Κριτική από ΣΥΡΙΖΑ και αντιπαράθεση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό

Κριτική από ΣΥΡΙΖΑ και αντιπαράθεση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό

«Κείμενο υπό αίρεση» που θα κρατήσει τη χώρα σε μια «παγίδα χρέους» χαρακτηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού.

Τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση σύντομα θα παρουσιάσει νέο κείμενο για τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας αφού μέχρι τώρα δεν υπάρχει συμφωνία με την τρόικα, εξέφρασε ο υπεύθυνος Οικονομικών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, λέγοντας πως το σχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση αποτελεί «κείμενο υπό αίρεση» που έχει ως αποκλειστικό στόχο την «επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, ανεξαρτήτως κόστους» και θα έχει ως μόνο αποτέλεσμα να διατηρήσει τη χώρα σε μια «παγίδα χρέους».

Τι προβλέπει το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού

Ο κ. Τσακαλώτος εξέφρασε τις εκτιμήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το σχέδιο προϋπολογισμού που κατέθεσε η κυβέρνηση, λέγοντας ότι:

– Για το 2013, ενώ τα έσοδα θα είναι μειωμένα σε σχέση με το στόχο, η κυβέρνηση θα περικόψει ακόμα περισσότερο τις πρωτογενείς δαπάνες και τις δημόσιες επενδύσεις για να φτάσει σε πλεόνασμα.

– Για το 2014, στο σκέλος των εσόδων, οι φόροι στην ακίνητη περιουσία θα φτάσουν τα 4 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 41% σε σχέση με φέτος. Όταν οι φόροι στην ακίνητη περιουσία αντιστοιχούν σχεδόν στο 1/3 του φόρου εισοδήματος (όλων των κατηγοριών), η αρχή της φοροδοτικής ικανότητας «πάει περίπατο».

– Από την πλευρά των δαπανών, για το 2014 αναμένεται περαιτέρω μείωση κατά 3 δισ. ευρώ. Αυτό που έχει σημασία, όμως, είναι σε ποια Υπουργεία γίνονται αυτές οι περικοπές. Ειδικότερα, οι δαπάνες του Υπ. Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης θα μειωθούν κατά 1,2 δισ. ευρώ, του Υπ. Υγείας κατά 1 δισ. ευρώ και του Υπ. Παιδείας κατά 300 εκατ. ευρώ – πάνω από το 80% των περικοπών προέρχεται από αυτά τα τρία υπουργεία.«Με άλλα λόγια, τα υπολείμματα του κοινωνικού κράτους θυσιάζονται στον βωμό της δημοσιονομικής προσαρμογής», είπε ο Ευ. Τσακαλώτος.

Διαβάστε ακόμη: Πρωτογενές πλεόνασμα 812 εκατ. ευρώ προβλέπει ο προϋπολογισμός

Έντονη αντιπαράθεση στη Βουλή
Τη δυσαρέσκειά τους απέναντι στο σχέδιο κρατικού προϋπολογισμού για το 2014 που κατατέθηκε από τον υπουργό Οικονομικών εξέφρασαν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος έκανε λόγο για ένα προϋπολογισμό έκτακτων αναγκών, που είναι, όμως, μονόδρομος και κατηγόρησε την αντιπολίτευση, ιδιαίτερα τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν έχει καταθέσει μια άλλη συγκροτημένη πρόταση.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κατέθεσε ένα προϋπολογισμό που είναι στον αέρα προκειμένου να τηρηθούν οι προθεσμίες και στον οποίο δεν έχει συμφωνήσει η Τρόϊκα. Ακόμα χαρακτήρισε «κυβερνητική προπαγάνδα» τα όσα υποστηρίζονται περί μονομερούς κατάθεσης του κρατικού προϋπολογισμού, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έλεγε ψέματα όταν διέψευδε ότι υπάρχει χρηματοδοτικό κενό, ενώ σήμερα η Τρόικα μιλά για πάνω από ένα δισ. ευρώ και εκτίμησε ότι ετοιμάζονται και νέα οριζόντια μέτρα τα οποία η κυβέρνηση θα ονομάζει διαρθρωτικές παρεμβάσεις.

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για παραπλανητική τακτική, λέγοντας ότι αν έφυγε η Τρόικα σημαίνει ότι έγινε σκληρή διαπραγμάτευση.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος κάλεσε το ΣΥΡΙΖΑ να ξεκαθαρίσει τη θέση του αν είναι με τους δανειστές, ή με τις προσπάθειες που καταβάλει η κυβέρνηση για να βγει η χώρα από τη κρίση, καθώς, όπως είπε, υπάρχει μια διαπραγμάτευση που είναι σε εξέλιξη. Υποστήριξε δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ. όταν η χώρα βρισκόταν σε μεγάλη υστέρηση, με κίνδυνο άτακτης χρεοκοπίας, μιλούσε για Αργεντινή και έλεγε ότι το νόμισμα δεν είναι φετίχ, ενώ τώρα, με τον νέο κρατικό προϋπολογισμού χαρακτηρίζει αέρα κοπανιστό το πρωτογενές πλεόνασμα.

«Ο κ. Στουρνάρας κατέθεσε τον προϋπολογισμό του 2014 με success story για τους δανειστές μας. Είναι ένας προϋπολογισμός κομμένος και ραμμένος στα μέτρα της Τρόικας. Η κυβέρνηση εφαρμόζει τη γνωστή μνημονιακή πολιτική που η ίδια η Τρόικα παραδέχεται ότι προκαλεί κοινωνικό Αρμαγεδώνα. Η μόνη λύση για να απεγκλωβιστεί η χώρα είναι μονομερής καταγγελία του μνημονίου και η διαγραφή του επονείδιστου χρέους», υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Νότης Μαριάς.

«Όσα αναφέρονται στον κρατικό προϋπολογισμό είναι πολιτικές που επιβάλλονται από τις ανάγκες του κεφαλαίου, που θέλει να βγει από τη κρίση, όσο γίνεται πιο ανώδυνα, φορτώνοντας όλα τα βάρη στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων», υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής.

Τέλος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Βασίλης Οικονόμου υποστήριξε ότι ο νέος προϋπολογισμός δίνει μια εικόνα για το που θα πάει το 2014 και το συμπέρασμα είναι, όπως είπε, ότι μετά το 2009, που ήταν ένας «γαλαντόμος προϋπολογισμός», θα συνεχιστεί η κρίση και η ύφεση για 5η συνεχή χρονιά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη: Ιδιωτικοποιήσεις ύψους 3,56 δισ. ευρώ προβλέπει ο προϋπολογισμός