MPW 2023: Γιατί πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο στις γυναίκες

Ράνια Λάμπρου, Αντιγόνη Λυμπεροπούλου και Μυρτώ Παπαθάνου
Ράνια Λάμπρου, Αντιγόνη Λυμπεροπούλου και Μυρτώ Παπαθάνου μιλούν για τα επενδυτικά ταμπού και τους τρόπους με τους οποίους πρέπει να τους αντιμετωπίσουν οι γυναίκες επιχειρηματίες.

Όπου η γυναίκα επιχειρεί, παράγει πλούτο, δημιουργεί θέσεις εργασίας και μπολιάζει την οικονομική δραστηριότητα με τις δικές της αξίες. Ωστόσο το έμφυλο χάσμα, αποδεικνύεται… πολύ σκληρό για να πεθάνει. Οι επενδύσεις VCs σε female founders αντιστοιχούν μόλις στο 1% στην Ευρώπη, ενώ στην Ελλάδα το ποσοστό των επιχειρήσεων που οι γυναίκες είναι ανώτατα στελέχη φτάνει μόλις το 25%. Και αυτό παρά το γεγονός ότι οι εταιρείες που διοικούνται από γυναίκες, φαίνεται βάσει των στοιχείων, ότι πετυχαίνουν διαχρονικά καλύτερες επιδόσεις σε όλους τους δείκτες κερδοφορίας.

Στην Ελλάδα, γνωρίζουμε ότι το 62% των γυναικών χρηματοδοτούν οι ίδιες την επιχείρησή τους στο ξεκίνημά της και χρησιμοποιούν τον δανεισμό σε ποσοστό πολύ χαμηλότερο από τους άνδρες. Ακόμη ότι οι ελληνικές start-ups με τουλάχιστον μία γυναίκα στην ιδρυτική τους ομάδα έχουν αντλήσει μόλις το 6% των συνολικών 6,125 δισ. δολαρίων χρηματοδότησης που έχουν διοχετευτεί στο ελληνικό start-up οικοσύστημα. Μπορεί να αλλάξει αυτή η κατάσταση; Πώς θα γίνει πράξη η ενδυνάμωση των γυναικών και χρηματοοικονομικά;

Ράνια Λάμπρου, Co-Founder & CEO, Simpler

Αντιγόνη Λυμπεροπούλου, Διευθύνουσα Σύμβουλος, ΕΑΤΕ

Μυρτώ Παπαθάνου, Co-Founder & ManaginG Partner, METAVALLON

Hosted by: Βασίλης Σαμούρκας, Deputy Editor, Fortune Greece