Νίκη των Σοσιαλδημοκρατών στη Δανία

Νίκη των Σοσιαλδημοκρατών στη Δανία
epa07628858 Opposition leader Mette Frederiksen (C) of The Danish Social Democrats speaks to the press after the election results are released during the Parliamentary Elections at Christiansborg Castle in Copenhagen, Denmark, 05 June 2019. EPA/PHILIP DAVALI DENMARK OUT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μολονότι και οι Σοσιαλδημοκράτες καταγράφουν μικρή πτώση, σε σύγκριση με τις εκλογές του 2015, βρίσκονται στην πρώτη θέση με ποσοστό 25,3-25,9%, σύμφωνα με τα έξιτ πολ που δημοσιοποιήθηκαν από τα τηλεοπτικά κανάλια αφού έκλεισαν οι κάλπες.

Ωθούμενοι από την επιθυμία για αλλαγή και το “πράσινο” κύμα των ευρωεκλογών, οι Σοσιαλδημοκράτες της Δανίας φαίνεται ότι θα είναι οι νικητές των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν σήμερα, καθώς η δεξιά υποχωρεί αισθητά.

epa07628870 Opposition leader Mette Frederiksen of The Danish Social Democrats addresses her supporters after the election results are released during the Parliamentary Elections at Christiansborg Castle in Copenhagen, Denmark, 05 June 2019. EPA/LISELOTTE SABROE DENMARK OUT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μολονότι και οι Σοσιαλδημοκράτες καταγράφουν μικρή πτώση, σε σύγκριση με τις εκλογές του 2015, βρίσκονται στην πρώτη θέση με ποσοστό 25,3-25,9%, σύμφωνα με τα έξιτ πολ που δημοσιοποιήθηκαν από τα τηλεοπτικά κανάλια DR και TV2 αφού έκλεισαν οι κάλπες.

Χάρη στην άνοδο και των άλλων κομμάτων της αριστεράς και της κεντροαριστεράς, οι Σοσιαλδημοκράτες φαίνεται ότι θα έχουν οριακά την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, με 90 έδρες (σε σύνολο 179).

Το οικολογικό Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα, παραδοσιακός σύμμαχος των Σοσιαλδημοκρατών, θα διπλασιάσει τον αριθμό των βουλευτών του καθώς φαίνεται να αποσπά ποσοστό 7,4-8,3%.

Από την άλλη, το ευρωσκεπτικιστικό, αντιμεταναστευτικό Κόμμα του Λαού της Δανίας ενδέχεται να χάσει σχεδόν τις μισές έδρες του, πέφτοντας στις 18, από 37 που έχει σήμερα.

Ο πρωθυπουργός της Δανίας Λαρς Λόκε Ράσμουσεν αναγνώρισε την ήττα του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές και ανήγγειλε την προσεχή παραίτησή του.

epa07628874 Danish Prime Minister Lars Loekke Rasmussen of the liberal party attends a press conference after the election results were announced during the Parliamentary Elections, at Christiansborg Castle in Denmark, 05 June 2019. EPA/MADS CLAUS RASMUSSEN DENMARK OUT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Αγαπητοί φίλοι, εμείς [σ.σ. οι Φιλελεύθεροι] καταγάγαμε σπουδαίο εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά θα υπάρξει [κυβερνητική] εναλλαγή», τόνισε στα μέλη του κόμματός του. Το κόμμα του περιορίζεται στο 23,4% των ψήφων, κατά τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα.

Πρόσθεσε ότι θα επισκεφθεί τη βασίλισσα Μαργκρέτε για να της υποβάλει την παραίτηση του ιδίου και της παραίτησής του και πως θα συνεχίσει να ασκεί υπηρεσιακό ρόλο.

Οι Φιλελεύθεροι- που κυβέρνησαν τα 14 από τα τελευταία 18 χρόνια στη Δανία- διευκρίνισαν ότι ο Ράσμουσεν τηλεφώνησε στη Μέτε Φρέντεριξεν, την επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, και τη συνεχάρη για τη νίκη της. Η Φρέντεριξεν σκοπεύει να τεθεί επικεφαλής της επόμενης κυβέρνησης μειοψηφίας της Δανίας.

Ο Ράσμουσεν από την πλευρά επισήμανε ότι είναι διατεθειμένος να συμμετάσχει σε μια νέα κυβέρνηση του κέντρου εάν η Φρέντεριξεν δεν καταφέρει να σχηματίσει δική της.

Εξάλλου ο Κρίστιαν Τούλεσεν Νταλ, επικεφαλής του Κόμματος του Λαού της Δανίας, αναγνώρισε ότι η λαϊκιστική, εθνικιστική και αντιμεταναστευτική παράταξη υπέστη βαριές απώλειες, καθώς προβολές υποδεικνύουν ότι απώλεσε πάνω από το μισό ποσοστό της. «Δεν θα εγκαταλείψω το πλοίο εν μέσω θύελλας, θα αναλάβω την ευθύνη και θα αποκαταστήσω το κόμμα», είπε σε οπαδούς του, υποσχόμενος να «ακούσει το μήνυμα των ψηφοφόρων». Το Κόμμα του Λαού της Δανίας οδεύει να υποστεί υποδιπλασιασμό του ποσοστού των ψήφων που συγκέντρωσε το 2015 (8,7% από 21%), σύμφωνα με το δανέζικο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο DR. Το κόμμα υποστήριζε την κεντροδεξιά κυβέρνηση του Λαρς Λόκε Ράσμουσεν στη Βουλή.

Το αποτέλεσμα σηματοδοτεί τη στροφή ακόμη μια σκανδιναβικής χώρας, της τρίτης φέτος, στη σοσιαλδημοκρατία, καθώς οι ψηφοφόροι φάνηκαν να εξεγείρονται εναντίον των πολιτικών λιτότητας.