ΜμΕ: Διεκδικούν «συμπληρωματικό πακέτο» στα μέτρα της ΔΕΘ

ΜμΕ: Διεκδικούν «συμπληρωματικό πακέτο» στα μέτρα της ΔΕΘ
Κόσμος στέκεται μπροστά από βιτρίνες καταστημάτων την πρώτη ημέρα των θερινών εκπτώσεων στο κέντρο της Αθήνας, Δευτέρα 5 Ιουλίου 2021. Ξεκινά φέτος, με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, η δεύτερη τακτική εκπτωτική περίοδος, η οποία ολοκληρώνεται στις 31 Αυγούστου. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Θετικά τα μέτρα αλλά άφησαν εκτός περιμέτρου αυτοαπασχολούμενους και μικρές επιχειρήσεις λένε στο Fortune Greece φορείς της αγοράς - Διεκδικούν μέτρα σε δεύτερο χρόνο.

Εκτός της ατζέντας της ΔΕΘ βρέθηκαν κρίσιμα μέτρα για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σύμφωνα με εκπροσώπους φορέων της αγοράς, που προαναγγέλλουν στο Fortune Greece την έναρξη επαφών για την υλοποίηση παρεμβάσεων σε δεύτερο χρόνο προτάσσοντας την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, τη ρύθμιση οφειλών και την ενίσχυση της ρευστότητας.

“Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ είναι στη θετική κατεύθυνση, ωστόσο μόνον έμμεσα μπορεί να βοηθήσουν την αγορά και όχι άμεσα”, τονίζει μιλώντας στο Fortune Greece ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) εκφράζοντας μάλιστα επιφυλάξεις για το κατά πόσο θα “πέσουν” χρήματα στην αγορά. Αναφέρεται ενδεικτικά στο πάγιο αίτημα για κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, το οποίο θα ήταν ένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης 400.000 περίπου επαγγελματιών και μικρών επιχειρήσεων, που δεν ικανοποιήθηκε. Σύμφωνα με τον κ. Καββαθά το πακέτο μέτρων της ΔΕΘ δεν περιελάμβανε επίσης ουσιαστική στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες με βάση τα στοιχεία πρόσφατης εξαμηνιαίας έρευνας της ΓΣΕΒΕΕ αντιμετωπίζουν πρόβλημα περιορισμένης ρευστότητας και υψηλών λειτουργικών εξόδων λόγω της ακριβής ενέργειας και της αλυσιδωτής επιβάρυνσης που επιφέρει στις τιμές μιας σειράς αγαθών και υπηρεσιών, από τις πρώτες ύλες μέχρι τον εξοπλισμό. Επιπλέον, η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που πλήττει την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα δεν αντιμετωπίζεται με τα εξαγγελθέντα μέτρα, σύμφωνα με τον κ. Καββαθά, που προτείνει λύση στο μοντέλο της επιστρεπτέας προκαταβολής με μόνιμο χαρακτήρα ώστε να παρακάμπτονται οι τυπικοί μηχανισμοί του τραπεζικού δανεισμού. Επίσης επανέρχεται σε μια σειρά από πολιτικές που είχε προτείνει στη βάση 9 αξόνων που έστειλε στον πρωθυπουργό ενόψει της ΔΕΘ και δεσμεύεται για περαιτέρω ενέργειες προκειμένου να προωθηθούν κρίσιμα μέτρα για την επιβίωση των επιχειρήσεων.

Σημαντικά “κενά” στο καλάθι της ΔΕΘ διαπιστώνει και ο Θοδωρής Καπράλος, Β’ Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) και πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά (ΕΣΠ). Τονίζει στο Fortune Greece ότι σίγουρα η προσπάθεια για στήριξη των νοικοκυριών για τη διαχείριση του ενεργειακού κόστους είναι σημαντική, αλλά δεν βοηθά άμεσα τις επιχειρήσεις. Κατά την άποψή του θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν ζητήματα που δεν απαιτούν μεγάλο δημοσιονομικό χώρο και ζητά να εξεταστούν έστω εκ των υστέρων.

Σε αυτά περιλαμβάνεται και το τέλος επιτηδεύματος, μέτρο που κοστολογείται περί τα 280 εκατ. ευρώ και θεωρείται κρίσιμο. “Σε μια συγκυρία που η χώρα αναμένει ανάπτυξη δεν μπορεί να μπαίνει κεφαλικός φόρος στον επιχειρηματία”, σημειώνει χαρακτηριστικά. Κρίσιμης σημασίας σύμφωνα με τον ίδιο είναι και ο ακατάσχετος λογαριασμός, ως εργαλείο για κεφάλαιο κίνησης, καθώς, όπως εξηγεί στο Fortune Greece, υπάρχουν επιχειρήσεις που “στραγγαλίζονται” και παρόλο που το μέτρο συζητείται δεν έχει φτάσει ποτέ στην θεσμοθέτηση και στην εφαρμογή του. Επιπλέον των στοχευμένων παρεμβάσεων για ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά, δεδομένου -όπως τονίζει, ότι μόλις 40.000 επιχειρήσεις έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα- κρίνεται ζωτικής σημασίας για την ανταγωνιστικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων η αύξηση των κινήτρων για ψηφιακό και πράσινο μετασχηματισμό. Καταλήγει σημειώνοντας ότι είναι ζητούμενο να σχεδιαστούν μέτρα που θα ακουμπούν στις επιχειρήσεις, τους αυτοαπασχολούμενους και ειδικότερα στο εμπόριο, έναν μεγάλο εργοδότη της χώρας. “Δεν θα πρέπει το εμπόριο να μένει εκτός συζήτησης. Η μικρή εμπορική επιχείρηση είναι ένα γρανάζι προς την ανάπτυξη”, προσθέτει.

Προβληματισμό εκφράζει μεταξύ άλλων και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, που τονίζει ότι εάν δεν γίνουν πιο γενναίες παρεμβάσεις, ο φετινός χειμώνας δεν θα είναι απλώς δύσκολος αλλά ο τελευταίος που θα λειτουργήσουν χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Για να αποφευχθεί αυτός ο κίνδυνος θεωρεί ότι έστω και εκ των υστέρων θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την υποστήριξη των μικρών επιχειρήσεων απέναντι στην ενεργειακή κρίση ενώ κρίνει αναγκαία μια συνολική ρύθμιση για τις οφειλές που διαρκώς αυξάνονται εξαιτίας της ακρίβειας και του περιορισμού της κατανάλωσης. Στο επίκεντρο και για τον κ. Χατζηθεοδοσίου είναι η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, ενός μνημονιακού μέτρου που λειτουργεί ως “χαράτσι” για τους επαγγελματίες. Εν κατακλείδι, θεωρεί ότι στη ΔΕΘ δεν ακούστηκαν μέτρα για την διάσωση σε πρώτο χρόνο και για την μετέπειτα ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.