Μost Admired Companies in Greece: Ο ρόλος της ηγεσίας για ένα καλύτερο αύριο

Μost Admired Companies in Greece: Ο ρόλος της ηγεσίας για ένα καλύτερο αύριο
Τέσσερις επικεφαλής επιχειρήσεων που αναδείχτηκαν στην κορυφή της µεγαλύτερης έρευνας για την εταιρική φήµη ενώνουν τη φωνή τους, για να περάσουν ένα ηχηρό µήνυµα ενότητας και αλληλεγγύης.

Τρίτη 7 Ιουλίου, ώρα 11.00 το πρωί. Το Hilton έχει μόλις ανοίξει τις πόρτες του μετά το lockdown. Τα προηγμένα πρωτόκολλα υγιεινής και ασφάλειας τηρούνται με αυστηρότητα και σε λίγα λεπτά εδώ θα ξεκινήσει η φωτογράφιση για το cover story των Most Admired Companies.

Aπό τη royal suite του Hilton, στον πέµπτο όροφο, το βλέµµα «ταξιδεύει» ανεµπόδιστα στο βάθος του ορίζοντα, εκεί που ο ήλιος αγκαλιάζει τη θάλασσα µε φόντο την Ακρόπολη. Στα πόδια σου δεσπόζει η µεγαλύτερη πισίνα ξενοδοχείου στο κέντρο της πρωτεύουσας και απλώνοντας τα χέρια νιώθεις ότι χαϊδεύεις τον λόφο του Λυκαβηττού. Σε µια κρίσιµη χρονική στιγµή για όλο τον κόσµο, που προσπαθεί να βρει τον βηµατισµό του στη σκιά του Covid-19, τέσσερις επικεφαλής επιχειρήσεων που αναδείχτηκαν στην κορυφή της µεγαλύτερης έρευνας για την εταιρική φήµη στη χώρα µας αποδέχτηκαν την πρόκληση να «παγώσουν» αυτή τη µοναδική χρονική στιγµή σε µια φωτογραφία. Ένωσαν τις δυνάµεις τους στέλνοντας ένα ηχηρό µήνυµα ενότητας και αλληλεγγύης. Ότι «εάν είµαστε και παραµείνουµε όλοι µαζί, έχουµε την ελπίδα ότι µπορούµε τελικά να τα καταφέρουµε».

Ο Χρήστος Χαρπαντίδης, ο Γιάννης Παπαχρήστου, ο Βασίλης Σταύρου και ο Κωνσταντίνος Γεράρδος ηγούνται εταιρειών που κάνουν τη διαφορά σε έναν κόσµο που αλλάζει ραγδαία.

Η πανδηµία του Covid-19 και η κλιµατική κρίση το υπογραµµίζουν µε δραµατικό τρόπο. Η έρευνα φέτος πραγµατοποιήθηκε µεσούσης της πανδηµίας και επισφράγισε την κοινή πλέον πεποίθηση ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία είναι κρίσιµος παράγοντας κοινωνικής συνοχής. Η ευαισθησία, η αλληλεγγύη και η κοινωνική ενσυναίσθηση που επέδειξαν οι επιχειρηµατικοί ηγέτες αποτελούν πλέον τα αναπόσπαστα χαρακτηριστικά της ηγεσίας στον 21ο αιώνα, και οι leaders των MAC αυτή την ηγεσία προκρίνουν και υπηρετούν. Τι σηµαίνει, όµως, για τους ίδιους τους επικεφαλής των εταιρειών η φετινή διάκριση στην κορυφή της λίστας;

Με βάση την επιστήμη και όχημα την καινοτομία, ανοίγουμε δρόμους σε ένα καινούργιο «μαζί», που αποδείχτηκε απαραίτητο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Εκεί τοποθετούμε εμείς οι ίδιοι τον εαυτό μας.

ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ 1η ΘΕΣΗ

Χρήστος Χαρπαντίδης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος

Είναι µια πολύ σηµαντική διάκριση που µας κάνει περήφανους. Μια επιβράβευση για τα καλά που έγιναν µε κόπο και προσπάθεια από τους ανθρώπους µας και τους συνεργάτες µας σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Βεβαίως, το να αναγνωρίζεσαι ως αξιοθαύµαστη εταιρεία έχει ειδικό βάρος. Αλλά για εµάς στην Παπαστράτος, όσο µεγάλη κι αν είναι η τιµή, είναι µια στιγµή στον χρόνο. Στόχος µας είναι η διάρκεια στην προστιθέµενη αξία που παράγουµε και διαχέουµε στην κοινωνία. Με βάση την επιστήµη και όχηµα την καινοτοµία, ανοίγουµε δρόµους σε ένα καινούργιο «µαζί», που αποδείχτηκε απαραίτητο για την αντιµετώπιση της πανδηµίας. Εκεί τοποθετούµε εµείς οι ίδιοι τον εαυτό µας. Ως καταλύτη θετικής συµβολής που αντανακλά την ευθύνη µας ως µεγάλης εταιρείας, να δίνουµε µεγάλες λύσεις στα µεγάλα προβλήµατα,  συµπεριληπτικά, για να µη µείνει κανείς πίσω. Η ηγεσία στον 21ο αιώνα αντανακλά τις σχέσεις µιας κοινωνίας που προχωρά συλλογικά. Γιατί ο σύγχρονος ηγέτης νοµοτελειακά συγχρονίζει τον βηµατισµό του µε τις ανάγκες της κοινωνίας. Αλλιώς είναι παράταιρος µε το σήµερα και περιττός για το αύριο. Ηγέτης δεν είναι ένας τίτλος που απονέµεται. Δεν είναι ρόλος. Είναι ευθύνη. Μια σύγχρονη θεώρηση ηγεσίας λοιπόν, µια ηγεσία µε διάρκεια, πρέπει να οδηγεί τον δρόµο προς το καλύτερο για όλους. Να µπορεί να αναλαµβάνει τη µεγάλη ευθύνη να υπηρετεί και να δηµιουργεί µέλλον, παράγοντας κοινωνικό πλεόνασµα. Όχι µόνο για να κάνουµε περισσότερα ως κοινωνία, αλλά για να γίνουµε περισσότερα ως άνθρωποι. Είναι η πρώτη φορά στην Ιστορία που οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είμαστε συναισθηματικά τόσο κοντά, καταλαβαίνοντας ότι έχουμε πολύ περισσότερα που μας ενώνουν παρά μας χωρίζουν.

Coca-Cola Τρία Έψιλον 3η Θέση

Γιάννης Παπαχρήστου, Γενικός Διευθυντής

Είµαστε ιδιαίτερα περήφανοι γι’ αυτή τη διάκριση, που αντανακλά τη σταθερή εµπιστοσύνη της αγοράς στην εταιρεία µας και η οποία είναι αφιερωµένη στους υπέροχους ανθρώπους µας. Το όραµα, οι αξίες και το πάθος µας είναι το τρίπτυχο που κάνει την Coca-Cola Τρία Έψιλον να ξεχωρίζει στα µάτια των ανθρώπων της, των συνεργατών της και της κοινωνίας. Φέτος έχουµε έναν επιπλέον λόγο να είµαστε ακόµη πιο χαρούµενοι, αφού αναδειχτήκαµε στην υψηλότερη θέση από τότε που ξεκίνησαν τα βραβεία, στην τρίτη θέση µεταξύ όλων των εταιρειών και κλάδων. Επιπλέον, είναι η πρώτη φορά στην Ιστορία που οι άνθρωποι σε όλο τον κόσµο είµαστε συναισθηµατικά τόσο κοντά, καταλαβαίνοντας ότι έχουµε πολύ περισσότερα που µας ενώνουν παρά µας χωρίζουν. Ως επίκεντρο ενός οικοσυστήµατος εταιρειών και χιλιάδων συνεργατών µε πολύ σηµαντικό κοινωνικό και οικονοµικό αποτύπωµα, είµαστε περήφανοι για τις δράσεις µας και τον τρόπο που έχουµε ανταποκριθεί στη δύσκολη αυτή περίοδο. Ο στόχος µας δεν είναι απλώς να τα καταφέρουµε, αλλά να γίνουµε σηµείο αναφοράς για τη διαχείριση δύσκολων καταστάσεων ως εταιρεία, ως επαγγελµατίες και ως ενεργοί πολίτες, και γι’ αυτόν τον λόγο στηρίξαµε µε όλες µας τις δυνάµεις τους ανθρώπους, τους πελάτες µας και την κοινωνία. Αναδιατάσσοντας τα πλάνα µας, πρωτοπορώντας µε καινοτοµίες, επενδύοντας στην αγορά και διευρύνοντας το 24/7 χαρτοφυλάκιό µας µε νέες προϊοντικές κατηγορίες, ως Coca-Cola Τρία Έψιλον θέλουµε να συµβάλουµε δυναµικά στην ανάκαµψη της οικονοµίας και της χώρας. Η  διάκριση αυτή έρχεται ως επιστέγασμα της καθημερινής μας προσπάθειας να δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να κάνουμε τη διαφορά στη ζωή των ανθρώπων. Κάθε μέρα.​

ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ  5η ΘΕΣΗ

Βασίλης Σταύρου, Πρόεδρος &  Διευθύνων Σύμβουλος

Μας γεµίζει µεγάλη χαρά που κατακτούµε την 5η θέση ανάµεσα στις πιο αξιοθαύµαστες επιχειρήσεις στη χώρα µας, ενώ είµαστε σταθερά, και για 6η συνεχή χρονιά, στο top 20 της έρευνας για την εταιρική φήµη. Και η διάκριση αυτή έρχεται ως επιστέγασµα της καθηµερινής µας προσπάθειας να δίνουµε τον καλύτερό µας εαυτό για να κάνουµε τη διαφορά στη ζωή των ανθρώπων. Κάθε µέρα. Γνωρίζουµε ότι οι πελάτες µας θα υιοθετήσουν διαφορετικά κριτήρια επιλογής, όπως η ασφάλεια και η υγιεινή. Θα ανταποκριθούµε στο µέγιστο δυνατό επίπεδο. Γνωρίζουµε ότι οι πελάτες µας θα ζητούν περισσότερες πληροφορίες για τα προϊόντα. Θα τις δίνουµε. Γνωρίζουµε ότι όλο και περισσότεροι θα επιδιώκουν να εξυπηρετούνται από το σπίτι. Θα είµαστε στην πόρτα τους. Γνωρίζουµε ότι η κοινωνία απαιτεί από τις µεγάλες επιχειρήσεις να είναι πρωτοπόρες και σε θέµατα κοινωνικής προσφοράς. Θα είµαστε παρόντες και αρωγοί στην κάλυψη κοινωνικών αναγκών. Τέλος, γνωρίζουµε ότι όλα αυτά για να υλοποιηθούν χρειάζονται µια µεγάλη οµάδα αφοσιωµένων συνεργατών, για την οποία είµαστε πιο περήφανοι από ποτέ. Μια οµάδα από διαφορετικούς, µοναδικούς ανθρώπους, που νοιάζεται. Που χτίζει σχέσεις ζωής µε τους ανθρώπους και φροντίζει όλους εκείνους που την τιµούν µε την εµπιστοσύνη τους. Και αυτές οι σχέσεις ζωής βρίσκονται –σήµερα, περισσότερο παρά ποτέ– στον «πυρήνα» της φετινής λίστας µε τις πιο αξιοθαύµαστες επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Η φιλοσοφία μας είναι να είμαστε ευέλικτοι, να εντοπίζουμε νωρίς τις αλλαγές και να προσαρμοζόμαστε γρήγορα σε αυτές. Ο στόχος μας είναι σταθερός και κοινός για όλη την ομάδα.​

ΠΛΑΙΣΙΟ 10η ΘΕΣΗ

Κωνσταντίνος Γεράρδος, Αντιπρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος

Το Πλαίσιο είναι µια ανθρωποκεντρική επιχείρηση. Η οµάδα µας έχει καταφέρει να υπερνικήσει µεγάλα κύµατα άγριου ανταγωνισµού και δυσκολίες όπως ήταν η δεκαετής κρίση, τα capital controls και τώρα η πανδηµία του Covid-19. Όλα αυτά τα πάλεψε µε ίδιες δυνάµεις, χωρίς να στηρίζεται από έναν ξένο όµιλο ή κάποιον επενδυτή,  παρά µόνο µε σκληρή δουλειά και πίστη σε ένα κοινό όραµα. Για τον λόγο αυτό, το 99% του χρόνου µας είναι «σκληρό». Υπάρχουν, λοιπόν, τέτοιες «µικρές» στιγµές µέσα στον χρόνο, όπως η στιγµή της ανάδειξής µας στο top 20 της λίστας µε τις Πιο Αξιοθαύµαστες Επιχειρήσεις στην Ελλάδα, που όλο αυτό το 99% κάνει τη διαφορά. Και είναι τόσο δυνατές αυτές οι στιγµές, που καλύπτουν όλα τα δύσκολα που κατά διαστήµατα περνάµε. Στην Πλαίσιο η φιλοσοφία µας είναι να είµαστε ευέλικτοι, να εντοπίζουµε νωρίς τις αλλαγές και να προσαρµοζόµαστε γρήγορα σε αυτές. Στην πορεία όλων αυτών των χρόνων, κάποια πράγµατα παραµένουν σταθερά και κάποια άλλα όχι. Σταθερά παραµένουν το όραµα, η πίστη και η αγάπη γι’ αυτό που κάνεις, η διάθεση του χρόνου σου γι’ αυτό που αγαπάς αλλά και η µεταλαµπάδευση του οράµατος και των στόχων στην οµάδα σου. Πρέπει να είσαι ευθύς και «σκληρός» προπονητής για τους ανθρώπους σου και η επιβράβευση να είναι διαρκής και διαφανής. Αυτά που αλλάζουν είναι ο τρόπος εργασίας, ο χώρος εργασίας, τα meetings, τα ταξίδια, το micromanagement. Όµως ο στόχος µας είναι σταθερός και κοινός για όλη την οµάδα.

Δείτε ακόμη: 

*To άρθρο δημοσιεύεται στο περιοδικό Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα και ψηφιακά μέσω της πλατφόρμας του ReadPoint.gr
** Φωτογραφίες: Νίκος Μαλιάκος, Επιμέλεια: Γιάννης Κατσίνης