Μητσοτάκης: «Ποιοτικές μεταρρυθμίσεις το επόμενο βήμα μας»

Μητσοτάκης: «Ποιοτικές μεταρρυθμίσεις το επόμενο βήμα μας»

Ως ευκαιρία να ειπωθούν αλήθειες χαρακτήρισε την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Στη τελική ευθεία έχει μπει η συζήτηση στη Βουλή σχετικά με την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της κυβέρνησης.  Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης σχολιάζοντας τις εξαγγελίες στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για επαναπρόσληψη υπαλλήλων και αποκατάσταση μισθών, επισήμανε ότι τα τελευταία χρόνια η προσαρμογή, που έγινε στο μέγεθος του κράτους, ήταν πολύ μεγάλη.

«Από τους 915.000 μόνιμους και έκτακτους πήγαμε στους 700.000, αλλά στην πορεία μειώσαμε και το μισθολογικό κόστος του Δημοσίου από τα 24,5 δισ στα 16 δισ. Κι αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους καταφέραμε να πετύχουμε το πολυπόθητο πλεόνασμα» είπε και έθεσε το ερώτημα «όταν ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι θα επαναπροσληφθούν όλοι και θα αποκατασταθούν μισθοί πώς ακριβώς θα χρηματοδοτήσει αυτή την πολιτική;».

«Αν υποθέσουμε ότι επαναπροσλαμβάνονται οι μισοί και διορθώνονται οι μειώσεις των μισθών των δημόσιων υπαλλήλων κατά το ήμισυ, αυτό κοστολογείται στα 4 δισ. Τόσο κοστολογείται η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Πώς λοιπόν θα το χρηματοδοτήσετε; Από πού θα τα βρείτε τα λεφτά, ποιος θα σας δανείσει, όταν λέτε ότι θα καταργήσετε τα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις;» πρόσθεσε απευθυνόμενος στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο Τέξας, ο υπουργός είπε πως ο κ. Τσίπρας μίλησε πάλι για ευρωπαϊκό μέτωπο για να απευθύνει το ερώτημα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «Μέτωπο με ποιους; Μήπως σαν τον Δον Κιχώτη βλέπετε ανεμόμυλους εκεί που δεν υπάρχουν; Διότι πράγματι θα είναι υποψήφιος προς της Κομισιόν μιας ετερόκλητης συμμαχίας νεοκομμουνιστών αριστερών ιδεολόγων. Με τους νεοτροτσκιστές της Λετονίας θα χτίσετε μέτωπο;»

Μητσοτάκης: «4.000 απολύσεις μέχρι το τέλος του 2013»

Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε όλους: «Να ανοίξουμε τα μάτια μας για να δούμε τι γίνεται στην Ευρώπη: Ότι λαμβάνονται σκληρές αποφάσεις στις χώρες, αλλά κοιτούν και πέρα από την τρόικα και πέρα από το Μνημόνιο. Κι αυτή είναι και η δική μας υποχρέωση: Ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης για να κερδίσουμε εμπιστοσύνη όχι μόνο των ξένων, αλλά κυρίως των Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι ως έναν βαθμό, εξαιτίας των δικών μας παραλείψεων, έστρεψαν την ψήφο τους μέχρι και σε νεοναζιστικά μορφώματα. Αυτές είναι οι μάχες που πρέπει να δώσουμε, όχι μάχες οπισθοφυλακής για διεκδικήσουμε ένα κόσμο που δεν υπάρχει, σε έναν κόσμο που θα πάψουμε να είμαστε τα κακομαθημένα παιδιά της ιστορίας».

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως είναι ανάγκη να ξεκινήσει η συζήτηση για την μεταφορά υπηρεσιών από το κράτος στον ιδιωτικό τομέα, χωρίς ταμπού και ιδεολογικές προκαταλήψεις. Όπως είπε, με ένα κράτος φιλικό προς τον πολίτη και τον επιχειρηματία, που θα λειτουργεί με τρόπο ορθολογικό και αποτελεσματικό, με αξιοποίηση των εργαλείων της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, με διαρκή και συνεπή αξιολόγηση των δημόσιων υπάλληλων, με έμφαση στην ανοιχτή διακυβέρνηση με διαρκή και αυστηρό πειθαρχικό έλεγχο και υπακούοντας σε τρεις αξίες: αξιοκρατία, αποτελεσματικότητα, διαφάνεια.

Διαβάστε ακόμη: «Άριστα» τρόικας σε Μητσοτάκη

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Πολλές από τις επιλογές τις πολιτικές, τις οποίες δρομολογούμε, δεν έχουν ιδεολογικό πρόσημο, εντάσσονται στη σφαίρα της κοινής λογικής από την οποία φαίνεται ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει πάρει οριστικό διαζύγιο». Ως παράδειγμα ο κ. Μητσοτάκης έφερε την κατάργηση της μηχανογραφικής άδειας, την οποία πολέμησε ο ΣΥΡΙΖΑ, «γιατί κάποιοι στενοχωρήθηκαν από την απώλεια ενός μικρού αλλά συμβολικού κεκτημένου μια άλλης εποχής και μιας χώρας που χρεοκόπησε».

«Υπάρχουν όμως και αλλαγές που έχουν ξεκάθαρο ιδεολογικό πρόσημο, όπως η χάραξη νέων ορίων μεταξύ του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τι πρέπει να κάνει το κράτος και τι ο ιδιωτικός τομέας με τι κριτήρια μεταφέρονται οι υπηρεσίες από το κράτος στον ιδιωτικό τομέα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός και πρόσθεσε: «Κι αυτή η συζήτηση θα μπορούσε να γίνει χωρίς ταμπού και ιδεολογικές προκαταλήψεις, βγάζοντας συμπεράσματα και παίρνοντας μαθήματα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και από χώρες οι οποίες έσπευσαν να ιδιωτικοποιήσουν υπηρεσίες πέραν του σημείου που θα έπρεπε να ιδιωτικοποιηθούν, αλλά δεν πρέπει να ανοίξει και αυτή η συζήτηση στη χώρα για να δούμε πραγματικά πόσο μεγάλο πρέπει να είναι το κράτος ασχέτως τις δυνατότητας που έχουμε να το χρηματοδοτήσουμε».