Ιράν: Δεν θέλουμε κλιμάκωση του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς

Ιράν: Δεν θέλουμε κλιμάκωση του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς
epa08108198 An Iranian flag is half-masted at the Iranian embassy, The Hague, Netherlands, 06 January 2020, in memory of the recently killed Iranian general Qasem Soleimani. Soleimani was killed in a targeted US airstrike on 03 January 2020 in Baghdad, Iraq. EPA/SEM VAN DER WAL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Τις τελευταίες 40 ημέρες, ανταλλάχθηκαν μηνύματα μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ, μέσω της ελβετικής πρεσβείας στην Τεχεράνη», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν

Ιδιαίτερα αρνητικός απέναντι στο ενδεχόμενο να υπάρξει κλιμάκωση στον πόλεμο μεταξύ HamasΙσραήλ είναι, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτουν οι Financial Times, ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας, προειδοποιώντας, ωστόσο, πως η διάχυση της κρίσης θα μπορούσε να καταστεί αναπόφευκτη αν οι επιθέσεις του IDF συνεχιστούν.

«Τις τελευταίες 40 ημέρες, ανταλλάχθηκαν μηνύματα μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ, μέσω της ελβετικής πρεσβείας στην Τεχεράνη», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν σε συνέντευξή του, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο απευθείας συνομιλιών μεταξύ των δύο κρατών. 

«Στις ΗΠΑ είπαμε ότι το Ιράν δεν θέλει να εξαπλωθεί ο πόλεμος, αλλά εάν τα εγκλήματα κατά του λαού της Γάζας και της Δυτικής Όχθης δεν σταματήσουν, θα εξεταστεί η πιθανότητα μιας ευρύτερης σύγκρουσης». 

Το Ιράν, ο κύριος υποστηρικτής των αντι-ισραηλινών ισλαμιστών μαχητών στην περιοχή, είπε ότι δεν είχε ενημερωθεί για την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου – μια θέση που επιβεβαίωσαν αξιωματούχοι των ΗΠΑ. Όμως, τα δυτικά κράτη θεωρούν το Ιράν υπεύθυνο για την εκτεταμένη υποστήριξή του σε τρομοκρατικές ομάδες ενάντια στο εβραϊκό κράτος, συμπεριλαμβανομένων της Χαμάς και της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, τον οποίο το Ιράν βλέπει ως βασικό πυλώνα της στρατηγικής ασφαλείας του.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν από την αρχή του πολέμου έχει επισκεφθεί τη Συρία, τον Λίβανο, την Τουρκία, το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία. Συναντήθηκε επίσης με τον αρχηγό της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε στη Ντόχα και τον ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα. 

Ο Αμιραμπντολαχιάν υποστήριξε ότι η Χεζμπολάχ και άλλοι ισλαμιστές μαχητές στην Παλαιστίνη, το Ιράκ, τη Συρία και την Υεμένη δεν ήταν proxy δυνάμεις του Ιράν, λέγοντας ότι ο καθένας είχε μια ανεξάρτητη πολιτική ταυτότητα.  

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Financial Times