Νέο αδιέξοδο στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για τον επόμενο πρόεδρο της Κομισιόν

Νέο αδιέξοδο στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για τον επόμενο πρόεδρο της Κομισιόν
Διακοπή για την Τρίτη στη συνάντηση των ηγετών των κρατών - μελών της ΕΕ. Όλο το παρασκήνιο.

Τη διακοπή της Συνόδου Κορυφής μέχρι αύριο στις 12 ώρα Ελλάδας ανακοίνωσε μέσω Twitter o Πρέμπεν Αμάν, εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Ο Ντόναλντ Τουσκ διέκοψε τη συνεδρίαση και συγκαλεί νέο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αύριο στις 11», ανέφερε σχετικώς.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα πως εξακολουθεί να ελπίζει πως θα βρεθεί ένας συμβιβασμός όσον αφορά τους διορισμούς στα κορυφαία αξιώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά τη διακοπή μέχρι αύριο της συνόδου κορυφής που διεξάγεται στις Βρυξέλλες και είναι αφιερωμένη στο ζήτημα αυτό. Οι συζητήσεις είναι «περίπλοκες», παραδέχθηκε, όμως δήλωσε πως «ελπίζει ότι, με καλή θέληση, ένας συμβιβασμός θα είναι εφικτός».

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν άσκησε σήμερα έντονη κριτική για την αποτυχία να καταλήξει η σύνοδος της ΕΕ σε μια απόφαση για το ποιοι θα πρέπει να αναλάβουν τα κορυφαία αξιώματα στο μπλοκ, αν και πρόσθεσε ότι ελπίζει πως μπορεί να υπάρξει μια συμφωνία όταν επαναληφθούν αύριο οι συνομιλίες. «Σήμερα τελειώσαμε με αποτυχία, είναι μια πολύ κακή εικόνα και για το Συμβούλιο και για την Ευρώπη», δήλωσε ο Μακρόν σε δημοσιογράφους. «Είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η αποτυχία οφείλεται κάποιες φορές σε ορισμένες προσωπικές φιλοδοξίες», πρόσθεσε.

«Η αξιοπιστία μας είναι βαθιά μολυσμένη με αυτές τις συναντήσεις που είναι υπερβολικά μακρές και δεν οδηγούν σε τίποτα, δίνουμε μια εικόνα της Ευρώπης που δεν είναι σοβαρή», συνέχισε, προσθέτοντας ότι εμπόδιο στην εξεύρεση ενός συμβιβασμού μπήκαν «προσωπικές φιλοδοξίες» και «κρυφές ατζέντες». Επιπλέον, εξέφρασε «επιφυλάξεις» για το αν το «μέλλον της ΕΕ» τελικά βρίσκεται σε μια νέα διεύρυνση, όταν δεν μπορούν ληφθούν αποφάσεις μεταξύ των 28. «Θα αρνηθώ κάθε είδος διεύρυνσης, εάν δεν υπάρξει μια βαθιά μεταρρύθμιση στη θεσμική λειτουργία της ΕΕ», είπε χαρακτηριστικά.

Εκπρόσωπος της γαλλικής Προεδρίας δήλωσε νωρίτερα ότι ο Μακρόν θα επιστρέψει στο Παρίσι σήμερα το απόγευμα και ότι θα επιστρέψει στις Βρυξέλλες αύριο για τις συνομιλίες που πρόκειται να ξεκινήσουν στις 12.00 ώρα Ελλάδας.

«Είμαστε κοντά, αλλά όχι ακόμα», απάντησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε ερώτηση δημοσιογράφου αν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι κοντά σε συμφωνία για τα πρόσωπα που θα τεθούν επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των άλλων Ευρωπαϊκών Θεσμών.

Αμέσως μετά τη διακοπή των εργασιών του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι οποίες θα συνεχιστούν αύριο στις 11 το πρωί, ο κ. Τσίπρας αναχώρησε από τις Βρυξέλλες και θα μεταβεί στο Ηράκλειο, όπου στις 20.30 θα μιλήσει σε προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Νωρίτερα, διέρρευσε πως οι ηγέτες της ΕΕ πλησίαζαν σε συμφωνία για να διορίσουν το σοσιαλιστή Ολλανδό Φρανς Τίμερμανς επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ η κεντροδεξιά Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα ήταν υποψήφια για να ηγηθεί του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σύμφωνα με δύο διπλωμάτες.

«Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ είναι ένας ισχυρός υποψήφιος για τη θέση του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ», πρόσθεσαν οι δύο διπλωμάτες.

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, τον οποίο το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ήθελε να ηγηθεί της Κομισιόν, φαίνεται πως θα ηγηθεί του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συμπλήρωσαν οι διπλωμάτες, προσθέτοντας πως οι συζητήσεις δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί έπειτα από περισσότερο από 18 ώρες συνομιλιών.

Παράλληλα, «για ισχυρή συναίνεση σχετικά με το πρόσωπο του Φρανς Τίμερμανς» κάνουν λόγο άλλες ευρωπαϊκές πηγές, αναγνωρίζοντας ότι η κατάσταση είναι ωστόσο ευμετάβλητη, καθώς συνεχίζονται, έπειτα από μία «λευκή» νύκτα, οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες για τον ορισμό των προσώπων στα κορυφαία ηγετικά πόστα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το πακέτο που βρίσκεται τώρα στο τραπέζι περιλαμβάνει εκτός από τον Φρανς Τίμερμανς στην προεδρία της Κομισιόν, την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ευρωπαϊκή πηγή δήλωσε ότι ο ορισμός ενός Φιλελεύθερου ως επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας έχει οδηγήσει στην επιλογή ανάμεσα στον Βέλγο Σαρλ Μισέλ και την Δανή Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Άλλη πηγή ανέφερε το σενάριο η Βεστάγκερ, σημερινή Ευρωπαία Επίτροπος Ανταγωνισμού, να ορισθεί α’ αντιπρόεδρος της Κομισιόν στο πλευρό του Φρανς Τίμερμανς.

Όσο για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (θητεία δυόμισι ετών) θα μπορούσε να μοιραστεί ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και τους Φιλελεύθερους.

Ο Γερμανός spitzenkadidat του ΕΛΚ και πρώην υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν Μάνφρεντ Βέμπερ θα μπορούσε να παρηγορηθεί, σύμφωνα με το υπό διαπραγμάτευσιν σενάριο, αναλαμβάνοντας την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα πρώτα δυόμισι χρόνια και να ακολουθήσει ο φιλελεύθερος Γκι Φερχόφστατ για το υπόλοιπο ήμισυ της κοινοβουλευτικής περιόδου.

Δείτε ακόμη: Όλα δείχνουν Τίμερμανς για τον επικεφαλής της Κομισιόν