Τα τέσσερα σενάρια που τρομάζουν τις αγορές σχετικά με την επόμενη μέρα των φετινών Ευρωεκλογών

Τα τέσσερα σενάρια που τρομάζουν τις αγορές σχετικά με την επόμενη μέρα των φετινών Ευρωεκλογών
epa07596552 People pass placards campaigning for the European elections outside European Parliament seat in Brussels, Belgium, 24 May 2019. The European Parliament election is held by member countries of the European Union (EU) from 23 to 26 May 2019. Belgium will also vote for National and Regional elections on 26 May. EPA/OLIVIER HOSLET Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πώς θα είναι η σύνθεση του επόμενου Ευρωκοινοβουλίου και τι θα μπορούσε να σημάνει για το μέλλον της κοινότητας;

Η ING επιχειρεί να απαντήσει στα καίρια ερωτήματα σχετικά με την επόμενη μέρα των φετινών Ευρωεκλογών, παρουσιάζοντας τέσσερα σενάρια τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν τριγμούς στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα και τις αγορές.

  1. Οι Ευρωσκεπτικιστές κερδίζουν το 1/3 των εδρών στο Κοινοβούλιο

Όλες οι δημοσκοπήσεις θέλουν τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα αισθητά ενισχυμένα. Σύμφωνα με την τελευταία του Politico οι τρεις βασικές ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να εξασφαλίσουν αθροιστικά σχεδόν το 1/4 των εδρών. Αν υπερβούν το ποσοστό αυτό θα έχουμε «σεισμό». Το μεγάλο ερώτημα βεβαίως παραμένει εάν μπορούν να οργανωθούν σε ένα ενιαίο σώμα και να επιδιώξουν από κοινού στόχους. Σύμφωνα με την ING θα μπορούσε το Ευρωκοινοβούλιο να είναι όντως πιο κατακερματισμένο, αλλά όχι απαραίτητα πι ευρωσκεπτικιστικό.

  1. Η Λέγκα του Σαλβίνι κερδίζει πάνω από το 34% των ψήφων 

Οι εκλογές αυτές θα καθορίσουν τη μοίρα και του ιταλικού κυβερνητικού συνασπισμού. Εάν οι δημοσκοπήσεις δικαιωθούν, θα ανατραπεί η ισορροπία των δύο κομμάτων του συνασπισμού, με την Λέγκα να παίρνει τον πρώτο λόγο. Εάν ο Σαλβίνι διπλασιάσει τη δύναμή του στο 34% από 17% στις τελευταίες εκλογές θα είναι εξαιρετικά ισχυρός. Και μένει να φανεί τι προτίθεται να κάνει με τη δύναμη αυτή. Η σύγκρουση με τον υπουργό Οικονομικών, Τζιοβάνι Τρία και στη συνέχεια η μετωπική με τις Βρυξέλλες είναι αρκετά πιθανά. Η κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού θα αρχίσει τον Σεπτέμβριο, αλλά οι κόντρες θα έρθουν μάλλον πολύ νωρίτερα.

  1. Οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες (SPD) πέφτουν κάτω από το 15% και χάνουν στη Βρέμη

Το SPD ήταν πολύ επιφυλακτικό στο να συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό πέρυσι και έχει δεσμευθεί να αναθεωρήσει και πάλι τη θέση του μετά το καλοκαίρι. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα χάσει έδρες στις Ευρωεκλογές, αλλά το ερώτημα είναι πόσο βαριές θα είναι οι απώλειές τους. Επίσης σε επίπεδο συμβολισμού θα ήταν εξαιρετικά οδυνηρή μία ήττα στις τοπικές εκλογές της Βρέμης, που διεξάγονται επίσης την Κυριακή. Θα μπορούσε να είναι το τελειωτικό χτύπημα, που θα οδηγήσει στην απόφαση των Σοσιαλδημοκρατών να εγκαταλείψουν τον κυβερνητικό συνασπισμό. Εάν κανείς προσθέσει και το επίμονο σενάριο περί αποχώρησης της Μέρκελ πριν από τις εκλογές του 2021, δεν αποκλείεται να έχουμε ένα καλοκαίρι με «καταιγίδες», τονίζει η ING.

  1. Ο Εθνικός Συναγερμός αναδεικνύεται πρώτο κόμμα στη Γαλλία 

Το διακύβευμα για τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, είναι εξαιρετικά υψηλό. Τα ποσοστά δημοτικότητά του μετά την πτώση στο 15% στις αρχές Δεκεμβρίου έχουν ανακάμψει τελευταία. Ωστόσο οι δημοσκοπήσεις αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο οριακής ήττας του από το κόμμα της Μαρίν Λεπέν. Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε ανασχηματισμό και θα περιόριζε την όρεξη για μεταρρυθμίσεις. Παράλληλα θα υπονόμευε την προσπάθειά του για πολιτική ισορροπία στην Ε.Ε. Θεωρητικά εάν πετύχει να ενισχύσει το ALDE στο Ευρωκοινοβούλιο θα μπορούσε να έχει ισχυρό λόγο στο ποιος θα είναι ο επόμενος επικεφαλής της Κομισιόν ή ο επόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ. Μία βαριά ήττα θα περιόριζε τις δυνατότητες πίεσης, ενώ θα τον ωθούσε πιθανότατα στο να σκληρύνει τη στάση απέναντι στο Λονδίνο, σε περίπτωση που ζητήσει νέα παράταση του Άρθρου 50, πέραν του Οκτωβρίου.