Νίκος Κελαϊδίτης (Πρόεδρος HATTA): Αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για την τουριστική βιομηχανία

Νίκος Κελαϊδίτης (Πρόεδρος HATTA): Αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για την τουριστική βιομηχανία
Η επόμενη μέρα για τα τουριστικά πρακτορεία, το ψηφιακό διαβατήριο υγείας και η ψυχολογία του τουρίστα.

Στον αυτόματο πιλότο έχουν μπει εδώ και ένα χρόνο τα τουριστικά γραφεία ανά την υφήλιο, με την πλειονότητα των επιχειρήσεων να βρίσκεται σε καθεστώς αναστολής εξαιτίας της πανδημίας. Ωστόσο, οι επαγγελματίες του κλάδου βρίσκονται σε διαρκή επαφή με πελάτες και συνεργάτες προκειμένου να διατηρήσουν άσβεστο το ενδιαφέρον των τουριστών ενώ παράλληλα, στρώνουν το έδαφος για την προσέλκυση περισσότερων ταξιδιωτών στη χώρα τους μόλις οι περιστάσεις το επιτρέψουν.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου των Εν Ελλάδι τουριστικών γραφείων HATTA, Νίκος Κελαϊδίτης, μιλά στο Fortune Greece για τις ζυμώσεις που γίνονται αυτή τη στιγμή στα παρασκήνια και τις προετοιμασίες των επαγγελματιών του κλάδου για την επόμενη μέρα. Συνδυάζοντας το “καπέλο” του θεσμικού, αλλά και του επιχειρηματία που δραστηριοποιείται τρεις δεκαετίες στον κλάδο του τουρισμού, βλέπει τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση και υποστηρίζει πως αυτή τη στιγμή είναι αναγκαίο να επανεκτιμηθεί το καθεστώς των υπερβολικών προκαταβολών που επιβραδύνουν την ανάπτυξη, κυρίως των μικρομεσαίων tour operators, για νέες αγορές και τουριστικά προϊόντα.

Περισσότερες επιχορηγήσεις για τις τουριστικές επιχειρήσεις, αλλά και επιβολή ρεαλιστικών και ομοιογενών κανόνων σε παγκόσμιο επίπεδο θα συμβάλλουν, όπως εξηγεί, στην άμεση ανάρρωση του κλινήρη ασθενή που ακούει στο όνομα travel industry.

Κύριε Κελαϊδίτη, δραστηριοποιείστε στο κλάδο του τουρισμού για περισσότερες από τρεις δεκαετίες και έχετε δει αρκετές αλλαγές να συντελούνται. Ποια πιστεύετε ότι είναι αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη πρόκληση για την τουριστική βιομηχανία και δει για τα ταξιδιωτικά πρακτορεία;

Πέραν της επαγγελματικής επιβίωσης, που αποτελεί διαχρονικά από μόνη της έναν αέναο αγώνα, θεωρώ, ότι η μεγαλύτερη πρόκληση που θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε στο εγγύς μέλλον, είναι η διαχείριση των σχέσεων και η αντιμετώπιση των συναισθημάτων που θα απορρέουν από αυτές.

Σχέσεις που θα μεταλλαχθούν, θα δοκιμαστούν, θα επανέλθουν. Μεταξύ των παραγόντων που συνθέτουν το τουριστικό προϊόν: κρατικοί μηχανισμοί, τραπεζικά ιδρύματα, μεταφορικές εταιρείες, τουριστικά γραφεία, καταλύματα και φυσικά εργαζόμενοι και ταξιδιώτες. Εκτιμώ, ότι τα συναισθήματα που θα επικρατήσουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, θα είναι ο φόβος, ο σεβασμός η εμπιστοσύνη και η εγκράτεια.

Πριν την έλευση της πανδημίας, ο κλάδος ήρθε αντιμέτωπος με την οικονομική ύφεση, η οποία στο πέρασμά της συνοδεύτηκε από λουκέτα. Με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή τα τουριστικά γραφεία είναι σε καθεστώς αναστολής πώς βλέπετε να διαμορφώνεται το τοπίο την επόμενη μέρα, βάζοντας φυσικά στην εξίσωση και τις εξελίξεις σε tour operators και αεροπορικές.

Είναι σχεδόν βέβαιο, ότι θα πρέπει να οριστεί ένα ρεαλιστικό σχέδιο οικονομικής στήριξης, βιώσιμης ανάπτυξης και στήριξης της απασχόλησης. Να ξεφύγει η παγκόσμια οικονομική κοινότητα, από το μοντέλο των τραπεζικών υπολογιστικών εκτιμήσεων και να δοθεί μια ώθηση στην παγκόσμια τουριστική και όχι μόνο βιομηχανία, μέσα από μια πλέον συναισθηματική προσέγγιση.

Να παρασχεθεί, η δυνατότητα ανάπτυξης των πολλών μέσα από χρηματοδότηση της καινοτομίας, των συνεργασιών μέσα από το πρίσμα των ίσων κατ’ αναλογία ευκαιριών.

Πιστεύω επίσης, εστιάζοντας στην δική μας βιομηχανία, τον τουρισμό, ότι θα πρέπει να επανεκτιμηθεί το καθεστώς των υπερβολικών προκαταβολών που επιβραδύνουν την ανάπτυξη, κυρίως των μικρομεσαίων tour operators, για νέες αγορές και τουριστικά προϊόντα.

Πώς είναι η καθημερινότητά σας; Σε τι κινήσεις προβαίνετε προκειμένου να διατηρήσετε ζεστό το ενδιαφέρον των συνεργατών – πελατών σας; Είναι εύκολο να ανταπεξέλθει κανείς στον μεγάλο όγκο κρατήσεων που θα κινηθεί στη λογική του last minute;

Ανήκει στη σφαίρα των μη πιστευτού ότι βρίσκομαι σε 10ωρη τουλάχιστον καθημερινή βάση, μεταξύ 2 οθονών υπολογιστών και 3 τηλεφώνων. Μιλώ και αλληλογραφώ με παλαιούς και νέους συνεργάτες, με αντίστοιχους πελάτες. Σχεδιάζουμε νέα προϊόντα, εξελίσσουμε ή και καταργούμε παλαιότερα, προσφέρουμε νέες ευκαιρίες και δυνατότητες συνεργασιών.

Στους πελάτες μας, στους τελικούς αποδέκτες των προσπαθειών αυτών, βασίζω με τους συνεργάτες μου, την ενδυνάμωση των συναισθημάτων του σεβασμού και της εμπιστοσύνης, που σας ανέφερα νωρίτερα, καθώς και την εξάλειψη του φόβου για τον σχεδιασμό των διακοπών τους. Αυτά ισχύουν και για τις σχέσεις με τους συνεργάτες μου, πάντα με γνώμονα την ισχύουσα πραγματικότητα.

Για το last minute! Μακάρι να έχουμε πολλή απασχόληση και θα δώσουμε και άλλες θέσεις εργασίας. Όλα γίνονται όταν υπάρχει μεράκι για αυτό που κάνεις και εμπιστοσύνη σε αυτούς που συνεργάζεσαι!

Λόγω του θεσμικού ρόλου που κατέχετε, ως Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας FedHATTA, Πρόεδρος ΗΑΤΤΑ και VICE-CHAIRMAN στην επιτροπή Incoming – Destination & Sustainability της ECTAA, βρίσκεστε σε διαρκή επικοινωνία με αντίστοιχους φορείς του εξωτερικού. Ποια η πληροφόρηση που λαμβάνετε; Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος;

Πανευρωπαϊκά, επικρατεί η άποψη, ότι η ΕΕ και τα κράτη μέλη, μπορούν και οφείλουν να στηρίξουν τις τουριστικές επιχειρήσεις, με περισσότερα οικονομοτεχνικά μέσα και με σαφώς υψηλότερα κονδύλια. Κυρίως με την μορφή επιχορηγήσεων.

Επίσης, ότι το τραπεζικό σύστημα, παραμένει ένας υπολογιστικός μηχανισμός και δεν υπάρχει μεγάλη θέληση για αρωγή στην ανάπτυξη, κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Βασικό θέμα, επίσης στην επικοινωνία μας, όχι μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι οι κανόνες που θα συναποφασίσουν, για το πολυπόθητο άνοιγμα του τουρισμού, όχι μόνο από τις χώρες υποδοχής τουριστών, όπως είναι η χώρα μας, αλλά και κανόνες, ξεκάθαροι από τις χώρες αποστολής τουριστών. Αυτοί οι κανόνες θα πρέπει να είναι ρεαλιστικοί και κατά το δυνατόν ομοιογενείς, συμπεριλαμβάνοντας στο σκεπτικό του σχεδιασμού, έννοιες, όπως αλληλεγγύη, δημοκρατία, οικονομική και ανθρώπινη επιβίωση, καθώς και σεβασμό στα δικαιώματα του ανθρώπου.

Έτσι θα είμαστε όλοι έτοιμοι για την επαγγελλόμενη «οικολογικά, βιώσιμη ανάπτυξη», δίχως να πλανάται πάνω από τα κεφάλια μας, ο φόβος της απομόνωσης, του οικονομικού μαρασμού, της θυσίας της επίκτητης γνώσης στο βωμό της γραφειοκρατικής βραδυπορίας.

Εκτός από το Ισραήλ, που έχει εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος τους πληθυσμού, από ποιες αγορές θα δεχτεί φέτος η Ελλάδα τουρίστες;

Τίποτα δεν είναι βέβαιο και τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί. Φαίνεται από την πορεία των εξελίξεων, ότι βρίσκεται εγγύτερα το Ισραήλ για το άνοιγμα, ενδεχομένως και το Ηνωμένο Βασίλειο. Σίγουρα και όχι μακρύτερα, θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες της Ε.Ε.

Θα πρέπει επίσης να δοθεί, σε δεύτερο χρόνο, προσεκτικότερη σημασία, στην Ρωσία και Ουκρανία, που αισθάνθηκαν μη καλοδεχούμενες, όπως και ένας ενδεχομένως τακτικός και συνεχής σχεδιασμός για ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία. Εκτιμώ ότι οι άλλες αγορές, θα εξεταστούν σε τρίτο χρόνο.

Ποιοι ταξιδιωτικοί κανονισμοί θα αποδειχθούν αποτελεσματικοί; Θεωρείτε ότι το ψηφιακό διαβατήριο υγείας είναι μονόδρομος;

Σίγουρα το διαβατήριο υγείας (ψηφιακό ή μη) αποτελεί ένα επιπλέον βήμα στην επαναλειτουργία του τουρισμού, αλλά δεν θεωρώ ότι είναι το μοναδικό ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί. Εμμένω στην άποψη ότι όλες οι χώρες – παράγοντες που συνθέτουν μια τουριστική αλυσίδα,  πρέπει να υιοθετήσουν κοινούς κανόνες.

Εξάλλου, από μόνο του το διαβατήριο υγείας που θα είναι απόρροια εμβολιασμού, θα έχει περιορισμένη χρονική διάρκεια, λόγω της φύσης των εμβολίων κατά των ιώσεων.

Αν μπορούσατε να συμπυκνώσετε μέσα σε λίγες γραμμές το μάθημα που πήραν οι επιχειρήσεις από την πανδημία, σε επίπεδο management, ποιο θα λέγατε ότι ήταν αυτό;

Γίναμε σοφότεροι, μέσα από τις εξελίξεις. Επανεκτιμήσαμε τις δυνάμεις και τις δυνατότητές μας. Τι ωφεληθήκαμε από αυτό; Επανασχεδιάζουμε πλέον τα έργα μας, αναλογιζόμενοι τις συνέπειες που οδήγησαν σε αυτά. Δημιουργούμε νέα στρατηγική με τακτικούς ελιγμούς που είναι ο πιο σίγουρος δρόμος για τη νίκη.

Κατέστη σαφές ότι πρέπει να παίρνουμε σωστές αποφάσεις, να μιλάμε σωστά και να κάνουμε αυτά που πρέπει. Και να αισιοδοξούμε όσο ανασαίνουμε!

Δανείζομαι γνωμικό του Γερμανού φιλόσοφου Εμμανουήλ Κάντ :«Ο ένας κοιτάζει το νερόλακκο και βλέπει τη λάσπη, ο άλλος βλέπει μέσα του τα άστρα που αντανακλώνται».