Κρουαζιέρες: Άνοδος 15% στις κρατήσεις για το 2023

Κρουαζιέρες: Άνοδος 15% στις κρατήσεις για το 2023
Το κρουαζιερόπλοιο MSC Opera αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Κέρκυρας όπου έφτασε από το λιμάνι του Πειραιά, Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020. Σε ανακοίνωση της εταιρίας MSC αναφορικά με έναν επιβάτη αυστριακής υπηκοότητας, ο οποίος είχε ταξιδέψει με το ίδιο κρουαζιερόπλοιο στην Ανατολική Μεσόγειο από 17 έως 28 Φεβρουαρίου και εξετάστηκε θετικά, στις 3 Μαρτίου, για το COVID-19. Για το θέμα ενημέρωσαν την εταιρεία οι υγειονομικές αρχές στην Αυστρία, αναφέροντας ότι ο επιβάτης επέστρεψε απευθείας στην Αυστρία μέσω της βόρειας Ιταλίας στις 28 Φεβρουαρίου αμέσως μετά την αποβίβαση από την κρουαζιέρα του στη Γένοβα της Ιταλίας. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΑΤΑΠΟΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι συνολικές αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στα ελληνικά λιμάνια το 2022 ανήλθαν στις 4.614 έναντι 3.979 το 2019, χρονιά-ρεκόρ για τον κλάδο.

‘Ετος επαναφοράς της ελληνικής κρουαζιέρας στα προ πανδημίας επίπεδα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον αριθμό των πλοίων που έδεσαν τελικά στα λιμάνια της χώρας ήταν το 2022. Υψηλής σημασίας για την ανάκαμψη της κρουαζιέρας στην Ελλάδα είναι και τα στοιχεία που αποτυπώνουν την ενίσχυση του homeporting στον Πειραιά, στη Θεσσαλονίκη, στο Λαύριο, στην Κέρκυρα και στο Ηράκλειο.

Με βάση τα στοιχεία της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος (ΕΛΙΜΕ), οι συνολικές αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στα ελληνικά λιμάνια το 2022 ανήλθαν στις 4.614 έναντι 3.979 το 2019, χρονιά-ρεκόρ για τον κλάδο, με άνοδο 16%.

Ως προς τον αριθμό των επιβατών, αυτός διαμορφώθηκε σε 4,3 εκατ. το 2022 και υπολείπεται ακόμη σε σχέση με το 2019, όταν είχαν ταξιδέψει στην Ελλάδα πάνω από 5,5 εκατ. Σε σύγκριση με το 2021, η αύξηση στις αφίξεις ήταν κατακόρυφη και διαμορφώθηκε στο 123,5%, ενώ στους επιβάτες το αντίστοιχο ποσοστό ήταν ακόμη μεγαλύτερο και έφτασε το 209%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό κρουαζιερόπλοιων, στις πρώτες θέσεις βρέθηκαν η Σαντορίνη, η Μύκονος, ο Πειραιάς, η Κέρκυρα, η Ρόδος, το Ηράκλειο, η Πάτμος και το Κατάκολο. Στον αντίποδα, λιγότερα ήταν τα κρουαζιερόπλοια που «έδεσαν» σε Κέρκυρα, Κατάκολο, Χανιά, Κεφαλονιά, Σύρο, Ιτέα, Σάμο, Νάξο, Ρέθυμνο, Αστυπάλαια, Ανδρο και Ιο.

Ως προς τον αριθμό των επιβατών στις πρώτες θέσεις βρέθηκαν η Σαντορίνη, η Μύκονος, ο Πειραιάς, η Κέρκυρα, η Ρόδος, το Ηράκλειο και το Κατάκολο, ενώ υψηλές επιδόσεις σημείωσαν επίσης τα Χανιά, η Κεφαλονιά-Ιθάκη, η Πάτμος, το Λαύριο, η Θεσσαλονίκη, ο Βόλος και το Ναύπλιο.

Είναι αξιοσημείωτο ότι σε σχέση με το 2021, παρατηρείται αύξηση στις αφίξεις σε όλους τους προορισμούς και ιδιαίτερα στο Λαύριο κατά 291%, στη Θεσσαλονίκη και στη Σαντορίνη κατά 259%, στη Μύκονο κατά 141%, στον Βόλο κατά 114%, στην Κέρκυρα κατά 96%, στη Ρόδο κατά 95% και στο Ηράκλειο κατά 92%.

Θετική ήταν και η πορεία των συνολικών εσόδων από την κρουαζιέρα για το 2022, τη στιγμή που και οι προοπτικές για το 2023, με βάση τα σημερινά στοιχεία, είναι ιδιαίτερα ευοίωνες, με μία μεσοσταθμική αύξηση περίπου 15% ως προς τις κρατήσεις για το σύνολο σχεδόν των προορισμών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: