Μέρκελ: Η εισροή προσφύγων θα αλλάξει τη χώρα

Μέρκελ: Η εισροή προσφύγων θα αλλάξει τη χώρα

Οι Βρυξέλλες θα προτείνουν στο Βερολίνο και στο Παρίσι  να υποδεχτούν εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες.

Η Γερμανία θα αλλάξει από τη μαζική εισροή των προσφύγων, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγελα Μέρκελ, η οποία δεσμεύθηκε να εργασθεί ώστε οι αλλαγές αυτές να είναι “θετικές” για τη χώρα.

“Αυτό που ζούμε είναι κάτι που θα συνεχίσει να μας απασχολεί τα χρόνια που έρχονται, θα μας αλλάξει, και θέλουμε αυτή η αλλαγή να είναι θετική και πιστεύουμε ότι μπορούμε να το καταφέρουμε”, δήλωσε.

Κάνοντας λόγο για ένα “συγκινητικό” σαββατοκύριακο, στη διάρκεια του οποίου περίπου 20.000 πρόσφυγες, πολλοί από τους οποίους από τη Συρία, έφθασαν στη Γερμανία, η συντηρητική καγκελάριος εξέφρασε “ικανοποίηση για το γεγονός ότι η Γερμανία έχει γίνει μια χώρα που οι άνθρωποι συνδέουν με την ελπίδα, είναι κάτι πολύ πολύτιμο αν δούμε την ιστορία μας”.

Υπογραμμίζοντας, όπως έκανε επανειλημμένα την περασμένη εβδομάδα, την πεποίθησή της ότι η Γερμανία θα μπορέσει να υποδεχθεί και να ενσωματώσει τους πρόσφυγες που φθάνουν κατά χιλιάδες, η Μέρκελ ζήτησε πάντως να υπάρξει “μια προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης”. “Δεν θα τα καταφέρουμε παρά μόνο μέσω της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης”, τόνισε.

“Η Γερμανία, η Αυστρία και η Σουηδία δεν μπορούν να είναι οι μόνες χώρες που υποδέχονται πρόσφυγες”, τόνισε στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας, σοδιαλδημοκράτης Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

“Δεν είναι σωστό να λένε μερικές χώρες, ‘δεν έχω καμιά σχέση μ’ αυτό'”, δήλωσε η καγκελάριος.

Η Μέρκελ, ο Γκάμπριελ και ο πρόεδρος του τρίτου κόμματος που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό στο Βερολίνο, ο Βαυαρός Χορστ Ζέεχοφερ, συμφώνησαν στη διάρκεια της νύκτας στην αποδέσμευση ενός ποσού 6 δισεκ. ευρώ για την υποδοχή και την ενσωμάτωση των προσφύγων, 3 δισεκ. από τα οποία θα διατεθούν στα περιφερειακά κρατίδια και τις κοινότητες. Το Βερολίνο θέλει επίσης να επιταχύνει τις διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων ασύλου, να επεναξετάσει στο σύστημα των οικονομικών επιδομάτων που χορηγούνται στους αιτούντες άσυλο και να προσανατολίσει τον προϋπολογισμό της αρωγής για την ανάπτυξη προς την κατεύθυνση της πρόληψης της μετανάστευσης.

Η κυβέρνηση θέλει να καταθέσει σχετικούς νόμους έως την 24η Σεπτεμβρίου ώστε να περάσουν από το κοινοβούλιο τον Οκτώβριο.

“Ξέρουμε πως ήμασταν γρήγοροι όταν ήταν να σώσουμε τις τράπεζες (κατά την χρηματοπιστωτική κρίση), βρίσκω πως οφείλουμε να είμαστε εξίσου γρήγοροι όταν πρέπει να υποστηρίξουμε τα κρατίδια και τις κοινότητες”, τόνισε η Άγγελα Μέρκελ.

Οι Βρυξέλλες θα προτείνουν στο Βερολίνο να υποδεχθει 31.443 πρόσφυγες και στο Παρίσι 24.031, σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει στη Γερμανία και τη Γαλλία να υποδεχθούν 31.443 και 24.031 πρόσφυγες αντιστοίχως ώστε να ανακουφίσουν τις τρεις ευρωπαϊκές χώρες της πρώτης γραμμής (Ιταλία, Ελλάδα και Ουγγαρία) καθώς επιταχύνεται η μεταναστευτική κρίση, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο μια ευρωπαϊκή πηγή.

Ο αριθμός των “24.000 προσφύγων” για τη Γαλλία επιβεβαιώθηκε από τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Παρίσι. Η Γαλλία θα υποδεχθεί “24.000 πρόσφυγες” τα δύο επόμενα χρόνια, διευκρίνισε ο Ολάντ.

“Θα το κάνουμε”. “Είναι μια κρίση”, είναι “δραματική, είναι σοβαρή”, αλλά “μπορεί να ελεγχθεί και αυτό θα γίνει”, πρόσθεσε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους.

Η Επιτροπή και ο επικεφαλής της Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα προτείνουν μεθαύριο, Τετάρτη, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την κατανομή 120.000 προσφύγων τα δύο επόμενα χρόνια για να αντιμετωπισθεί η μαζική εισροή μεταναστών. Η πρόταση αυτή θα προσταθεί στη μετεγκατάσταση 40.000 προσφύγων που ανακοινώθηκε τον Μάιο και η οποία δεν αφορά παρά την Ιταλία και την Ελλάδα.

Η Γερμανία (26,2%), η Γαλλία (20%) και η Ισπανία (12,4%, δηλαδή 14.931 πρόσφυγες) πρόκειται να υποδεχθούν τη μεγαλύτερη αναλογία προσφύγων, σύμφωνα μ’ αυτή τη νέα πρόταση.

Πιο συγκεκριμένα, η Γαλλία πρόκειται να υποδεχθεί περίπου 10.000 πρόσφυγες που αποβιβάσθηκαν στις ελληνικές ακτές, 10.800 που έφθασαν στην Ουγγαρία και 3.100 που έφθασαν στην Ιταλία.

Η Γερμανία, από την πλευρά της, θα υποδεχθεί περίπου 13.200 πρόσφυγες που έφθασαν στην Ελλάδα, 14.100 στην Ουγγαρία και περισσότερους από 4.000 που έφθασαν στην Ιταλία, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή πηγή.

Επιβεβαιώνοντας τους αριθμούς που είχαν δημοσιευθεί στην ολλανδική εφημερίδα de Volkskrant, η πηγή δήλωσε πως η Επιτροπή σχεδιάζει επίσης να θέσει την Τουρκία και όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που δεν είναι μέλη της ΕΕ σ’ έναν νέο κατάλογο “ασφαλών” χωρών, ενδεχόμενα αιτήματα για άσυλο πολιτών των οποίων θα εξετάζονται με ταχύτητα ώστε να επιταχύνεται η απέλαση των περισσοτέρων εξ αυτών.