Μεγάλου: Μείωση των NPLs κατά 4 δισ. ευρώ ως το τέλος του έτους

Μεγάλου: Μείωση των NPLs κατά 4 δισ. ευρώ ως το τέλος του έτους

Ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς ανέλυσε το όραμα αλλά και τους στόχους για το άμεσο μέλλον.

Τους στόχους της τράπεζας Πειραιώς για τα επόμενα χρόνια ανέλυσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, στην πρώτη διευρυμένη συνάντηση στελεχών με τη Διοίκηση της τράπεζας. Στη συνάντηση συμμετείχαν περισσότερα από 350 στελέχη με βαθμό από Γενικό Διευθυντή και πάνω, οι σύμβουλοι διοίκησης, οι περιφερειακοί διευθυντές, οι επικεφαλής των θυγατρικών και οι περιφερειακοί διευθυντές.

Όπως σημείωσε ο Χρήστος Μεγάλου, οδικό χάρτη της Τράπεζας Πειραιώς αποτελεί η «Agenda 2020» στο πλαίσιο της οποίας οι στρατηγικές επιδιώξεις επικεντρώνονται στη στήριξη για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. «Πρέπει να εργασθούμε εντατικά, με στόχο να εξυγιάνουμε τα δανειακά μας χαρτοφυλάκια  και να μειώσουμε τα δάνεια σε καθυστέρηση πάνω από 90 μέρες, σε μονοψήφιο ποσοστό μεσοπρόθεσμα», τόνισε ο Χρήστος Μεγάλου. «Το 15% είναι ο πρώτος στόχος», σημείωσε ενώ όπως είπε σε βάθος χρόνου η τράπεζα επιδιώκει να πάει σε μονοψήφιο αριθμό. Ταυτόχρονα ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς έθεσε ως στόχο τη μείωση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από το 55% που είναι σήμερα, στο 30%.

«Επιδίωξή μας είναι να γίνουμε η Τράπεζα με τα μεγαλύτερα κέρδη στην Ελλάδα  και πιο συγκεκριμένα να επιτύχουμε return on assets πάνω από 1,0%,  που σημαίνει κέρδη πάνω από €700 εκατ.», δήλωσε ο Χρήστος Μεγάλου, και τόνισε ότι η τράπεζα είναι κεφαλαιακά εύρωστη.

Μεταξύ των βασικών στόχων της τράπεζας παραμένει η πλήρης απεξάρτηση από τη χρηματοδότηση του ELA και η ομαλή πρόσβαση στις αγορές όπως γινόταν στο παρελθόν.

Το πλάνο των επόμενων έξι μηνών

Ο Χρήστος Μεγάλου σημείωσε ότι η ανάκτηση των καταθέσεων που έφυγαν από το τραπεζικό σύστημα παραμένει το μεγάλο στοίχημα, ενώ μιλώντας για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σημείωσε ότι η προσπάθειά για την αντιμετώπιση τους πρέπει να είναι εντατική. «Ο στόχος μας για το τέλος του έτους είναι μείωση των NPLs κατά περίπου 4 δισ. σε σχέση με το σημερινό μας υπόλοιπο, με ρυθμίσεις, εισπράξεις, αλλά και διαγραφές».

Στα άμεσα σχέδια της τράπεζας είναι η επιλογή υγιών και δυναμικών κλάδων με στόχευση στην εξωστρέφεια αλλά ταυτόχρονα και η διαρκής ανάπτυξη των καινοτόμων υπηρεσιών της τράπεζας αλλά και η λειτουργία στη βάση ενός σύγχρονου και αποδοτικού συστήματος εταιρικής διακυβέρνησης που θα είναι σημείο αναφοράς σε ευρωπαϊκό επίπεδο.