«Kούρεμα» οφειλών και σπάσιμο δανείων για τους συνεπείς οφειλέτες

«Kούρεμα» οφειλών και σπάσιμο δανείων για τους συνεπείς οφειλέτες

Αλλαγές στο κομμάτι των ρυθμίσεων με νέες προοπτικές έρχονται για τους δανειολήπτες.

Αλλαγές στο κομμάτι των ρυθμίσεων φέρνουν οι τράπεζες προσφέροντας νέας γενιάς προϊόντα με «κούρεμα» της οφειλής, ακόμη και της τάξεως του 2% ή 3% ετησίως, για διάστημα από τέσσερα έως και 10 χρόνια.

Όπως αναφέρει το Έθνος, η λύση που προκρίνεται το τελευταίο διάστημα από το σύνολο των συστημικών τραπεζών προβλέπει «σπάσιμο» του στεγαστικού δανείου σε δύο μέρη και «κούρεμα» της τάξης του 2% στο «παγωμένο» τμήμα του κεφαλαίου. Επί παραδείγματι, το ποσό του δανείου που έχει «παγώσει» για 10 χρόνια είναι 50.000 ευρώ, το συνολικό «κούρεμα» θα είναι 10.000 ευρώ.

Οι λύσεις αυτές απευθύνονται αποκλειστικά σε όσους δανειολήπτες έχουν υποστεί μείωση των εισοδημάτων τους, δεν διαθέτουν πλήθος ακινήτων και το υπόλοιπο της οφειλής τους είναι υψηλότερο από την τρέχουσα αξία του ακινήτου. Παράλληλα, οι τράπεζες δημιουργούν τους δικούς τους «κόφτες» προκειμένου να αποκλείσουν από τις «γενναιόδωρες» ρυθμίσεις όλους τους μη συνεργάσιμους και μπαταχτσήδες δανειολήπτες, για τους οποίους ετοιμάζουν προγράμματα πλειστηριασμών.

Πλέον, το αποκλειστικό μέλημα των τραπεζικών διοικήσεων είναι να προσφέρουν μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις, ώστε να καταφέρουν να πιάσουν τους στόχους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων οφειλών και μέχρι το τέλος του 2019 να επαναφέρουν στην «πράσινη» περιοχή μέσω ρυθμίσεων το 1 στα 3 «κόκκινα» στεγαστικά.

Σημειώνεται ότι μετά το πέρας της 10ετίας της ρύθμισης ο δανειολήπτης -και με βάση την τότε οικονομική του κατάσταση- θα επαναδιαπραγματευθεί εκ νέου με την τράπεζα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο συνολικός αριθμός των στεγαστικών δανείων υπολογίζεται στο ένα με 1,1 εκατομμύρια δάνεια, με τα μισά περίπου να εμφανίζουν κάποιου είδους καθυστέρηση.