Μέρκελ: Θα είναι δυσβάστακτο εάν αποδειχθεί ότι ο δράστης είναι πρόσφυγας

Μέρκελ: Θα είναι δυσβάστακτο εάν αποδειχθεί ότι ο δράστης είναι πρόσφυγας
epa05683124 German Chancellor Angela Merkel gives a statement about a attack on a Christmas market in Berlin, at the federal chancellery in Berlin, Germany, 20 December 2016. At least 12 people were killed and dozens injured when a truck drove into the Christmas market at Breitscheidplatz in Berlin, in what authorities believe was a deliberate attack. EPA/MICHAEL KAPPELER

Μία ημέρα μετά την αιματηρή επίθεση στο Βερολίνο, η Καγκελάριος υποσχέθηκε ότι κάθε λεπτομέρεια θα διαλευκανθεί και ο δράστης θα τιμωρηθεί αυστηρά.

Η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα, Τρίτη, ότι πιστεύει πως η επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου είναι τρομοκρατική επίθεση και πρόσθεσε ότι θα είναι δυσβάστακτο εάν αποδειχθεί ότι ο δράστης είναι πρόσφυγας.

«Το γνωρίζω ότι θα ήταν για εμάς ιδιαίτερα δυσβάστακτο, εάν επιβεβαιωθεί ότι η ενέργεια αυτή διαπράχθηκε από ένα πρόσωπο που έχει ζητήσει από τη Γερμανία προστασία και άσυλο», δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ στους δημοσιογράφους.

«Θα ήταν εξαιρετικά δυσβάσταχτο για όλους εκείνους τους Γερμανούς που αφοσιώθηκαν τη μία μέρα μετά την άλλη στην παροχή βοήθειας προς τους πρόσφυγες και για όλους εκείνους τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη από την προστασία μας κάθε μέρα και προσπαθούν να ενσωματωθούν», είπε.

Η Γερμανίδα καγκελάριος που δήλωσε «σοκαρισμένη και πολύ θλιμμένη», επιβεβαίωσε με τον τρόπο αυτόν εμμέσως ότι ο συλληφθείς είναι πρόσφυγας που είχε καταθέσει αίτηση ασύλου.

Η καγκελάριος υποσχέθηκε πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και την αυστηρή τιμωρία του δράστη.
Ωστόσο, η Άνγκελα Μέρκελ κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με νέο κύμα κριτικής για την γενναιόδωρη μεταναστευτική της πολιτική.

Οι λαϊκιστές της γερμανικής δεξιάς την κατηγορούν ότι έθεσε σε κίνδυνο τη χώρα της ανοίγοντας το 2015 την πόρτα σε 900.000 πρόσφυγες που διέφυγαν συρράξεις και φτώχεια σε χώρες του μουσουλμανικού κυρίως κόσμου». Αλλοι 300.000 άνθρωποι έφθασαν στη Γερμανία το 2016.

Η Άνγκελα Μέρκελ θα επισκεφθεί το απόγευμα τον τόπο της χθεσινής επίθεσης.