κρατών- μελών της Ε.Ε. και συνολικά ο 18ος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της.

Ως μέλος της Ε.Ε. η Βρετανία συμμετέχει σε 40 εμπορικές συμφωνίες της Ε.Ε με άλλες χώρες.

Πηγή: BBC