Μικρά, θετικά βήματα στην ειρηνευτική διάσκεψη για τη Συρία

Μικρά, θετικά βήματα στην ειρηνευτική διάσκεψη για τη Συρία

Οι δύο πλευρές, μέσω του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, συμφώνησαν στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην πολιορκημένη πόλη Χομς.

Ικανοποίηση για τη χθεσινή πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της αντιπροσωπείας της συριακής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια της ειρηνευτικής διάσκεψης «Γενεύη 2» εξέφρασε ο κοινός ειδικός απεσταλμένος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου για τη συριακή κρίση Λάχνταρ Μπραχίμι.

Αντικείμενο των χθεσινών συζητήσεων αποτέλεσε η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην πολιορκημένη πόλη Χομς, καθώς και η ασφαλή μετακίνηση γυναικών και παιδιών από την ισοπεδωμένη πόλη που αποτελεί εδώ και τρία χρόνια πεδίο σφοδρών μαχών μεταξύ του συριακού στρατού και των ανταρτών.

«Υπάρχει μια ελπίδα ότι αύριο, οι γυναίκες και τα παιδιά θα μπορέσουν να εγκαταλείψουν την παλαιά πόλη της Χομς. Αυτό που μας ειπώθηκε από την κυβερνητική πλευρά είναι ότι οι γυναίκες και τα παιδιά στην πολιορκούμενη περιοχή της παλαιάς πόλης μπορούν να φύγουν αμέσως από αυτή», δήλωσε ο Μπραχίμι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τις συνομιλίες που είχε σήμερα με τις αντιπροσωπείες της συριακής κυβέρνησης και της συριακής αντιπολίτευσης.

Διαβάστε ακόμη: Συρία: Βίντεο καταγράφει την απίστευτη διάσωση βρέφους

«Είμαστε έτοιμοι να επιτρέψουμε στην όποια ανθρωπιστική βοήθεια να μπει στην πόλη με βάση τις συμφωνίες και τις διευθετήσεις οι οποίες γίνονται με τον ΟΗΕ. Σας διαβεβαιώνω ότι αν οι ένοπλοι τρομοκράτες στη Χομς επιτρέψουν στις γυναίκες και στα παιδιά να φύγουν από την Παλαιά Πόλη της Χομς, θα τους επιτρέψουμε κάθε πρόσβαση, κι όχι μόνον αυτό, θα τους εξασφαλίσουμε καταφύγιο, φάρμακα και όλα όσα χρειάζονται», δήλωσε μετά την ολοκλήρωση των χθεσινών συνομιλιών ο υφυπουργός Εξωτερικών της Συρίας Φάιζαλ Μέκνταντ.

Οι αντάρτες στις συνοικίες που πολιορκεί ο συριακός στρατός στη Χομς ζήτησαν από την πλευρά τους «εγγυήσεις» για να επιτρέψουν στους αμάχους να φύγουν από την πόλη. «Απαιτούμε σημαντικές ποσότητες τροφίμων και ιατροφαρμακευτικού υλικού και την εγγύηση ότι οι γυναίκες, τα παιδιά και οι τραυματίες που θα απομακρυνθούν από τις πολιορκημένες ζώνες των ανταρτών στη Χομς δεν θα συλληφθούν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αμπού Ράμι, εκπρόσωπος της Γενικής Επιτροπής της Συριακής Επανάστασης στη Χομς, ενός δικτύου των ανταρτών.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ πάντως δήλωσε αισιόδοξος πως ανάμεσα στις δύο πλευρές υπάρχει «κοινό έδαφος». Είπε ακόμη ότι η αντιπροσωπεία της αντιπολίτευσης, η οποία αξίωνε από την κυβέρνηση να απελευθερώσει δεκάδες χιλιάδες φυλακισθέντες, συμφώνησε να ικανοποιήσει το αίτημα της Δαμασκού να της δοθεί ένας κατάλογος των αιχμαλώτων των ομάδων των ανταρτών.

«Πράγματι, είμαι ικανοποιημένος. Διότι συνολικά υπάρχει ένας αμοιβαίος σεβασμός και οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών έχουν επίγνωση του γεγονότος ότι οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις είναι σημαντικές και πρέπει να συνεχιστούν», δήλωσε ο Μπραχίμι μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης ημέρας των συνομιλιών. «Ελπίζω ότι αυτό θα είναι το πνεύμα με το οποίο θα συνεχίσουμε», συμπλήρωσε.

Ακόμη, ο Μπραχίμι είπε ότι θα συναντηθεί ξανά σήμερα με τις δύο πλευρές, όταν αναμένεται να συζητήσουν -κυρίως «διαμέσου του ιδίου», όπως διευκρίνισε- το αίτημα της αντιπολίτευσης να σχηματιστεί μια μεταβατική κυβέρνηση. Ο Μπραχίμι σημείωσε ότι αναμένει οι δύο πλευρές να κάνουν και μια «γενική δήλωση για τον δρόμο που θα ακολουθηθεί» στις συνομιλίες.

Διαβάστε ακόμη: Για πρώτη φορά στο ίδιο τραπέζι τα αντίπαλα συριακά στρατόπεδα