Η Standard & Poor’s διατηρεί την αξιολόγηση της Ελλάδας στο Β-

Η Standard & Poor’s διατηρεί την αξιολόγηση της Ελλάδας στο Β-

Ο οίκος αξιολόγησης εκφράζει αμφιβολίες για επιτυχή σύναψη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας – πιστωτών.

Στο B-/B διατηρεί τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση, αντίστοιχα, της Ελλάδας η Standard & Poor’s με αρνητικές προοπτικές (CreditWatch negative).

Στην ανάλυση που ακολουθεί την αξιολόγηση η Standard and Poor’s υπογραμμίζει πως η έλλειψη ενός ξεκάθαρου βραχυπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου σχεδίου χρηματοδότησης και η πολιτική αβεβαιότητα επιδρούν αρνητικά στις προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας.

Ειδική μνεία κάνει στις επιπτώσεις της αβεβαιότητας στην φορολογική συμμόρφωση και στις εκροές καταθέσεων.

Ο οίκος ανέφερε πως βραχυπρόθεσμα υπάρχουν αβεβαιότητες για το αν η Ελλάδα θα καταλήξει σε μια χρηματοδοτική συμφωνία με τους επίσημους πιστωτές της, την ίδια στιγμή που η χρηματοδοτική θέση της χώρας επιδεινώνεται.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως από τον Μάρτιο ως τον Ιούνιο του 2015, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να καταβάλλει για να εξυπηρετήσει το μακροπρόθεσμο χρέος της πληρωμές κεφαλαίου 4,6 δισ. ευρώ, αλλά και 11,6 δισ. ευρώ σε λήξεις έντοκων γραμματίων.

Ο οίκος υποβαθμίζει σημαντικά και τις προσδοκίες για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας την επόμενη διετία προβλέποντας ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1% εφέτος και κατά 2% το 2016.