Lars Thykier (WTAAA): Η Ελλάδα θα είναι στο top 3 των μεσογειακών προορισμών της Δανίας

Lars Thykier (WTAAA): Η Ελλάδα θα είναι στο top 3 των μεσογειακών προορισμών της Δανίας
Ο Πρόεδρος του World Travel Agents Association Alliance μιλά αποκλειστικά στο Fortune.

Ψήφο εμπιστοσύνης στον προορισμό Ελλάδα θα δώσουν και φέτος οι Δανοί ταξιδιώτες. O Πρόεδρος του World Travel Agents Association Alliance (WTAAA), Lars Thykier, εκτιμά ότι η ταξιδιωτική κίνηση τους καλοκαιρινούς μήνες θα είναι ικανοποιητική, ωστόσο, θεωρεί ότι είναι αρκετά αισιόδοξο το σενάριο επιστροφής  στα επίπεδα του 2019.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Fortune Greece, μιλά για το στοίχημα της αειφορίας, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της ταξιδιωτικής βιομηχανίας, εστιάζει στις προκλήσεις του κλάδου και στις επενδύσεις που πρέπει να γίνουν από την πλευρά των ταξιδιωτικών πρακτόρων, ενώ παρουσιάζει τον ταξιδιώτη του 21ου αιώνα.

Κύριε Thykier, ποια ήταν η πιο χαρακτηριστική αλλαγή που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και θεωρείτε ότι θα διατηρήσει τη θέση της στη νέα κανονικότητα που θα επικρατήσει;

Η μεγαλύτερη αλλαγή έχει να κάνει, κυρίως, με τον τρόπο που σκεφτόμαστε όταν ταξιδεύουμε και βιώνουμε τον κόσμο. Πριν από τον Covid, «ο κόσμος ήταν το όριο» για όσους είχαν την οικονομική δυνατότητα να ταξιδέψουν και μόνο μερικοί περιορισμοί υπήρχαν στο μυαλό μας. Μετά τον κορωνοϊό, οι ταξιδιώτες εστιάζουν πολύ περισσότερο σε ταξίδια σε χώρες κοντά στη χώρα καταγωγής τους ή σε ταξίδια εσωτερικού, στην ασφάλεια κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους και στην αγορά ταξιδιωτικών πακέτων που, εάν χρειαστεί, μπορούν να ακυρωθούν ακόμη και τελευταία στιγμή.

Η βιωσιμότητα και ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι οι δύο βασικοί πυλώνες της τουριστικής ανάπτυξης. Πιστεύετε ότι οι επαγγελματίες του κλάδου έχουν κατανοήσει τη σημασία αυτών των παραμέτρων; Είναι ικανοποιητικές οι επενδύσεις προς αυτή την κατεύθυνση;

Η αειφορία βρίσκεται στο επίκεντρο της ταξιδιωτικής βιομηχανίας εδώ και αρκετό καιρό. Δεν έχουν συνειδητοποιήσει ακόμη όλοι οι επαγγελματίες του κλάδου τη σημασία της βιωσιμότητας, αλλά ελπίζω ότι θα μετασχηματιστούν σύντομα. Αν μη τι άλλο, για να σώσουν τις επιχειρήσεις τους, καθώς η βιωσιμότητα βρίσκεται πολύ ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων των καταναλωτών. Επομένως, εάν δεν έχετε επενδύσει στην αναπροσαρμογή της επιχείρησής σας και δεν τη μετατρέψατε σε βιώσιμη επιχειρηματική δραστηριότητα, θα μείνετε εκτός αγοράς πριν το καταλάβετε! Επειδή οι ταξιδιώτες δεν θα σας επιλέξουν εάν κρίνουν ότι δεν λαμβάνετε μέτρα για να περιορίσετε το περιβαλλοντικό σας αποτύπωμα.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι δεδομένος και, με λίγες εξαιρέσεις, δεν βλέπω κανένα ταξιδιωτικό προϊόν να μην έχει ψηφιοποιηθεί πλήρως μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια. Ως εκ τούτου, η ψηφιακή πρόκληση στον ταξιδιωτικό κλάδο ΔΕΝ θα είναι η ψηφιοποίηση αυτή καθαυτή – γιατί θα συμβεί – αλλά ο τρόπος με τον οποίο τα πολλά εκατομμύρια προϊόντα καθίστανται διαθέσιμα και ορατά στον καταναλωτή.

Πώς θα περιγράφατε τον τουρίστα του 21ου αιώνα; Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά που συνθέτουν το προφίλ του;

Το κύριο χαρακτηριστικό των ταξιδιωτών του μέλλοντος η ατομικότητα. Με την έννοια, ότι όλοι οι ταξιδιώτες θέλουν να σχεδιάζουν το δικό τους ταξίδι, κάθε φορά. Τα προϊόντα μαζικού τουρισμού θα εξακολουθούν φυσικά να διατίθενται σε αυτούς που τα προτιμούν, αλλά γενικά, ο καταναλωτής γίνεται όλο και πιο απαιτητικός -και δικαίως- και η ταξιδιωτική βιομηχανία πρέπει να προσαρμοστεί στις ανάγκες του και να παρέχει ακόμη περισσότερα εξατομικευμένα και ειδικά προϊόντα για να γίνει ελκυστική. Η πρώτη ερώτηση που πρέπει να κάνει ένας πάροχος ταξιδιωτικών προϊόντων είναι: «Επιτρέπω στον πελάτη μου να κάνει ατομικές επιλογές ή είμαι μια υπηρεσία που ταιριάζει σε όλους»; Κατά συνέπεια, η δεύτερη ερώτηση είναι: «Θέλω να αλλάξω το προϊόν μου για να έχω περισσότερες επιλογές;».

Σε ποια νέα «φόρμουλα επικοινωνίας» πρέπει να βασίσει ο κλάδος τη στρατηγική του, λαμβάνοντας υπόψη ότι η ανταγωνιστικότητα συνδέεται άμεσα με τη δημιουργία εμπειριών;

Δεν υπάρχει «χρυσή» φόρμουλα επικοινωνίας για το μέλλον, επειδή οι ταξιδιώτες εμπνέονται από πολλές πηγές. Ένα προφανές μέρος για να είστε παρόντες είναι σε έναν δικό σας ιστότοπο, όπως επίσης και στα κοινωνικά δίκτυα, αλλά υπάρχουν πολλά περισσότερα από αυτό. Αρκεί λοιπόν να πούμε ότι οι παίκτες του ταξιδιωτικού κλάδου, είτε μεγάλοι είτε μικροί, πρέπει να κάνουν επιλογές και να είναι παρόντες με τα προϊόντα τους στις πλατφόρμες που θεωρούν ότι τους αντιπροσωπεύουν καλύτερα.

Ποιες είναι οι προσδοκίες για τη φετινή τουριστική περίοδο;

Από τη σκοπιά της Δανίας, τα καλοκαιρινά ταξίδια των Δανών αφορούν κυρίως στην ΕΕ και σε προορισμούς κοντά στην ΕΕ, όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Θα υπάρχει επίσης κάποια κίνηση στο εξωτερικό, κυρίως προς τις ΗΠΑ και τον Καναδά καθώς και προς τα νησιά του Ινδικού Ωκεανού. Συνολικά, δεν πρόκειται να επιστρέψουμε στα επίπεδα του 2019 το 2022, αλλά οι ταξιδιωτικές προβλέψεις για τους καλοκαιρινούς μήνες φαίνονται καλές. Τα ταξίδια το 4ο τρίμηνο του 2022  εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από μια σειρά ζητημάτων που μπορούν ή δεν μπορούν να λυθούν μέχρι τότε, συμπεριλαμβανομένου του ποσοστού πληθωρισμού, της έκβασης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και της πιθανής επιστροφής του Covid.

Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίσατε και τι συμβουλές θα δίνατε στους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο;

Κατά τη διάρκεια του Covid, η μεγαλύτερη πρόκληση μου ήταν να τραβήξω την προσοχή των πολιτικών και των καταναλωτών στα ζητήματα με τα οποία πάλευε η ταξιδιωτική βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένου του γιατί υπήρχε ανάγκη για δάνεια και επιχορηγήσεις σε ταξιδιωτικούς πράκτορες και ταξιδιωτικές εταιρείες. Δεν ήταν πάντα εύκολο να τραβήξουμε την προσοχή εκείνη την περίοδο, επειδή η ατζέντα των μέσων ενημέρωσης είναι τόσο διαφορετική και πολυθεματική. Εξακολουθεί να μην είναι εύκολο, επομένως μπορώ μόνο να ενθαρρύνω όλους εμάς στον ταξιδιωτικό κλάδο να παραμείνουμε σε στενή επαφή με τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι θα ακούτε όταν προκύπτουν ζητήματα που σχετίζονται με την ταξιδιωτική βιομηχανία.

Είναι η Ελλάδα στην do travel list των Δανών για αυτό το καλοκαίρι;

Η Ελλάδα είναι ένας πολύ δημοφιλής προορισμός για τους Δανούς εδώ και πολλές δεκαετίες και παραμένει και φέτος. Περιμένω ότι και το 2022 η Ελλάδα θα είναι στο top 3 των μεσογειακών προορισμών της Δανίας.