Ασφαλιστικό με νέο «μαχαίρι» στις συντάξεις

Ασφαλιστικό με νέο «μαχαίρι» στις συντάξεις
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Μειώσεις έως και 13% στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ.

Το σχέδιο του νέου Ασφαλιστικού που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τις 15 Νοεμβρίου εκτιμάται από την κυβέρνηση πως θα λειτουργήσει ως αντίβαρο στις δεσμεύσεις του τρίτου μνημονίου που προέβλεπε μεταξύ άλλων μειώσεις για τους χαμηλοσυνταξιούχους και εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ημερησία», το σχέδιο του νέου Ασφαλιστικού προβλέπει μειώσεις έως και 13% στις συντάξεις που ξεπερνούν αθροιστικά τα 1.000 ευρώ τον μήνα. Ωστόσο, όπως εξηγεί ο καθηγητής Σάββας Ρομπόλης, οι περικοπές με δημοσιονομικούς και όχι ασφαλιστικούς όρους κινδυνεύουν να ανατρέψουν τις αρχές της αναλογικότητας εισφορών-παροχών, της ισότητας και της αλληλεγγύης.

Παράλληλα, το ρεπορτάζ επισημαίνει πως ο αρμόδιος Υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος ανακοίνωσε πως πριν από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που θα θεσπιστεί τον Νοέμβριο θα κατατεθεί ένα ενδιάμεσο νομοσχέδιο, κατόπιν αξίωσης των δανειστών και μέχρι τυχόν νεωτέρας συμφωνίας, θα καταργεί σειρά ευνοϊκών ρυθμίσεων οι οποίες νομοθετήθηκαν μονομερώς από την πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΑΝΕΛ.