Νέα «σελίδα» για την Γεωργία

Νέα «σελίδα» για την Γεωργία

Τέλος στη δεκαετή κυριαρχία του Σαακασβίλι και στροφή στην πορεία της χώρας επιχειρεί να βάλει ο νικητής των χθεσινών προεδρικών εκλογών.

Ο προστατευόμενος του δισεκατομμυριούχου πρωθυπουργού Μπιτζίνα Ιβανισβίλι, Γκιόργκι Μαργκελασβίλι, αναδείχθηκε ο μεγάλος νικητής των προεδρικών εκλογών στη Γεωργία, συγκεντρώνοντας το 63,8% των ψήφων, έναντι 21,3% του αντιπάλου του, Νταβίντ Μπακράτζε, υποψηφίου του κόμματος του απερχόμενου προέδρου Μιχαήλ Σαακασβίλι.

Ο θρίαμβος του 44χρονου, μέχρι πρόσφατα ελάχιστα γνωστού πρώην υπουργού Παιδείας και κατόπιν αντιπροέδρου της κυβέρνησης και πανεπιστημιακού, βαθαίνει την κυριαρχία της συμμαχίας «Γεωργιανό Όνειρο» στην εξουσία, μετά την επί σειρά ετών διακυβέρνηση του Σαακασβίλι.

Αν και δεν θεωρείται ότι θα τερματίσει την πολιτική αβεβαιότητα στην πρώην σοβιετική αυτή δημοκρατία, η νίκη του σημαίνει ότι η συμμαχία θα ελέγχει τόσο την προεδρία όσο και την κυβέρνηση για πρώτη φορά.

Ο Μαργκελασβίλι χρειαζόταν το 50% συν μία ψήφο για να κερδίσει από τον πρώτο γύρο τις προεδρικές εκλογές. Ο αντίπαλός του παραδέχθηκε την ήττα του ήδη μετά την ανακοίνωση των exit polls. «Φαίνεται ότι η εικόνα είναι ξεκάθαρη και το τελικό αποτέλεσμα δεν θα είναι πολύ διαφορετικό», είπε ο Μπακράτζε σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν απευθείας τηλεοπτικά. «Συγχαίρω τον Γκεόργκι Μαργκελασβίλι για τη νίκη του. Ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης θα είμαι έτοιμος να συνεργαστώ με το νέο πρόεδρο».

Διαβάστε ακόμη: Υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες ανατολικά…της Δυτικής Ευρώπης;

Ο νέος πρόεδρος, που οφείλει την πολιτική του άνοδο στον Ιβανισβίλι, έχει δηλώσει ότι ο βασικός του στόχος στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής είναι να επιτύχει μια στενή σχέση τόσο με τη δύση, όσο και με τη Ρωσία, αναζητώντας να επιτύχει μια ισορροπία που μοιάζει να έχει χαθεί εδώ και καιρό.

Η αποχώρηση του Σαακασβίλι έπειτα από δύο θητείες αναμένεται να καταστήσει ευκολότερη τη χάραξη πολιτικής, έπειτα από ένα χρόνο ατέρμονων συγκρούσεων με τον Ιβανισβίλι, τον πλουσιότερο άνθρωπο στη Γεωργία, με περιουσία αξίας 5,3 δισεκ. δολαρίων, που ισούται σχεδόν με το ένα τρίτο του γεωργιανού ΑΕΠ.

Ωστόσο, ο Ιβανισβίλι έχει δηλώσει ότι θα αποχωρήσει σύντομα από την πολιτική, γεγονός που δημιουργεί επίσης αβεβαιότητα. Η κατάσταση στη Γεωργία απασχολεί την Ευρώπη, διότι πολλοί από τους αγωγούς πετρελαίου και αερίου που καταλήγουν σε αυτήν από την Κασπία περνούν από το έδαφος του κράτους αυτού του Νότιου Καυκάσου των 4,5 εκατ. κατοίκων, που θεωρείται σημαντικό γεωπολιτικά για τη Ρωσία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Διαβάστε ακόμη: Γεωπολιτικό πόκερ παίζει η Ρωσία