Νέα γιγαντιαία περικοπή κρατικών δαπανών στη Βρετανία

Νέα γιγαντιαία περικοπή κρατικών δαπανών στη Βρετανία
A still image from video shows Britain's Chancellor of the Exchequer George Osborne (C) as he delivers his budget to Parliament in London, Britain, July 8, 2015. REUTERS/UK Parliament via REUTERS TV ATTENTION EDITORS - NO COMMERCIAL OR BOOK SALES. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. - RTX1JLOA

Ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όζμπορν ανακοίνωσε μείωση δημοσίων δαπανών ύψους 20 δισ. λιρών.

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όζμπορν εγκαινίασε σήμερα ένα νέο μέτωπο στην πολιτική της λιτότητας την οποία προωθεί, καλώντας κάποιες κρατικές υπηρεσίες να εντοπίσουν τομείς στους οποίους θα μπορούσαν να γίνουν περικοπές δαπανών έως 40% μέχρι τα τέλη της δεκαετίας.

Ο Όζμπορν είπε ότι θα ανακοινώσει στις 25 Νοεμβρίου από πού ακριβώς θα εξοικονομηθούν τα επιπρόσθετα 20 δισ. λίρες ετησίως, πέρα από τις βαθιές περικοπές στις δαπάνες πρόνοιας που ανακοίνωσε νωρίτερα τον Ιούλιο.

«Αυτή η αναθεώρηση των δαπανών είναι το επόμενο βήμα στο σχέδιό μας για να εξαλείψουμε το έλλειμμα, να πετύχουμε πλεόνασμα και να διασφαλίσουμε ότι η Βρετανία ζει εντός των δυνατοτήτων της», ανέφερε ο Όζμπορν σε ανακοίνωση.

Ο υπουργός ζητά από τις κρατικές υπηρεσίες να επισημάνουν τρόπους για την μείωση των καθημερινών δαπανών τους κατά 25-40% ετησίως, προκειμένου να δώσουν στην κυβέρνηση μια σειρά από επιλογές για να πετύχει το στόχο για εξοικονόμηση 20 δισ. λιρών.

Από τις περικοπές εξαιρούνται σε μεγάλο βαθμό η υγειονομική περίθαλψη, τα σχολεία, η άμυνα και η παροχή βοήθειας στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα, η κυβέρνηση καταγράφει πρόοδο στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, το οποίο συρρικνώθηκε κατά 20% το δεύτερο τρίμηνο σε ετήσια βάση.