Μετρούν τις πληγές τους οι κάτοικοι της Μάνδρας – Άκαρπες οι έρευνες για τους αγνοούμενους

Μετρούν τις πληγές τους οι κάτοικοι της Μάνδρας – Άκαρπες οι έρευνες για τους αγνοούμενους
Συνεργεία προσπαθούν να καθαρίσουν τους δρόμους που πλήγηκαν από τις πλημμύρες στην περιοχή της Μάνδρας , Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017 ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για την οικονομική ενίσχυση των πληγέντων - Συνολικά 1573 αυτοψίες διενεργήθηκαν σε σπίτια και επιχειρήσεις. 

Όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση του ΓΛΚ, ορίζεται η ανωτέρω εφάπαξ καταβολή, για τα φυσικά πρόσωπο που έχουν πληγεί, στο ποσό των 5.000 ευρώ να κατοικία και, για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, των οποίων η επιχείρηση επλήγη από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, στο ποσό των 8.000 ευρώ ανά επιχείρηση.

Προβλέπεται επίσης, ότι το χορηγούμενο επίδομα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν δεσμεύεται κα δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους Δήμους, τις Περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.

Το ύψος της εν λόγω δαπάνης υπολογίζεται ότι θα ανέλθει μέχρι του ποσού των 30 εκ. ευρώ.

1/4

1573 αυτοψίες από τα κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών
Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίστηκαν και σήμερα οι αυτοψίες, από το σύνολο των μηχανικών του Υπουργείου Υποδομών, φτάνοντας τις 1573 στο Δήμο Μάνδρας- Ειδυλλίας, στη Δ.Ε της Νέας Περάμου και στην Ελευσίνα. Ειδικότερα:

– Στο Δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας διενεργήθηκαν 1261 αυτοψίες συνολικά. Τα 897 από τα κτίρια που ελέγχθηκαν έχουν πληγεί και χρήζουν αποζημίωσης. Συγκεκριμένα: 709 κατοικίες, 91 επαγγελματικοί χώροι, 7 δημόσια κτίρια και 90 αποθήκες – υπόγεια.

– Στο Δήμο Μεγαρέων (Δ.Ε. Μεγαρέων) και στη Δ.Ε. Νέας Περάμου, διεξήχθησαν συνολικά 302 αυτοψίες.  Τα 287 από τα κτίρια που ελέγχθηκαν, έχουν πληγεί και χρήζουν αποζημίωσης, εκ των οποίων 180 κατοικίες, 36 επαγγελματικοί χώροι, 2 δημόσια κτίρια και 69 αποθήκες – υπόγεια.

-Διενεργήθηκαν επιπλέον 10 αυτοψίες στην περιοχή της Ελευσίνας.

Ανακοίνωση της ΔΕΗ για τους κατοίκους στις πληγείσες περιοχές
Οι πελάτες της ΔΕΗ στους πληγέντες Δήμους της Δυτικής Αττικής μπορούν να προσέρχονται στο αρμόδιο κατάστημα της Επιχείρησης για να εξυπηρετηθούν στα αιτήματα που θα υποβάλουν. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα η επιχείρηση. Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ έχει αποφασίσει αναστολή των διακοπών της ηλεκτροδότησης λόγω χρεών στους Δήμους της Αττικής που επλήγησαν, ενώ θα εφαρμοστούν ρυθμίσεις για την εξόφληση των οφειλών

Ενίσχυση της αστυνόμευσης
Από τις 16 Νοεμβρίου έχουν διατεθεί στην περιοχή της Μάνδρας και της Νέας Περάμου 1.421 αστυνομικοί, συνολικά, με ανάλογο αριθμό μέσων, ενώ συνεχίζεται από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής η διάθεση ενισχυτικών δυνάμεων στην συγκεκριμένη περιοχή, όπως τονίζεται σε σημερινή ανακοίνωση της ΓΑΔΑ.