Κατεστραμμένο το άγαλμα του ευρώ στη Φρανκφούρτη

Κατεστραμμένο το άγαλμα του ευρώ στη Φρανκφούρτη

Καταχτυπημένο, φθαρμένο και παρατημένο απ’ όλους - το άγαλμα του ευρώ στη Φραγκφούρτη

του Γκόφρεϊ Σμιθ

Είναι αδύνατον να μην κάνεις κατευθείαν τον παραλληλισμό μεταξύ του ξεφτισμένου, στραπατσαρισμένου αγάλματος του ευρώ έξω από τα παλιά γραφεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των ιστορικών χαμηλών που έχει καταγράψει το ευρωπαϊκό νόμισμα έναντι του δολαρίου.

Από τότε που ο Μάριο Ντράγκι αποφάσισε τη μεταφορά των γραφείων και των συναδέλφων του στην πολύ πιο ακριβή νέα έδρα της ΕΚΤ, το πασίγνωστο άγαλμα του ευρώ αντιμετωπίζει …δυσκολίες, όπως αναφέρει και η Wall Street Journal.

Ανύπαρκτος φωτισμός, βάνδαλοι που καταστρέφουν τα αστέρια του, και ατελείωτα αυτοκόλλητα στις βάσεις του συνθέτουν μια εικόνα παρακμής ενός αγάλματος που κάποτε συμβόλιζε το υποτιθέμενο λαμπρό μέλλον μιας πιο ενωμένης και αρμονικής Ευρώπης.

Η παρακμή του είναι τέτοια που κανένας δεν ασχολείται μ’ αυτό – ούτε καν οι διαδηλωτές που …τα έκαναν λίμπα στη Φραγκφούρτη στις πρόσφατες ταραχές, αλλά δεν άγγιξαν καν το άγαλμα.

Τι μπορεί να γίνει; Τα νέα φώτα που πρέπει να εγκατασταθούν μαζί με άλλες επισκευές θα κοστίσουν 60.000 ευρώ μόνο φέτος. Η πόλη δεν θέλει να πληρώσει το εν λόγω ποσό. Η ΕΚΤ ισχυρίζεται ότι το άγαλμα δεν είναι δικής της ιδιοκτησίας, ενώ ο διευθυντής του κρατικού θεάτρου που βρίσκεται ακριβώς δίπλα θα ήθελε την απομάκρυνσή του.

Κι αν νομίζετε ότι ο νέος φωτισμός δεν είναι απαραίτητος για το άγαλμα, μάλλον δεν έχετε γευθεί τους δύο μήνες ζοφερής μουνταμάρας που αποκαλούν «άνοιξη» στην Φραγκφούρτη…