«Καμπάνα» 100 εκατ. δολαρίων στο Facebook για μη εξουσιοδοτημένη χρήση της αναγνώρισης προσώπου

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ουσιαστικά, πρόκειται για έναν αναθεωρημένο συμβιβασμό που αυξάνει το ποσό της πληρωμής κατά 100 εκατομμύρια δολάρια, που προέκυψε αφότου ένας ομοσπονδιακός δικαστής θεώρησε ότι η αρχική πρόταση δεν συνιστούσε επαρκή τιμωρία για το Facebook.

του Jeff John Roberts

Το Facebook συμφώνησε να πληρώσει συνολικά 650 εκατομμύρια δολάρια, στο πλαίσιο μιας ιστορικής ομαδικής αγωγής που κατατέθηκε εναντίον του για τη μη εξουσιοδοτημένη χρήση της αναγνώρισης προσώπου, όπως δείχνει δικαστικό έγγραφο.

Ουσιαστικά, πρόκειται για έναν αναθεωρημένο συμβιβασμό που αυξάνει το ποσό της πληρωμής κατά 100 εκατομμύρια δολάρια, που προέκυψε αφότου ένας ομοσπονδιακός δικαστής θεώρησε ότι η αρχική πρόταση δεν συνιστούσε επαρκή τιμωρία για το Facebook.

Η συγκεκριμένη διευθέτηση καλύπτει κάθε χρήστη του Facebook στο Ιλινόις των ΗΠΑ, του οποίου η φωτογραφία εμφανίστηκε στην ιστοσελίδα μετά το 2011. Σύμφωνα με το νέο έγγραφο, οι χρήστες αυτές αναμένεται να λάβουν από 200 έως 400 δολάρια ο καθένας – ανάλογα με το πόσοι άνθρωποι τελικά θα διεκδικήσουν αποζημίωση.

Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί τον ορισμό μιας από τις μεγαλύτερες πληρωμές για παραβίαση ιδιωτικότητας από εταιρεία μέχρι σήμερα και διαφέρει πολύ από άλλες διευθετήσεις, όπως εκείνη για την παραβίαση δεδομένων στην Equifax. Εκεί, τα θύματα αναμένεται να λάβουν …ψίχουλα.

Η αγωγή κατά του Facebook προέκυψε βάσει ενός πολιτειακού νόμου στο Ιλινόις που υποχρεώνει τις εταιρείες να εξασφαλίζουν άδεια προτού χρησιμοποιήσουν τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου στους πελάτες τους.

Εταιρείες όπως το Facebook αλλά και η Google και η Shutterfly (υπηρεσία φωτογραφιών) είχαν επιμείνει ότι ο νόμος δεν αφορά τις δραστηριότητές τους και πίεσαν για να εξαιρεθούν, αλλά εν τέλει οι προσπάθειές τους απέτυχαν.

Ο τελικός συμβιβασμός αναμένεται να εγκριθεί αργότερα φέτος, που σημαίνει ότι οι κάτοικοι του Ιλινόις θα πάρουν τα λεφτά τους μέσα στο 2021.

Ο δικαστής που είχε αναλάβει την υπόθεση απέρριψε την αρχική πρόταση τον Ιούνιο επισημαίνοντας ότι η νομοθεσία του Ιλινόις προβλέπει πρόστιμα των 5.000 δολαρίων, που σημαίνει ότι το Facebook θα μπορούσε να υποχρεωθεί να καταβάλλει 47 δισεκατομμύρια δολάρια. Το ποσό αυτό είναι, προφανώς, πολύ χαμηλότερο αυτού που συμφώνησε να πληρώσει η εταιρεία.

«Εστιάζουμε στη διευθέτηση της υπόθεσης δεδομένου ότι είναι προς το συμφέρον τόσο της κοινότητας όσο και των μετόχων μας να αφήσουμε πίσω μας το συγκεκριμένο θέμα και να πάμε παρακάτω» ανέφερε εκπρόσωπος του Facebook.