Μη κατοικήσιμο σχεδόν ένα στα δύο σπίτια στην Κεφαλονιά

Μη κατοικήσιμο σχεδόν ένα στα δύο σπίτια στην Κεφαλονιά

Απαγορευτική η διαμονή σε 1.400 από τα 3.000 σπίτια που έχουν ελεγχθεί έως τώρα - Έρημη πόλη θυμίζει το Ληξούρι - Δείτε τις φωτογραφίες.

Έντονος είναι ο προβληματισμός στο νησί της Κεφαλονιάς, καθώς περίπου ένα στα δύο σπίτια που έχουν ως τώρα ελεγχθεί έχουν κριθεί προσωρινά μη κατοικήσιμα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ Κεφαλονιάς-Ιθάκης Σταύρο Τραυλό, 1.400 από τα 3.000 σπίτια που έχουν ελεγχθεί έως τώρα κρίθηκαν προσωρινά μη κατοικήσιμα, με αποτέλεσμα οι ένοικοί τους να είναι υποχρεωμένοι να αναζητήσουν προσωρινά νέα στέγη.

 Καθημερινά, 25 κλιμάκια μηχανικών, της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων, του Υπουργείου Υποδομών, κάνουν αυτοψίες σε κτήρια. Έπειτα από έλεγχο που διεξήχθη αποφασίστηκε ακόμη η μετεγκατάσταση δύο σχολείων, του 2ου και του 3ου Γυμνασίου Αργοστολίου, καθώς του Πετρίτσιου Γυμνασίου και Λυκείου στο Ληξούρι. Τα σχολεία, αναμένεται να στεγαστούν σε προκατασκευασμένες αίθουσες, οι οποίες θα τοποθετηθούν σε οικόπεδα του Δημοσίου.

Άδεια πόλη θυμίζουν, οι περισσότερες γειτονιές στο Ληξούρι. Οι πόρτες και τα παράθυρα των σπιτιών είναι κλειστά, ενώ τα μπάζα που βρίσκονται συγκεντρωμένα στις γωνιές, οι στέγες χωρίς κεραμίδια και οι ρωγμές στους τοίχους «αναπαράγουν» την βοή του σεισμού, που κτύπησε την χερσόνησο της Παλικής.

1/9

Διαβάστε ακόμη: Μέτρα ανακούφισης για τους κατοίκους της Κεφαλονιάς

Σε κάθε περιοχή, βρίσκονται σε ετοιμότητα διασώστες του ΕΚΑΒ, του Ερυθρού Σταυρού, άνδρες της ΕΜΑΚ, ομάδες αστυνομικών και στρατιωτών, καθώς και κλιμάκια πολλών εθελοντικών οργανώσεων. Στο επαρχιακό οδικό δίκτυο που ενώνει το Ληξούρι με το Αργοστόλι και τα χωριά, οι ζημιές είναι εκτεταμένες. Οι δρόμοι που είχαν κλείσει από βράχους δόθηκαν και πάλι στην κυκλοφορία, όμως λόγω των μετασεισμών και των νέων κατολισθήσεων που είναι πολύ πιθανόν να σημειωθούν, η κίνηση των οχημάτων γίνεται με μεγάλη προσοχή.

Κλιμάκιο του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Εργαστηρίου Γεωφυσικής Γεωθερμίας, κάνει μετρήσεις εδαφικής παραμόρφωσης σε όλο το νησί με χρήση δεδομένων από δορυφορικά GPS. Όπως εξήγησαν μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι ειδικοί επιστήμονες, μετρούν πόσο έχει μετακινηθεί το έδαφος, τα τεκτονικά μπλοκ της Κεφαλονιάς, λόγω του σεισμού.

Οι πτώσεις βράχων, αλλοίωσαν την όμορφη παραλία των Πετανών. Το βουνό δεν άντεξε και από τον πρώτο σεισμό, ογκόλιθοι κατρακύλησαν στην ακτή. Οι ντόπιοι λένε, ότι εάν αυτό είχε συμβεί καλοκαίρι, πολύ πιθανόν να υπήρχαν και θύματα. Η διαδρομή για τους Πετανούς, αποκαλύπτει εικόνες καταστροφής στο χωριό Αγία Θέκλη. Μπορεί η ομώνυμη ιστορική εκκλησία να γλύτωσε από τον σεισμό του 1953,όμως σήμερα, είναι ετοιμόρροπη με το νεκροταφείο και τον μαντρότοιχο να δίνουν την εικόνα βομβαρδισμένου τοπίου. Μάλιστα, κάτω από τα μπάζα είναι θαμμένα δύο αυτοκίνητα και μία μοτοσικλέτα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη: Κεφαλονιά: Οι κάτοικοι φοβούνται να επιστρέψουν στα σπίτια τους