Νέα τρομοκρατική επίθεση στο Ναϊρόμπι

Νέα τρομοκρατική επίθεση στο Ναϊρόμπι

Δέκα νεκροί και περισσότεροι από 70 τραυματίες ο απολογισμός από τις δύο εκρήξεις που σημειώθηκαν στο κέντρο της κενυατικής πρωτεύουσας.

Τελευταία ανανέωση: 18.40
Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 70 τραυματίστηκαν από την έκρηξη δύο αυτοσχέδιων βομβών σε μια αγορά κοντά στο κέντρο του Ναϊρόμπι, της πρωτεύουσας της Κένυας, μία εκ των οποίων σημειώθηκε σε ένα μικρό λεωφορείο, σύμφωνα με τις αρχές και ιατρικές πηγές.

«Δέκα νεκροί, περίπου 70 τραυματίες από τις εκρήξεις (στην αγορά) της Τζικόμπα», ανέφερε το Κέντρο Διαχείρισης Εθνικών Καταστροφών (NDOC) στον λογαριασμό του στο Twitter.

Το νοσοκομείο Κενυάτα του Ναϊρόμπι είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι σε αυτό έχουν μεταφερθεί οκτώ σοροί, ενώ έχουν διακομιστεί περισσότεροι από 70 τραυματίες, κάποιοι εκ των οποίων «αιμορραγούν ακατάσχετα», όπως είχε δηλώσει ο εκπρόσωπος του ιδρύματος Σάιμον Ιτάε.

Δεκατέσσερις τραυματίες έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο Guru Nanak, το πιο κοντινό στο σημείο των εκρήξεων. «Τρεις είναι σε κρίσιμη κατάσταση, όμως σταθερή», δήλωσε ο διευθυντής του νοσοκομείου Ράβι Κάουλ. «Η πλειονότητα των τραυματιών υποφέρουν από κατάγματα στα χέρια και τα πόδια», πρόσθεσε.

Ο κενυατικός Ερυθρός Σταυρός έχει δημιουργήσει στο νοσοκομείο Κενυάτα ένα κέντρο αιμοληψίας.

4.49
Δύο απανωτές εκρήξεις συγκλόνισαν σήμερα την πρωτεύουσα της Κένυας Ναϊρόμπι, με αποτέλεσμα οκτώ άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και περισσότεροι από 70 να τραυματιστούν.

«Αναφέρθηκαν δύο εκρήξεις. Η πρώτη σημειώθηκε σε ένα “ματάτου” (μικρό λεωφορείο) 14 θέσεων, η δεύτερη στην αγορά της Τζικόμπα. Τέσσερα θύματα», ανακοίνωσε στον λογαριασμό του στο Twitter το Κέντρο Διαχείρισης Εθνικών Καταστροφών (NDOC).

«Το νοσοκομείο Κενυάτα του Ναϊρόμπι έχει παραλάβει οκτώ σορούς, ενώ έχουν διακομιστεί σε αυτό περισσότεροι από 70 τραυματίες, κάποιοι από τους οποίους αιμορραγούν ακατάσχετα», δήλωσε αργότερα ο εκπρόσωπος του νοσοκομείου Σάιμον Ιτάε. Ο Τζάρεντ Ότζουκ, αναπληρωτής εκπρόσωπος της αστυνομίας της Κένυας, δήλωσε ότι η αστυνομία πιστεύει ότι οι εκρήξεις οφείλονται σε αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς.

«Η τρομοκρατία δεν είναι ένα κακό που γεννήθηκε στην Κένυα. Η τρομοκρατία είναι παγκόσμιο φαινόμενο», δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Ουχούρου Κενυάτα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που ήταν προγραμματισμένη και η οποία πραγματοποιήθηκε λίγη ώρα μετά τη διπλή επίθεση.

Προς το παρόν κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση. Στο παρελθόν τέτοιου είδους επιθέσεις αποδίδονταν στην ισλαμιστική οργάνωση Αλ Σαμπάαμπ, η οποία είχε εξαπολύσει τον Σεπτέμβριο την αιματηρή επίθεση σε εμπορικό κέντρο του Ναϊρόμπι, από την οποία είχαν χάσει τη ζωή τους 67 άνθρωποι.

Η Κένυα είχε κατηγορήσει προ ημερών τη Βρετανία, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και την Αυστραλία για το ότι εξέδωσαν ταξιδιωτικές οδηγίες για τη χώρα, εξαιτίας «τρομοκρατικών απειλών», με αποτέλεσμα εκατοντάδες τουρίστες να έχουν αρχίσει να εγκαταλείπουν τα θέρετρα κατά μήκος του Ινδικού Ωκεανού.

Σήμερα τα δύο μεγαλύτερα βρετανικά πρακτορεία ταξιδίων, το Thomson και το First Choice, ξεκίνησαν την απομάκρυνση των 400 πελατών τους που βρίσκονται στις κενυατικές ακτές και ακύρωσαν ως τις 31 Οκτωβρίου τις πτήσεις τους προς τη Μομπάσα. Η απόφαση αυτή ήρθε 48 ώρες μετά την προειδοποίηση που εξέδωσε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών κάνοντας λόγο για «συνεχιζόμενη τρομοκρατική απειλή στην περιοχή» της Μομπάσα.Η απειλή αυτή «περιλαμβάνει απαγωγές. Ο βασικός φόβος προέρχεται από ριζοσπάστες που συνδέονται με τους Σεμπάμπ», σύμφωνα με το Φόρεϊν Όφις.

Διαβάστε ακόμη:

Η άγνωστη «πολυεθνική» Αλ Σαμπάμπ

Δέκα τραυματίες από επίθεση με χειροβομβίδα στην Κένυα

Έληξε η ομηρία στην Κένυα