Κυβερνητικές προετοιμασίες για την «υποδοχή» της τρόικας

Κυβερνητικές προετοιμασίες για την «υποδοχή» της τρόικας

Ξεκινούν σήμερα οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα ανοίγει ξανά τα ήδη γνωστά «μέτωπα» της κυβέρνησης. Η ελληνική πλευρά επιζητεί να υπάρξει συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών έως το Eurogroup της 10ης Μαρτίου, προκειμένου να εγκριθεί η δόση των 8,3 δισ. ευρώ (2,6 δισ. ευρώ για το δ΄ τρίμηνο 2013 και 5,7 δισ. ευρώ για το α΄ τρίμηνο 2014) από την ευρωζώνη και των 3,6 δισ. ευρώ (από 1,8 δισ. ευρώ για το γ΄ και το δ΄ τρίμηνο 2013) από το ΔΝΤ.

Η κυβέρνηση αναμένεται να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις με ενιαία γραμμή για τα ζητήματα της διάθεσης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, της διάρκειας του φρέσκου γάλακτος και της τιμής των βιβλίων.

Διαβάστε ακόμη: Ο Όλι Ρεν στο ρόλο του «κακού» για την Ελλάδα

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πλευρά εμμένει στην εφαρμογή του 80% των θεμάτων της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για την ενίσχυση του ανταγωνισμού (σ.σ. σε αυτό το 80% συμπεριλαμβάνονται οι παρεμβάσεις για το γάλα, τα φάρμακα και τα βιβλία), ενώ, αντίθετα, οι δανειστές επιμένουν για την κατά 100% εφαρμογή των προτάσεων του διεθνούς Οργανισμού.

Όπως διαρρέουν κυβερνητικοί κύκλοι, οι όποιες παρεμβάσεις στο συγκεκριμένο πεδίο, θα κατατεθούν προς ψήφιση στη Βουλή με ένα νομοσχέδιο.