Ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα του QE η ΕΚΤ

«Λάβαμε τα κατάλληλα μέτρα την κατάλληλη στιγμή και πιθανόν αυτός είναι ο λόγος που ήταν πιο αποτελεσματικά».

Την πορεία και τα αποτελέσματα του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχολίασε ο Ιβ Μερς, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του κεντρικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος της Ευρώπης σε ραδιοφωνικό δίκτυο του Λουξεμβούργου.

Όπως σημείωσε, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι ικανοποιημένη με τα αποτελέσματα που έχει φέρει μέχρι στιγμής το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων στην οικονομία και τον πληθωρισμό που έχει θέσει σε εφαρμογή και δεν έχει καμιά πρόθεση να το τερματίσει πρόωρα.

«Βλέπουμε ότι σταματήσαμε τους αρνητικούς δείκτες του τραπεζικού δανεισμού και αρχίζουμε να έχουμε νέο δανεισμό στην οικονομία διαμέσου του τραπεζικού συστήματος. Όμως επίσης βλέπουμε ότι έχουμε μια επίπτωση στον πληθωρισμό, διότι ταυτόχρονα υπάρχει κίνδυνος η Ευρώπη να ολισθήσει σε αποπληθωρισμό», υπογράμμισε ο Μερς και προσέθεσε:

«Παρότι συγκυριακοί παράγοντες της οικονομίας επίσης έπαιξαν ρόλο, στην ΕΚΤ είμαστε αρκετά ικανοποιημένοι, διότι λάβαμε τα κατάλληλα μέτρα την κατάλληλη στιγμή και πιθανόν αυτός είναι ο λόγος που ήταν πιο αποτελεσματικά». Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχουν σκέψεις πρόωρου τερματισμού του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης:

«Είχαμε βασίσει όλες τις προβλέψεις μας στην εκτίμηση ότι θα δούμε πως η ανάπτυξη θα αυξηθεί, ο πληθωρισμός θα φθάσει πιο κοντά στον στόχο, και αυτό θα συνέβαινε εάν αγοράζαμε (ομόλογα αξίας) 60 δισεκατομμυρίων ευρώ κάθε μήνα. Εάν σταματούσαμε τώρα, θα θέταμε υπό αμφισβήτηση την πρόβλεψή μας στο σύνολό της. Διανύουμε τώρα μια τροχιά, πιστεύουμε σε αυτή την τροχιά, αυτή η τροχιά μέχρι στιγμής μοιάζει να επιβεβαιώνει ότι έχουμε δίκιο. Και επομένως δεν υπάρχει λόγος να πούμε: όχι, θα θέσουμε υπό αμφισβήτηση τα πάντα ξανά».

Επιπλέον, ο Ιβ Μερς πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ αναμένει πως ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα παραμείνει κοντά στο μηδέν ως το φθινόπωρο, πριν αρχίσει να αυξάνεται εκ νέου κατά το τέλος του έτους, τείνοντας προς το 1,5%.