Γιώργος Κωσταντόπουλος: Η ψηφιακή εποχή των ΕΛΤΑ

Γιώργος Κωσταντόπουλος: Η ψηφιακή εποχή των ΕΛΤΑ
H επανεκκίνηση του ιστορικού οργανισμού μέσω restructuring & turnaround και το εύρος του ψηφιακού μετασχηματισμού ήταν μια μοναδική πρόκληση. Ο CEO των ΕΛΤΑ μιλάει στο Fortune για τη μετατροπή των ΕΛΤΑ από "δεινόσαυρο" του Δημοσίου σε μια εταιρεία νέας αντίληψης.

Με μακρά θητεία σε εμβληματικές εταιρείες του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ανέλαβε μία από τις μεγαλύτερες και πιο σύνθετες μεταρρυθμίσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα: να μεταμορφώσει τα ιστορικά ΕΛΤΑ σε μια εταιρεία νέας αντίληψης, νέας τεχνολογίας, κερδοφόρα και εξαιρετική σε υπηρεσίες, που να διατηρεί τον κοινωνικό της ρόλο. Μέσα σε δύο χρόνια, τα αποτελέσματα ήδη τον δικαιώνουν.

Ένας τεχνοκράτης μάνατζερ, και μάλιστα  ΙΤ expert, στον αρχαιότερο ελληνικό οργανισμό, ακούστηκε  εκ πρώτης όψεως «επαναστατικό».

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τα highlights της συνέντευξης:

Τι σας οδήγησε να μετακινηθείτε από τον ιδιωτικό τομέα και να αναλάβετε επικεφαλής των ΕΛΤΑ το 2019;

Έχετε δίκιο που το προσεγγίζετε έτσι. Γιατί αυτό που μας ανατέθηκε, όταν αναλάβαμε τον οργανισμό, ως διοίκηση τεχνοκρατών, ήταν να φέρουμε μια μικρή επανάσταση. Και αυτή ήταν και το κίνητρο. H επανεκκίνηση του ιστορικού οργανισμού μέσω restructuring & turnaround και το εύρος του ψηφιακού μετασχηματισμού αποτέλεσαν μοναδική πρόκληση. Είχαμε μπροστά μας μια εταιρεία με παρουσία σε ολόκληρη την Ελλάδα, με υπηρεσίες καθοριστικές για τη λειτουργία του κράτους, που αν και διατηρεί τον ρόλο της, σαν συνεκτικός ιστός για την ελληνική κοινωνία, είχε εξαιρετικά μεγάλες παθογένειες. Κυρίως, δε, τον «υπερπληθυσμό» και τη ζημιογόνο λειτουργία.

Το ζητούμενο ήταν να μεταμορφώσουμε την εταιρεία και να τη φέρουμε στην επόμενη ημέρα, δημιουργώντας έναν σύγχρονο οργανισμό, ανταγωνιστικό, κερδοφόρο και εξαιρετικό σε υπηρεσίες, που να διατηρεί τον κοινωνικό του ρόλο. Αυτό λοιπόν, για μένα, ήταν ένα μεγάλο στοίχημα που ανέλαβα να φέρω σε πέρας μαζί με τη νέα διοικητική ομάδα μας.

Άρα, τα ΕΛΤΑ διοικούνται πλέον από ανθρώπους της αγοράς;

Φέραμε την εμπειρία μας από τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να μετασχηματίσουμε έναν πάλαι ποτέ «δεινόσαυρο» του Δημοσίου σε μια εταιρεία νέας αντίληψης, νέας τεχνολογίας και ανταγωνιστικής λειτουργίας, με συγκεκριμένους στόχους και μετρήσιμα αποτελέσματα, βάζοντας τέλος σε μια βαθύτατη διοικητική παθογένεια. Μια εταιρεία που ταυτόχρονα βάζει στο επίκεντρο τις ανάγκες του σύγχρονου πελάτη, αλλά και κάθε Έλληνα πολίτη, σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας.

Για να γίνει αυτό, εδώ και δύο χρόνια, «τρέχουμε» μία από τις μεγαλύτερες και δραστικότερες μεταρρυθμίσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Η οποία με την έμπρακτη υποστήριξη των μετόχων μας −της ΕΕΣΥΠ, αλλά και της Πολιτείας− έχει ήδη αλλάξει τα δεδομένα. Και σας διαβεβαιώνω ότι πρόκειται να αλλάξει πολύ περισσότερα, πολύ σύντομα.

Αναλαμβάνοντας  έναν γερασμένο οργανισμό του Δημοσίου, με ποιες δυσκολίες ήρθατε αντιμέτωπος;

Τα ΕΛΤΑ είναι ένας ιστορικός ελληνικός οργανισμός, ο οποίος, όμως, στα τέλη της περασμένης δεκαετίας έφτασε στα όρια της εξαφάνισης. Και ο κύριος λόγος ήταν η ελλειμματική του λειτουργία με ανεπαρκείς και απαρχαιωμένες υποδομές και συστήματα. Φορτωμένος επί έτη με υπεράριθμο προσωπικό, άρχισε πριν μερικά χρόνια να αντιμετωπίζει και τις αρνητικές συνθήκες που προέκυψαν στην ίδια του την αγορά. Δηλαδή, τη σημαντική πτώση του παραδοσιακού ταχυδρομείου, που την περίοδο 2014-2019 έπεσε κατά 35%, περιορίζοντας αντίστοιχα τον τζίρο της εταιρείας κατά 80 εκατ. ευρώ, κάτι που δεν αντισταθμίστηκε με άλλες δραστηριότητες.

Την ίδια στιγμή, όμως, το μισθολογικό κόστος παρέμενε το ίδιο, διαμορφώνοντας περισσότερο από το 65% των ετησίων εξόδων του ομίλου. Σκεφτείτε ότι, όταν αναλάβαμε την εταιρεία στα τέλη του 2019, τα ΕΛΤΑ «έμπαιναν μέσα» πάνω από επτά εκατ. ευρώ τον μήνα, επιβαρύνοντας αντίστοιχα τους Έλληνες φορολογούμενους. Και παρά τις ενέργειές μας, με τις οποίες περιορίσαμε το έλλειμμα αυτό στα τέσσερα εκατ. ευρώ τον μήνα, το 2020, η ανάγκη να παρέμβουμε έγινε επιτακτική.

Επιπλέον, την προηγούμενη δεκαετία, τα ΕΛΤΑ είχαν αφεθεί σε αδράνεια και δεν προσαρμόστηκαν στην απελευθέρωση της ταχυδρομικής αγοράς. Εμείς, από την πρώτη στιγμή, εκπονήσαμε έναν στρατηγικό σχεδιασμό συνολικής αντιμετώπισης της κατάστασης.

Με στόχο όχι μόνο να περιορίσουμε την «αιμορραγία», αλλά να φέρουμε τον οργανισμό σε μια επόμενη ημέρα ανάπτυξης και ψηφιακής λειτουργίας. Με νέα δομή, αλλά και τη δυνατότητα να προσεγγίσει και να εξυπηρετήσει νέους πελάτες και νέες ανάγκες, δημιουργώντας έτσι και νέα έσοδα.

Ποιος είναι ο απώτερος σκοπός του σχεδιασμού σας;

Είναι να προσφέρει μια ολοκληρωμένη λύση, προκειμένου τα ΕΛΤΑ να αναβαθμιστούν τεχνολογικά και οργανωτικά, να μειώσουν το κόστος λειτουργίας τους και να προσφέρουν νέα ψηφιακά προϊόντα και υπηρεσίες. Διατηρώντας, όμως, τον κοινωνικό τους ρόλο και προσφέροντας καλύτερη εξυπηρέτηση στους πολίτες. Και ταυτόχρονα, να καταστούν οικονομικά ανεξάρτητα και κερδοφόρα. Κάτι που σήμερα γίνεται πράξη. Πρωτοπορούμε και δείχνουμε τον δρόμο για το πώς μια δημόσια επιχείρηση μπορεί να γίνει ταυτόχρονα καινοτόμος, οικονομικά υγιής και επιχειρηματικά ανταγωνιστική.

Δεν σας κρύβω ότι τα ρομποτάκια στο Κέντρο Διαλογής στο Κρυονέρι είναι μία από τις καλύτερες «ειδήσεις» της χρονιάς. Τι αντίκτυπο έχουν στην επιτάχυνση της διαλογής και την εξυπηρέτηση του πελάτη;

Η εκρηκτική αύξηση του ηλεκτρονικού εμπορίου και οι νέες αγοραστικές συνήθειες λόγω πανδημίας μάς ώθησαν να πάρουμε τολμηρές και καινοτόμες αποφάσεις. Τα ΕΛΤΑ είναι ο πρώτος ταχυδρομικός οργανισμός στην Ευρώπη που επένδυσε σε τεχνολογίες ρομποτικής με τεχνητή νοημοσύνη για την παραγωγική διαδικασία διαλογής. Τα ρομποτάκια είναι μια θετική είδηση για όλη την Ελλάδα. Δείχνει πως η χώρα μας καινοτομεί σε διεθνές επίπεδο. Από το περασμένο φθινόπωρο λειτουργεί στο Κρυονέρι το πρώτο κέντρο διαλογής ταχυδρομικού φορέα στην Ευρώπη που εφαρμόζει τεχνολογίες ρομποτικής και ΑΙ, αντίστοιχες με αυτές των γιγάντων του e-commerce όπως οι Walmart, JD.com, Uniqlo και China Post, κάτι που καταγράφει την αποφασιστικότητά μας να προχωρήσουμε τον εκσυγχρονισμό των Ελληνικών Ταχυδρομείων και να τα περάσουμε στην ψηφιακή εποχή.

Η επένδυση αυτή αλλάζει ριζικά τη λειτουργία αλλά και τη δυναμική των ΕΛΤΑ επιφέροντας σημαντική επιτάχυνση της διαδικασίας διαλογής, μειώνοντας το κόστος και επιτυγχάνοντας πολύ μικρότερο χρόνο παράδοσης των αντικειμένων στους τελικούς αποδέκτες. Η πρώτη φάση ξεκίνησε με 55 mini robots, παρέχοντας δυνατότητα διαλογής 3.000 αντικειμένων την ώρα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τον τριπλασιασμό της ταχύτητας διαλογής και τον εκμηδενισμό των σφαλμάτων του χειροκίνητου περιβάλλοντος.

Ήδη, όμως, έχουμε περάσει στη δεύτερη φάση. Η αναβαθμισμένη εγκατάσταση αποτελείται πλέον από 120 mini robots που εξυπηρετούν σχεδόν 200 προορισμούς, ανεβάζοντας έτσι τη διαλογή σε 7.000 δέματα την ώρα. Δηλαδή, σχεδόν 170.000 αντικείμενα την ημέρα. Που σημαίνει ότι έχουμε καταφέρει σχεδόν να εξαπλασιάσουμε την ταχύτητα διαλογής μας, κάτι που μας επιτρέπει να επιτύχουμε την παράδοση όχι απλά την επομένη ημέρα, αλλά και νωρίτερα.

Το ρομποτικό σύστημα διαλογής είναι ένα κομβικό σημείο του ψηφιακού μετασχηματισμού, γιατί διαμορφώνει το σημείο εκκίνησης, το ground zero, για τα όσα ετοιμάζουμε και τα οποία βρίσκονται  ήδη σε εξέλιξη.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα;

Το αποτέλεσμα που επιδιώκουμε να φέρουμε μέσα από το πρόγραμμα του μετασχηματισμού μας είναι μια νέα, πελατοκεντρική, φιλική και εξυπηρετική εταιρεία. Ανταγωνιστική σε ελληνικό και διεθνές περιβάλλον, η οποία θα διατηρεί το κοινωνικό αποτύπωμά της στη χώρα. Μια εταιρεία με ψηφιακή λειτουργία και πλήρες δίκτυο 24ωρης εξυπηρέτησης, με πρωτοποριακές υπηρεσίες προς τους πελάτες της και τους Έλληνες πολίτες. Και, ταυτόχρονα, μια εταιρεία με νέα φιλοσοφία και κουλτούρα που θα παρέχει για τους εργαζομένους της ένα δυναμικό περιβάλλον εξέλιξης και αξιοκρατίας. Θα σας πω ενδεικτικά τι έρχεται τους αμέσως επόμενους μήνες.

Πριν καν κλείσει ο χρόνος…

Το πρώτο είναι ο Ψηφιακός Ταχυδρόμος, ο οποίος δεν είναι απλώς ένας ταχυδρόμος της ψηφιακής εποχής, αλλά ένα ευρύτερο πακέτο υπηρεσιών, στην υπηρεσία του πελάτη μας. Περιλαμβάνει τον ανθρώπινο παράγοντα, τον διανομέα, ο οποίος, όμως, θα έχει πλέον στη διάθεσή του λογισμικό και συσκευές που θα του δίνουν σχεδόν απεριόριστες δυνατότητες. Οι διανομείς του 2022 θα είναι εφοδιασμένοι με συσκευές PDA, που θα έχουν ενσωματωμένη λειτουργία πληρωμών POS (tap & pay) και οι οποίες θα επικοινωνούν με την mobile εφαρμογή του πελάτη για ανέπαφες αποστολές. Με τον τρόπο αυτό, εκτός από τη διαχείριση της ταχυδρομικής αποστολής, θα μπορούν να εισπράττουν, να πληρώνουν ή να αντιπαραβάλλουν οποιαδήποτε παραγγελία, λογαριασμό ή υπηρεσία στην πόρτα του πελάτη.

Για τους πελάτες, η ίδια mobile εφαρμογή θα προσφέρει real-time ενημέρωση για κάθε διακίνηση, με «έξυπνο» σύστημα σκαναρίσματος και αναγνώριση εικόνας για την πραγματοποίηση όλων των δυνατών συναλλαγών. Για τις παραλαβές, θα συνδυάζεται με ηχητική ή και αναδυόμενη ειδοποίηση για αλλαγές στο δρομολόγιο, ώστε να δείχνει σε πραγματικό χρόνο το στίγμα του διανομέα. Το δεύτερο θα είναι τα νέα ψηφιακά καταστήματα, τα Smart Lockers, στα οποία ο πελάτης μας θα μπορεί να παραδίδει ή να παραλαμβάνει το αντικείμενο, το πακέτο ή την αλληλογραφία του 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα.

Οι πελάτες μας θα μπορούν να επιλέγουν την παράδοση ή την παραλαβή μέσω της εφαρμογής και θα ειδοποιούνται μέσω αυτής για τον χρόνο που το πακέτο τους θα φτάνει στο σημείο εξυπηρέτησης. Για την παράδοση, φυσικά, θα μπορούν να εξυπηρετηθούν επίσης οποιαδήποτε στιγμή, τοποθετώντας το δέμα ή την αλληλογραφία τους στο Smart Locker, με την ίδια ευκολία που εξυπηρετούνται από ένα ΑΤΜ. Όλα αυτά θα έχουν μπει σε εφαρμογή μέχρι το τέλος του 2022. Και, βέβαια, ακολουθούν αρκετά περισσότερα, μια και το πρόγραμμα του Ψηφιακού Μετασχηματισμού θα κρατήσει δύο χρόνια και έχει μπροστά του αρκετά και σημαντικά milestones.

«Τα ΕΛΤΑ είναι ο πρώτος ταχυδρομικός οργανισμός στην Ευρώπη που επένδυσε σε τεχνολογίες ρομποτικής για τη διαδικασία διαλογής».

Προβλέπετε εκπαίδευση και εξοικείωση των πολιτών, ώστε να αξιοποιήσουν όλες αυτές τις νέες ψηφιακές λειτουργίες και εφαρμογές;

Είμαστε ένας οργανισμός που λειτουργεί για την εξυπηρέτηση όλων των Ελλήνων, σε κάθε κέντρο και άκρη της επικράτειας. Αντιλαμβάνεστε, επομένως, ότι και η ψηφιοποίηση, όπως και οι εφαρμογές μας, έχουν σχεδιαστεί για να μπορούν να αξιοποιηθούν από κάθε Έλληνα πολίτη. Πρακτικά, λοιπόν, ο πολίτης δεν θα βρεθεί αντιμέτωπος με κάτι που δεν γνωρίζει ήδη… Αυτό που θα «εισπράξει», όμως, είναι ένα ανώτερο επίπεδο εξυπηρέτησης από τα ΕΛΤΑ. Άλλωστε ο Ψηφιακός Ταχυδρόμος θα είναι πάντοτε στη διάθεσή του…

Υλοποιήσατε ένα μεγάλο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου με επιτυχία. Σε μια εποχή που γίνεται πόλεμος για το ταλέντο, η προσέλκυση εργαζομένων με άλλη κουλτούρα και νέες δεξιότητες μπορούν να συμβαδίσουν με τον εντέλει δημόσιο χαρακτήρα του οργανισμού;

Πράγματι, ως διοίκηση είμαστε υπερήφανοι που διαμορφώσαμε ένα πρόγραμμα εθελουσίας στα μέτρα της αγοράς. Ένα πρόγραμμα με εξειδικευμένη στόχευση και ιδιαίτερη ευαισθησία για το προσωπικό που επέλεξε να αποχωρήσει, αναγνωρίζοντας την προσφορά του. Αυτός ήταν ο λόγος που το πρόγραμμα είχε τόσο μεγάλη ανταπόκριση και επιτυχία, πιάνοντας από την πρώτη του φάση τον στόχο για την αποχώρηση 2.000 εργαζομένων και θέτοντας ένα σημείο αναφοράς για αντίστοιχα εγχειρήματα, τόσο στον ιδιωτικό τομέα όσο και στο Δημόσιο.

Να υπογραμμίσω ότι με την ολοκλήρωση του προγράμματος εθελουσίας εξόδου 2.000 εργαζομένων, τα ΕΛΤΑ εξοικονομούν ήδη περισσότερα από 70 εκατ. ευρώ ετησίως. Η εθελουσία είχε πολλά θετικά αποτελέσματα, γιατί έφερε τον οργανισμό στα «μέτρα» για την επόμενη ημέρα. Είχε όμως και ένα αρνητικό: το γεγονός ότι πολλοί εργαζόμενοι αποχώρησαν από την εταιρεία, διαμορφώνοντας κενά για ένα μικρό διάστημα. Ήταν ένα θέμα που αντιμετωπίσαμε, ήδη, φέρνοντας στον οργανισμό «νέο αίμα».

Οι περισσότεροι προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα, όπως εμείς, ή και από πολυεθνικές, με εξαιρετικά σημαντικά βιογραφικά. Διαμορφώνουν έτσι μαζί με τους προϋπάρχοντες συνεργάτες μας ένα υβριδικό μοντέλο, το οποίο πρέπει να σας πω ότι λειτουργεί αποτελεσματικά και πλέον έχει ξεπεράσει τα όρια του «δημόσιου χαρακτήρα» των ΕΛΤΑ, οδηγώντας τον οργανισμό με σιγουριά στη νέα εποχή.

Πέραν της λιανικής, πώς σχεδιάζετε την προσέλκυση των επιχειρήσεων στον τομέα των ταχυμεταφορών και του ηλεκτρονικού εμπορίου;

Η πολύ καλή προετοιμασία το διάστημα που προηγήθηκε έφερε αποτελέσματα και σε εμπορικό επίπεδο. Ως απόδειξη της ποιότητας των υπηρεσιών μας και της δυνατότητας να καλύψουμε το σύνολο της ελληνικής επικράτειας με αξιοπιστία και σε ανταγωνιστικούς χρόνους παραδόσεων, ήρθε στα τέλη της περασμένης άνοιξης και η συμφωνία με την Amazon, για τη διανομή των αντικειμένων που αποστέλλει σε Έλληνες παραλήπτες ή επί ελληνικού εδάφους.

Η Amazon μας εμπιστεύτηκε έχοντας προηγουμένως ελέγξει τις επιδόσεις των ΕΛΤΑ σε κάθε επίπεδο, καθώς δίνει πολύ μεγάλη σημασία στην εμπειρία του πελάτη. Η συνεργασία ξεκίνησε αρχικά σε πιλοτικό επίπεδο, αλλά πριν καν συμπληρωθούν 20 μέρες από την έναρξή της οι υπεύθυνοι της  Amazon διαπίστωσαν την αποτελεσματικότητα και τη συνέπεια στους στόχους που είχαν προσδιορίσει, με αποτέλεσμα την επέκτασή της. Σήμερα, σε μηνιαία βάση, τα ΕΛΤΑ διαχειρίζονται καθημερινά το 70% του ευρωπαϊκού όγκου της Αmazon στην Ελλάδα, παραδίδοντας το 95% των αντικειμένων εντός ή νωρίτερα από τις σχετικές προθεσμίες.

Για τον Όμιλο ΕΛΤΑ, λοιπόν, η εμπιστοσύνη της Amazon καταγράφει την αξιοπιστία του στη διαχείριση αντικειμένων σε διεθνές επίπεδο. Ταυτόχρονα, όμως, μέσω της ΕΛΤΑ Courier, ο όμιλος εξελίσσει και το δικό του marketplace μέσα από το οποίο συμβάλλει στην ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα.

«Τα ΕΛΤΑ διαχειρίζονται καθημερινά το 70% του ευρωπαϊκού όγκου της Αmazon στην Ελλάδα, παραδίδοντας on time το 95% των αντικειμένων».

Βλέπετε, αλήθεια, τα μερίδια των ΕΛΤΑ Courier να αυξάνονται και σε τι ποσοστά;

Ο κλάδος των ταχυμεταφορών είναι εξαιρετικά δυναμικός τόσο διεθνώς όσο και στην Ελλάδα, που κατά τη διάρκεια των lockdowns αποκτήθηκαν 100 νέες ταχυδρομικές άδειες. Το 2015 το σύνολο του παγκόσμιου ηλεκτρονικού εμπορίου αντιπροσώπευε το 7,5% του λιανεμπορίου (500 δισ. ευρώ σε πωλήσεις), το 2020 αυτό το ποσοστό ανέβηκε στο 16%, με τις πωλήσεις να ξεπερνούν τα δύο τρισ. ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι μέχρι το 2025 το ηλεκτρονικό εμπόριο θα υπερβεί τα τέσσερα τρισ. που αντιπροσωπεύει ποσοστό μόλις 20% του συνολικού λιανεμπορίου. Συνεπώς, τα περιθώρια είναι πολύ μεγάλα και τα μερίδια αγοράς θα αυξηθούν για όλους. Νομίζω πως όλοι αποσκοπούν στη διαφοροποίηση των υπηρεσιών που προσφέρουν.

Ως ταχυδρομική υπηρεσία ζούμε σε μια περίοδο στην οποία η παραδοσιακή επιστολική αλληλογραφία συρρικνώνεται λόγω διείσδυσης του ebill. Παράλληλα, η αγορά του δέματος, λόγω εκθετικής ανάπτυξης του e-commerce, αλλά και της πανδημίας, βρίσκεται από την αρχή του έτους σε διόρθωση. Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Σε αυτή την αγορά τα ΕΛΤΑ κινούνται πλέον διαφορετικά από το παρελθόν. Διερευνούν, αναλύουν την αγορά και πηγαίνουν στον πελάτη, προσφέροντάς του ευελιξία και καινοτόμες λύσεις. Δεν κάθονται περιμένοντας τον πελάτη να τους επισκεφτεί. Λειτουργούμε, δηλαδή, σαν hunters, και όχι σαν farmers. Τα ΕΛΤΑ κινούνται πλέον ως όμιλος απέναντι στον ανταγωνισμό, με στόχο να κερδίσουν το μερίδιο που τους αξίζει. Και τα καταφέρνουν.

Όμως, τα ΕΛΤΑ, ακόμη και σήμερα είναι ταυτισμένα στο μυαλό μας με μικρά και μεγάλα καταστήματα, γεμάτα ουρές, για να στείλουμε ένα δέμα, ένα φάκελο, να πραγματοποιήσουμε πληρωμές και εισπράξεις. Πότε βλέπετε αυτό να αλλάζει;

Κάνετε πολύ καλά που αναφέρεστε στις ουρές, γιατί εμείς τουλάχιστον στα ΕΛΤΑ θα τις εξαφανίσουμε. Παρέλειψα να σας πω προηγουμένως ότι μία από τις καινοτομίες που έρχεται πριν από το τέλος του χρόνου για τα καταστήματά μας είναι το Smart Queuing, με στόχο να μειώσει τις ουρές που δημιουργούνται στα ταχυδρομεία.

Είναι το σύστημα μέσω του οποίου, οι πελάτες μας θα μπορούν να προκαθορίσουν το ραντεβού τους σε ένα κατάστημα ΕΛΤΑ, στον χρόνο που επιθυμούν για άμεση εξυπηρέτηση. Χωρίς ουρές και καθυστέρηση. Θα λειτουργεί μέσω sms ή μέσω του Mobile app και οι πελάτες θα λαμβάνουν ηλεκτρονικό αριθμό προτεραιότητας για ταμειακή εξυπηρέτηση από το κατάστημα και στη συνέχεια θα ειδοποιούνται μέσω του κινητού τους όταν πλησιάζει η σειρά τους. Εκτιμάται ότι θα μειώσει δραστικά την άσκοπη αναμονή εντός και εκτός των καταστημάτων. Όμως, και για όσους δεν επιθυμούν την εξυπηρέτησή τους σε φυσικό κατάστημα μας, στη διάθεσή τους θα είναι ο Ψηφιακός Ταχυδρόμος και τα Smart Lockers, παρέχοντας υπηρεσίες 24/7.

Σύμφωνα με όλες τις έρευνες, οι καταναλωτές σήμερα προτιμούν εταιρείες και brands με ισχυρό κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Έχετε σχεδιάσει ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση;

Στη χώρα μας είθισται να ακούγεται μόνο η γκρίνια, αλλά πραγματικά και εμείς ως διοίκηση εντυπωσιαστήκαμε από τα θετικά για εμάς rates που διαμορφώνουν σημείο αναφοράς τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Οι καταναλωτές θεωρούν τα ΕΛΤΑ απαραίτητα, έντιμα και με ισχυρό κοινωνικό ρόλο.

Έχουμε ξεκινήσει πιλοτικά ένα πρόγραμμα μείωσης των ρύπων του στόλου οχημάτων μας, παράλληλα όμως ετοιμάζουμε σε συνεργασία με εξειδικευμένους συνεργάτες ένα μεγάλο πακέτο κινήσεων στην κατεύθυνση της ανταπόκρισης στους όρους της βιωσιμότητας. Μια έμπρακτη δράση μείωσης του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος είναι η υπερσύγχρονη εγκατάσταση του ρομποτικού συστήματος διαλογής στο Κρυονέρι με αθόρυβη και καθαρή λειτουργία, αλλά και απειροελάχιστη ενεργειακή κατανάλωση.

Οι βασικοί άξονες του πλάνου μετασχηματισμού των ΕΛΤΑ
-Ο εξορθολογισμός του μισθολογικού κόστους με έμφαση στην υλοποίηση σχεδίου εθελουσίας εξόδου 2.000 εργαζομένων.
-Ο ψηφιακός μετασχηματισμός, με αναβάθμιση συστημάτων, αυτοματοποίηση κέντρων διαλογής και παροχή καλύτερων και περισσότερων ψηφιακών υπηρεσιών προς τους πολίτες.
-Η αναδιάρθρωση της οργανωτικής δομής της εταιρείας για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της καθολικής υπηρεσίας σε συνδυασμό με αλλαγές στο μοντέλο εξυπηρέτησης της αλληλογραφίας.
-Η καλλιέργεια μιας νέας εταιρικής κουλτούρας, με την αναβάθμιση δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού.
-Η ενδυνάμωση και ενίσχυση της Εταιρικής Διακυβέρνησης.
*Φωτογραφίες Νίκος Μαλιακός, το άρθρο δημοσιεύεται στο νέο τεύχος του Fortune που κυκλοφορεί την Παρασκευή 24/06.
**Παραγωγή βίντεο: Artecniko Productions