Μήνυμα συστράτευσης για τη νίκη στις εκλογές έστειλε ο Κώστας Καραμανλής στην πρώτη δημόσια ομιλία του σε μια δεκαετία

Μήνυμα συστράτευσης για τη νίκη στις εκλογές έστειλε ο Κώστας Καραμανλής στην πρώτη δημόσια ομιλία του σε μια δεκαετία
O πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, μιλάει στην παρουσίαση των υποψηφίων Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης, στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης», Θεσσαλονίκη, Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019. ΑΠΕ ΜΠΕ/PIXEL/STR Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο πρώην πρωθυπουργός κάλεσε τους ψηφοφόρους να στηρίξουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις 7 Ιουλίου - Τί δήλωσε για τη Συμφωνία των Πρεσπών και την Τουρκία.

«Και λάθη κάναμε και αδυναμίες είχαμε. Μείναμε όμως σταθεροί στις βασικές μας αρχές», είπε ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής μιλώντας σε κομματική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, στην πρώτη, δημόσια ομιλία του ύστερα από περίπου δέκα χρόνια.

«Το καλοκαίρι του 2015 ήταν η Νέα Δημοκρατία που κράτησε την Ελλάδα στην Ευρώπη. Και το έκανε σε βάρος του κομματικού της συμφέροντος», δήλωσε ο Κ. Καραμανλής. Τόνισε ότι η ΝΔ πιστεύει και υπηρετεί τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, «όχι γιατί δεν ξέρουμε ότι η Ευρώπη έχει αδυναμίες, όχι γιατί δεν αισθανθήκαμε συχνά αδικημένοι από συμπεριφορές εταίρων μας, όχι γιατί δεν καταλαβαίνουμε ότι η σημερινή Ευρώπη απέχει πολύ από το ευρωπαϊκό όραμα των ιδρυτών της, αλλά γιατί ξέρουμε καλά ότι η ευρωπαϊκή οικογένεια με τις αδυναμίες της και τις ατέλειες της παραμένει ο καλύτερος, ο μοναδικός χώρος για την ασφάλεια της χώρας».

Σχολίασε μάλιστα με νόημα ότι κάποιοι «την περίοδο τη δύσκολη των μνημονίων έπαιξαν με αντιευρωπαϊκές απόψεις και άλλοι έκαναν καριέρα τον αντιευρωπαϊσμό» και πρόσθεσε: «Εμείς σταθήκαμε άγρυπνοι φρουροί της ευρωπαϊκής μας ταυτότητας. Ναι πρέπει να αλλάξουμε την Ευρώπη, ναι πρέπει να την κάνουμε καλύτερη, πρέπει να την κάνουμε πιο αποτελεσματική πιο αλληλέγγυα, όχι όμως μόνοι μας να βγάλουμε τα μάτια μας όπως δυστυχώς διατυμπάνιζαν κάποιοι».

Ο πρώην πρωθυπουργός έστειλε ισχυρό μήνυμα συστράτευσης ενόψει των εκλογών, λέγοντας: «Βρισκόμαστε μπροστά σε μία κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση. Η χώρα χρειάζεται ρωμαλέα οικονομική ανάπτυξη και ευκαιρίες για όλους, πρωτίστως για τους νέους.  Πάνω από όλα η χώρα χρειάζεται μία νέα εθνική αυτοπεποίθηση. Για να γίνουν όμως όλα αυτά, χρειάζεται μία ισχυρή κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας. Μια κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη που θα αναλάβει το δύσκολο αλλά αναγκαίο έργο της εθνικής ανασυγκρότησης».

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι «Δεν χρειάζονται πολλά λόγια. Η ΝΔ ορθώς την καταψήφισε. Λυπάμαι μόνο που δεν αξιοποιήθηκε το κεκτημένο του Βουκουρεστίου. Το οποίο το πετύχαμε με πολύ κόστος. Παραταξιακό και προσωπικό. Επρεπε να πετύχουμε και να απαιτήσουμε πολλά περισσότερα».

Ο Κ. Καραμανλής τοποθετήθηκε και για τις εξελίξεις στο μέτωπο με την Τουρκία. «Ασφαλώς θέλουμε καλές σχέσεις με όλους τους γείτονές μας. Πιστεύουμε στο διεθνές δίκαιο, στο διάλογο, στις σχέσεις καλής γειτονίας και πιστεύουμε ακόμη ότι υπάρχουν προοπτικές συνεργασίας με αμοιβαίο όφελος για όλους. Ομως απειλές, εκβιασμούς, απόπειρες εκφοβισμού, δεν μας πτοούν, δεν γίνονται δεκτές, επιστρέφονται στον αποστολέα τους», είπε και πρόσθεσε: «Και ακόμη συστάσεις, προτροπές, πιέσεις από όπου και αν προέρχονται, συμμάχους, εταίρους, φίλους ή οποιοδήποτε άλλο, δεν γίνονται δεκτές όταν προσκρούουν στο εθνικό συμφέρον. Εμείς μία φανέλα φοράμε, είναι η φανέλα της Ελλάδας, για τα συμφέροντα της Ελλάδας αγωνιζόμαστε, τα συμφέροντα της Ελλάδας υπερασπιζόμαστε».

«Σας καλώ όλους και όλους σε αυτό το προσκλητήριο. Σας καλώ να βρεθούμε στο πλευρό του Κυριάκου σε αυτή την αποφασιστική μάχη. Σας καλώ στην πρώτη γραμμή. Στις 7 Ιουλίου πάμε μαζί, πάμε μπροστά πάμε για τη νίκη. Για την Ελλάδα για τη ζωή μας για τα παιδιά μας. Καλό αγώνα σε όλους», κατέληξε ο πρώην πρωθυπουργός.