Ληξιπρόθεσμα χρέη 150 δισ. ευρώ «πνίγουν» τον ιδιωτικό τομέα

Ληξιπρόθεσμα χρέη 150 δισ. ευρώ «πνίγουν» τον ιδιωτικό τομέα

Αν υπολογιστούν και οι οφειλές των νοικοκυριών προς τράπεζες, εφορία, ταμεία, αγγίζουν τα 210 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Στο κόκκινο» βρίσκεται ο ιδιωτικός τομέας, με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τις τράπεζες να αγγίζουν τα 150 δισεκατομμύρια ευρώ, απειλώντας αφενός την ύπαρξη των ίδιων των επιχειρήσεων και αφετέρου το σύνολο της εθνικής οικονομίας. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», το δυσθεώρητο ύψος στο οποίο έχουν φτάσει οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ακυρώνει επί της ουσίας την όποια προσπάθεια για ανάπτυξη, καθώς στερεί σημαντική ρευστότητα από το κράτος, τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Ελληνικής Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νομικών προσώπων στην εφορία ανέρχονταν μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου 2016 σε 58,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Συνολικά, στις αρχές Ιανουαρίου οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία ανέρχονταν σε 86,3 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι 85,5 δισεκατομμύρια ευρώ στις αρχές Δεκεμβρίου 2015.

Εκρηκτικό, όπως άλλωστε έχει φανεί, για τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων είναι το πρόβλημα των οφειλών προς αυτά. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, συνολικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το ΙΚΑ, τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) και τον ΟΓΑ ανερχόταν στα τέλη του 2015 σε περίπου 27,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Εξ αυτών εκτιμάται ότι 17 δισεκατομμύρια ευρώ είναι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το ΙΚΑ, 10,2 δισεκατομμύρια ευρώ προς τον ΟΑΕΕ και 200 εκατομμύρια ευρώ προς τον ΟΓΑ.

Πηγή: Η Καθημερινή