«Λουκέτο» στο εργοστάσιο της ΔΕΛΤΑ στα Τρίκαλα

Το εργοστάσιο λειτουργούσε με προσωπικό ασφαλείας και πλέον έκλεισε οριστικά, διακόπτωντας τη συνεργασία με τους παραγωγούς της περιοχής. 

Λίγο μετά την ανακοίνωση του κλεισίματος τους εργοστασίου  της PepsiCo στα Οινόφυτα, έγινε γνωστή η είδηση ότι έβαλε λουκέτο και το εργοστάσιο της γαλακτοβιομηχανίας Δέλτα στα Τρίκαλα (στο Ζάρκο του Δήμου Φαρκαδόνας).

Το εργοστάσιο λειτουργούσε εδώ και καιρό με προσωπικό ασφαλείας και πλέον έκλεισε οριστικά, διακόπτωντας τη συνεργασία με τους παραγωγούς της περιοχής. Η παραγωγή της ΔΕΛΤΑ μεταφέρθηκε εξ ολοκλήρου το εργοστάσιο της Ελασσόνας.

Η μειωμένη ζήτηση η πτώση στις τιμές παραγωγού αλλά και η απόφαση πολλών γαλακτοβιομηχανιών να περιορίσουν αισθητά την ποσότητα του εισκομιζόμενου γάλακτος, έχει δώσει την χαριστική βολή στους παραγωγούς.

Οι επαγγελματίες του κλάδου, εντοπίζουν την καθίζηση στην επιμήκυνση του φρέσκου γάλακτος από τις 5 στις 7 ημέρες αρχικά (τότε είχε οδηγηθεί σε παραίτηση ο τότε αναπληρωτής Υπουργός Μάξιμος Χαρακόπουλος) και στη συνέχεια σε πάνω από 11 μέρες , καθώς αυτό οδήγησε σε αθρόες εισαγωγές αγελαδινού γάλακτος από την Ευρώπη και σε αφανισμό του κλάδου.

Με δεδομένο ότι με την επιμήκυνση που ισχύει από το καλοκαίρι του 2015, έρχεται πλέον άφθονο φρέσκο γάλα (αρμεγμένο το προηγούμενο βράδυ) από γειτονικές Βαλκανικές χώρες αλλά και από την Αυστρία και τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, σε τιμές των 32 και 33 λεπτών το κιλό, όταν οι τιμές στον Έλληνα παραγωγό είναι στα 42 λεπτά το κιλό, ενώ κάτω από τα 40 αδυνατεί να καλύψει το κόστος παραγωγής, είναι πλέον θέμα χρόνου πότε η ελληνική αγελαδοτροφία θα κατεβάσει οριστικά ρολά.
Μπροστά σε αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα πολλοί κτηνοτρόφοι προχωρούν σε ξήλωμα των κτηνοτροφικών τους μονάδων, καθώς τα έσοδα τους δεν φτάνουν πλέον να καλύψουν το κόστος τους.

Επίσης ισχυρούς τριγμούς προκάλεσε η πρόσφατη απόφαση της ΦΑΓΕ να αποσυρθεί πλήρως από την αγορά του φρέσκου γάλακτος και να προχωρήσει στην πώληση του εργοστασίου της στο Αμύνταιο.

Το εργοστάσιο, αν και αρχικά κατασκευάστηκε για την παραγωγή κυρίως φρέσκου γάλακτος τελικά έφτασε να παράγει γάλα υψηλής παστερίωσης και μακράς διαρκείας, καθώς η ΦΑΓΕ, ενάμιση χρόνο μετά την έναρξη λειτουργίας του, αποφάσισε να εγκαταλείψει την κατηγορία του «φρέσκου».

Ο λόγος ήταν σύμφωνα με τους εκπροσώπους της γαλακτοβιομηχανίας ότι η εν λόγω δραστηριότητα κρίθηκε ασύμφορη. Πιο συγκεκριμένα η νέα χρονιά ξεκίνησε με ακόμη πιο πτωτικούς ρυθμούς καθώς στους πρώτους μήνες του 2016 η πτώση φτάνει στο 15% στο σύνολο του γάλακτος και στο 12,7% χωρίς την κατηγορία του εβαπορέ.

Τον ίδιο δρόμο ακολούθησε και η Νουνού, η οποία σταμάτησε από τις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου την παραγωγή του φρέσκου γάλακτος «Εκλεκτό», το οποίο συλλεγόταν από μικρές φάρμες από όλη την Ελλάδα και βρισκόταν στα ράφια των σουπερμάρκετ και των καταστημάτων λιανικής μέσα σε 24ώρες.