Ισπανία: Παίρνει δραστικά μέτρα για την κλιματική αλλαγή

Ισπανία: Παίρνει δραστικά μέτρα για την κλιματική αλλαγή
People cool off at a public fountain in a park in central Madrid during a heatwave, on August 2, 2022. (Photo by THOMAS COEX / AFP) Photo: AFP
Πώς επηρεάζεται η τουριστική βιομηχανία – τι αλλάζει στον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Η κλιματική αλλαγή είναι κάτι που μας αφορά και μας επηρεάζει όλους και η αντιμετώπισή της είναι κάτι που πρέπει να γίνει άμεσα δεδομένου ότι ο χρόνος έχει αρχίσει να μετράει αντίστροφα. Σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα, η ανθρωπότητα έχει λιγότερο από μια δεκαετία για να αναχαιτίσει την καταστροφή του πλανήτη, διαφορετικά η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη.

Δίπλα στην ατομική και τη συλλογική ευθύνη βρίσκεται η αντίστοιχη εταιρική. Οι διοικήσεις των επιχειρήσεων αντιλαμβάνονται πλέον τον αντίκτυπο που έχουν στις κοινωνίες στις οποίες δραστηριοποιούνται και λαμβάνουν δραστικά μέτρα για να μειώσουν στο ελάχιστο το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. Κίνηση που απορρέει όχι μόνο από την κοινωνική τους ευαισθησία και τις κρατικές επιταγές – κυρώσεις, αλλά και από το γεγονός ότι οι καταναλωτές στηρίζουν έμπρακτα τα brands που υιοθετούν «πράσινες» πρακτικές.

Μια σημαντική απόφαση για τον κλάδο του τουρισμού έλαβε η Ισπανική κυβέρνηση ψηφίζοντας νόμο, ο οποίος βάζει φρένο στην αλόγιστη σπατάλη ενέργειας. Πιο συγκεκριμένα, κάθε εγκατάσταση που υποδέχεται κόσμο, όπως εστιατόρια, ξενοδοχεία, κέντρα νυχτερινής διασκέδασης, σινεμά, μουσεία, συνεδριακά κέντρα και αεροδρόμια, θα πρέπει να εφαρμόζει περιορισμούς θερμοκρασίας στον κλιματισμό της, τόσο στην ψύξη, όσο και στη θέρμανση.

Σύμφωνα με το εν λόγω μέτρο, η θερμοκρασία θέρμανσης στο κλιματισμό δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους 19 βαθμούς κελσίου, η θερμοκρασία ψύξης τους 27 βαθμούς κελσίου, την ώρα που τα προηγούμενα όρια ήταν 21 και 26 βαθμοί αντίστοιχα βάσει του πλαισίου Θερμικών Εγκαταστάσεων σε Κτίρια.

Δίχως να χαθεί πολύτιμος χρόνος, τα νέα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ αρχής γενομένης από τις 9 Αυγούστου, στο peak δηλαδή της τρέχουσας τουριστικής σεζόν.

Παράλληλα, από τις 2 Σεπτεμβρίου, οι εγκαταστάσεις θα υποχρεούνται να αναρτούν οθόνες ή αφίσες με τα νέα μέτρα καθώς και άλλα τα οποία έχουν προβλεφθεί για την εξοικονόμηση κατανάλωσης ενέργειας.

Αντίστοιχα, πριν από τις 30 Σεπτεμβρίου, τα κτίρια αυτά θα πρέπει να διαθέτουν αυτοματοποιημένες πόρτες οι οποίες δεν θα μπορούν να παραμένουν μονίμως ανοικτές.

Την ίδια ώρα, τα καταστήματα, τα σουπερμάρκετ και τα δημόσια κτίρια έχουν λάβει κρατική εντολή να σβήσουν τα φώτα τους στις 22:00. Αυτό περιλαμβάνει εκκλησίες και καθεδρικούς ναούς, που μπορεί να είναι δημοφιλή τουριστικά σημεία. Το συγκεκριμένο μέτρο θα διαρκέσει μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2023, όταν οι μέρες θα είναι πολύ πιο σκοτεινές και σύντομες.

Το παράδειγμα της Ισπανίας θα μπορούσαν να το ακολουθήσουν και άλλες χώρες, μιας και πρόκειται για μέτρα που δεν απαιτούν από τις επιχειρήσεις επενδύσεις, ούτε ρηξικέλευθες αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας τους, αλλά ορθολογικότερη χρήση της ενέργειας. Θα έχει πάντως μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε τα απτά αποτελέσματα που θα φέρουν τέτοιου είδους δράσεις, καθώς ότι είναι μετρήσιμο, είναι και διαχειρίσιμο!