Κεραυνοί από καταιγίδα “εξαφάνισαν” αποθηκευμένα δεδομένα της Google

Κεραυνοί από καταιγίδα “εξαφάνισαν” αποθηκευμένα δεδομένα της Google

Η απώλεια προκάλεσε προσωρινά μικροπροβλήματα σε επιχειρήσεις στην Δυτική Ευρώπη. 

Μια καταιγίδα στις 13 Αυγούστου στο Βέλγιο, που προκάλεσε «μια σύντομη διακοπή ρεύματος» σε εγκαταστάσεις της Google στο Βέλγιο, οδήγησε στην απώλεια ενός μικρού ποσοστού δεδομένων που ήταν αποθηκευμένα σε servers του cloud. Παρά την άμεση ενεργοποίηση του εφεδρικού συστήματος  τροφοδοσίας, η Google ανακοίνωσε πως ένα μικρό μέρος των δεδομένων παρέμεινε προσωρινά μη-ανακτήσιμο.

Το  κέντρο δεδομένων που «χτυπήθηκε» από την καταιγίδα χρησιμοποιείται από την Google Compute Engine, που επιτρέπει την πραγματοποίηση υπολογισμών που απαιτούν μεγάλη ισχύ. Η υπηρεσίες της απευθύνονται κυρίως στους επαγγελματικούς πελάτες της Google. Έτσι στο κέντρο δεν βρίσκονταν αποθηκευμένα δεδομένα από τις πιο «καταναλωτικές» υπηρεσίες της Google όπως το Gmail ή το Google Drive.

Στην ανακοίνωσή της η Google αναφέρει πως τα χαμένα δεδομένα δεν ξεπερνούν το 0,000001% των συνολικών αποθηκευμένων δεδομένων από την Δυτική Ευρώπη. Ωστόσο, καθώς τα δεδομένα αντιγράφονται σε διάφορους servers, οι πελάτες της δεν έχασαν τελικά κάποια πληροφορία.

Ωστόσο δεν έλειψαν τα προβλήματα. Για παράδειγμα, η γαλλική startup Azendoo είδε τις υπηρεσίες της να «πέφτουν» για  12 ώρες. H Google ανέκτησε ένα μικρό μέρος από τα αποθηκευμένα δεδομένα της εταιρείας. Για το μεγαλύτερο μέρος τους όμως η Azendoo χρειάστηκε να χρησιμοποιήσει τα δικά τις μέσα, ενώ το πρόβλημα λύθηκε τελείως χάρις στο γεγονός πως υπήρχαν αποθηκευμένα αντίγραφα των δεδομένων της και σε δεύτερο κέντρο δεδομένων της Google.

H Google συνέστησε στους πελάτες της να δημιουργούν αντίγραφα και να χρησιμοποιούν και άλλες υπηρεσίες της για την αποθήκευσή τους. Εξάλλου, οι καταιγίδες είναι μόνο ένα από τα «φυσικά» απρόβλεπτα που απειλούν να πλήξουν τα κέντρα αποθήκευσης δεδομένων. Κατά καιρούς απίστευτα μικροπροβλήματα έχουν καταγραφεί, που αφορούσαν την ύπαρξη φωλιών από ποντίκια στον χώρο των γεννητριών ή με ανθρώπους που πυροβόλησαν κάποιο καλώδιο οπτικών ινών!