Νέα κρίση στις σχέσεις Δύσης-Ρωσίας μετά τον νέο κύκλο κυρώσεων

Νέα κρίση στις σχέσεις Δύσης-Ρωσίας μετά τον νέο κύκλο κυρώσεων

ΗΠΑ και ΕΕ «τιμώρησαν» τη Μόσχα για τον ρόλο της στην ουκρανική κρίση, επιβάλοντας κυρώσεις σε Rosneft, VTB και άλλους σημαντικούς παράγοντες της ρωσικής οικονομίας.

«Οι κυρώσεις θα οδηγήσουν τις ρωσοαμερικανικές σχέσεις σε αδιέξοδο και θα τους προξενήσουν σοβαρές ζημιές», δήλωσε οργισμένος ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν μετά την ανακοίνωση πως από κοινού Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρωπαïκή Ένωση αποφάσισαν να επεκτείνουν τις κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας για τον ρόλο της στην κρίση της Ουκρανίας, στοχοποιώντας σημαντικούς τομείς της ρωσικής οικονομίας.

«Οι κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον κορυφαίων ρωσικών αμυντικών εταιρειών είναι παράνομες και συνιστούν αθέμιτο ανταγωνισμό», δήλωσε ο υπουργός αναπληρωτής Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ, προσθέτοντας πως η Μόσχα σχεδιάζει να λάβει ως αντίποινα «οδυνηρά» μέτρα για τη Ουάσινγκτον.

Η αμερικανική κυβέρνηση πρόσθεσε αυτήν τη φορά στη «μαύρη» λίστα της τον ρωσικό πετρελαϊκό γίγαντα Rosneft, του οποίου πάγωσαν τα περιουσιακά στοιχεία στις ΗΠΑ, ενώ οι αμερικανικές επιχειρήσεις δεν θα μπορούν πλέον να συναλλάσσονται μαζί του. «Οι Αμερικανοί προκαλούν ζημιές στις μεγαλυτερες ενεργειακές εταιρείες τους και όλα αυτά γιατί;», αναρωτήθηκε ο Πούτιν.

Η τράπεζα του «γίγαντα» του ρωσικού αερίου Gazprom, η Gazprombank, και η δημόσια ρωσική τράπεζα VEB, η οποία αριθμεί μεταξύ των ηγετών της τον Ρώσο πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ, περιλαμβάνονται επίσης μεταξύ των νέων στόχων των ΗΠΑ.

«Ασφαλώς οι κυρώσεις αυτές είναι ανάρμοστες και ασφαλώς δεν ανταποκρίνονται στο πνεύμα ούτε στις νομικές προδιαγραφές των υφιστάμενων διεθνών σχέσεων, ιδιαίτερα στους τομείς της οικονομίας και της τραπεζικής. Πιστεύω ότι αν δεν λάβουμε μέτρα για να σταματήσουμε τέτοιες μονομερείς ενέργειες, μπορεί να δούμε συνέπειες καταστροφικές για το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της VTB, Αντρέι Κόστιν, η τράπεζα του οποίου είναι η δεύτερη μεγαλύτερη της Ρωσίας.

Στο μεταξύ, οι τιμές των μετοχών έπεσαν σήμερα στη Μόσχα μετά την ανακοίνωση των νέων αμερικανικών οικονομικών κυρώσεων. Ο δείκτης MICEX των συναλλαγών σε ρούβλια σημείωσε πτώση 2,5% κατά τις πρώτες συναλλαγές. Οι μετοχές της Rosneft σημείωσαν πτώση κατά 6% μέσα σ’ ένα λεπτό από την έναρξη των συναλλαγών, ενώ αυτές της Novatek, της δεύτερης ρωσικής εταιρείας παραγωγής φυσικού αερίου, σημείωσαν πτώση κατά 5,5%. 

Πτώση κατά 1% σημείωσε και η ισοτιμία του ρουβλίου έναντι του δολαρίου.

 

«Αυτό που αναμένουμε, είναι οι Ρώσοι ηγέτες να αντιληφθούν άλλη μια φορά πως οι ενέργειές τους στην Ουκρανία έχουν συνέπειες, κυρίως την εξασθένηση της ρωσικής οικονομίας και μια αυξανόμενη διπλωματική απομόνωση», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα σε σύντομη ομιλία του στο Λευκό Οίκο, που τόνισε πως η Ρωσία θα πρέπει να σταματήσει τη ροή όπλων και μαχητών μεταξύ των συνόρων της με την Ουκρανία.

Ο Ομπάμα χαρακτήρισε τις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας ως «σημαντικές αλλά στοχευμένες», οι οποίες αποσκοπούν στην ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων για τις αμερικανικές επιχειρήσεις και τους συμμάχους των ΗΠΑ. «Τονίσαμε πως θα ήταν προτιμότερο να επιλύσουμε το θέμα αυτό μέσω της διπλωματικής οδού, ωστόσο θα πρέπει να εξετάσουμε συγκεκριμένες δράσεις και να μην μείνουμε μόνο στα λόγια», δήλωσε.

Τις νέες αυτές κυρώσεις ζητούσαν οι ουκρανικές αρχές, οι οποίες κατηγορούν τη Μόσχα ότι υποστηρίζει τους αυτονομιστές καθώς η ένταση επιδεινώνεται στις ανατολικές περιοχές της.

Η Ουάσινγκτον εξάλλου επέβαλε χθες κυρώσεις και στις αυτονομιστικές αρχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, καθώς και σε δύο υψηλόβαθμούς Ρώσους αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων ο αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου Σεργκέι Νεβέροφ.

Οι Ευρωπαίοι από την πλευρά τους, οι οποίοι συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες, αποφάσισαν κυρώσεις μικρότερης έκτασης, παγώνοντας προγράμματα που πραγματοποιεί στη Ρωσία η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, σύμφωνα με μια διπλωματική πηγή. Η ΕΕ αποφάσισε επίσης να βάλει στόχο «οντότητες», οι οποίες κατηγορούνται ότι υποστηρίζουν «υλικά ή οικονομικά» τις ενέργειες που απειλούν ή υπονομεύουν την κυριαρχία της Ουκρανίας, αλλά ο ακριβής κατάλογός τους θα καθορισθεί μέχρι τα τέλη Ιουλίου, σύμφωνα με την πηγή αυτή.

Η ΕΕ είχε ως τώρα απαγορεύσει την έκδοση θεωρήσεων εισόδου και είχε παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία περισσοτέρων από 70 προσωπικοτήτων, Ρώσων και Ουκρανών, ενώ η Ουάσινγκτον είχε από τις αρχές Μαρτίου επιβάλει κυρώσεις σε 19 οντότητες και 52 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων μέλη του στενού κύκλου του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν ακόμη να άρουν το εμπάργκο που είχαν επιβάλει στις εξαγωγές προς την Ουκρανία εξοπλισμού προστασίας των δυνάμεων ασφαλείας, όπως κράνη και αλεξίσφαιρα γιλέκα.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε σήμερα την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι η ΕΕ «υπέκυψε στον εκβιασμό της κυβέρνησης των ΗΠΑ και, αντιβαίνοντας στα ίδια τα συμφέροντά της, ακολούθησε το μονοπάτι των κυρώσεων εναντίον της Μόσχας».

«Δεν θα ανεχθούμε τον εκβιασμό και επιφυλασσόμαστε του δικαιώματος να λάβουμε μέτρα ως απάντηση στις νέες κυρώσεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου, στην οποία τονίζεται ότι «είναι ευρέως γνωστό πως οι κυρώσεις είναι δίκοπο μαχαίρι».

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε επίσης τις αμερικανικές κυρώσεις «πρωτόγονη προσπάθεια εκδίκησης για το γεγονός ότι οι εξελίξεις στην Ουκρανία δεν ακολουθούν το σενάριο της Ουάσινγκτον».

Από την άλλη πλευρά, ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζοντας σ’ αυτές «ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της υποστήριξης της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας. Η Ευρώπη επέδειξε την αλληλεγγύη της με την Ουκρανία».

Πριν ανακοινωθούν οι κυρώσεις, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς είχε εξηγήσει πως οι Ευρωπαίοι θέλουν ουσιαστικά «να επιδείξουν αυστηρότητα συνεχίζοντας παράλληλα το διάλογο». Στο Βερολίνο η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως η Ρωσία «δεν ικανοποίησε επαρκώς» τις προσδοκίες για μείωση της έντασης στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της Στέφεν Ζάιμπερτ.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών είχε ζητήσει την επιβολή κυρώσεων υπογραμμίζοντας πως «μαχητές και όπλα» συνεχίζουν να καταφθάνουν από τη Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία, όπου η σύγκρουση έχει στοιχίσει τη ζωή σε 600 ανθρώπους μέσα σε τρεις μήνες.

Ενώ οι ευρωπαϊκές διπλωματικές προσπάθειες μοιάζει να βρίσκονται σε αδιέξοδο, δύο αρχηγοί των ανταρτών ανακοίνωσαν χθες, Τετάρτη, το βράδυ στο Ντονέτσκ πως μια τηλεδιάσκεψη της «ομάδας επαφής» για την Ουκρανία (ΟΑΣΕ, Ουρανία, Ρωσία) θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή των ανταρτών απόψε ή αύριο, Παρασκευή.

Η Ουκρανία υποστήριξε από την πλευρά της πως ένας πύραυλος προερχόμενος από τη Ρωσία κατέρριψε τη Δευτέρα ένα στρατιωτικό μεταγωγικό αεροπλάνο της An-24 –χωρίς να υπάρξει αντίδραση της Μόσχας. Από ρωσικής πλευράς, οι δυνάμεις του Κιέβου κατηγορούνται ότι έριξαν μια οβίδα που στοίχισε τη ζωή ενός ανθρώπου την Κυριακή σε ρωσική μεθοριακή πόλη.

Διαβάστε ακόμη:

Άμεση ρωσική εμπλοκή στο πεδίο των μαχών βλέπει ο Ουκρανός πρόεδρος

Η Ρωσία απειλεί με «στοχευμένα πλήγματα» κατά της Ουκρανίας

Στην «κόψη του ξυραφιού» και πάλι οι σχέσεις Ρωσίας – Ουκρανίας