ΝΥΤ: Αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

ΝΥΤ: Αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να ανακοίνωσε την απόφασή του στον Γάλλο ομόλογό του κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν ότι οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ανέφεραν οι New York Times, επικαλούμενοι ένα πρόσωπο ενήμερο με την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν νωρίτερα σήμερα οι δύο ηγέτες.

Σύμφωνα με την πηγή, οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να επιβάλουν εκ νέου όλες τις μονομερείς αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, που είχαν αρθεί με βάση τη συμφωνία και νέα επιπλέον οικονομικά τιμωρητικά μέτρα.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης του προέδρου Τραμπ δηλώνουν στα μέλη του Κογκρέσου ότι οι ΗΠΑ αποχωρούν από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, σύμφωνα με βοηθητικά στελέχη του Κογκρέσου.

Το CNN μετέδωσε ότι διαθέτει αντιφατικές πληροφορίες αναφορικά με την απόφαση του Τραμπ για την πυρηνική συμφωνία, γεγονός που προκάλεσε νευρικότητα στις αγορές. «Οι αρχικές πληροφορίες ήταν θα παραμείνει στη συμφωνία και αυτό άρεσε στις αγορές καθώς μειώνει τις παγκόσμιες εντάσεις. Τότε οι NY Times ανέφεραν ότι θα αποσυρθεί, οπότε αυτό φέρνει πίσω στο τραπέζι τη σκέψη παγκόσμιων εντάσεων με το Ιράν», ανέφερε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο».

Στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης σημειώθηκαν απότομες διακυμάνσεις των μετοχών εν μέσω των συγκρουόμενων δημοσιευμάτων. Οι μετοχές περιόρισαν τις απώλειες που σημείωναν και κινήθηκαν σταθεροποιητικά μετά από το ρεπορτάζ του CNN. Οι κινήσεις, όμως, αυτές δεν είχαν συνέχεια μετά από το  δημοσίευμα των New York Times ότι ο Τραμπ είπε στον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, πως οι ΗΠΑ πρόκειται να αποχωρήσουν από τη συμφωνία.

Πριν από λίγο και οι τρεις μεγάλοι δείκτες της Wall Street – Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq – υποχωρούσαν περί το 0,2%.

Βουτιά πραγματοποίησαν και οι τιμές του πετρελαίου σε ποσοστό έως και 3,5%. Στη συνέχεια, οι τιμές ανέκαμψαν από τα χαμηλά επίπεδα. Η τιμή του μπρεντ υποχωρούσε πριν λίγο 2,3% στα 74,43 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού σημείωνε απώλειες 2,8% στα 68,72 δολάρια.

Οι τιμές του πετρελαίου είχαν στηριχθεί από τις προσδοκίες ότι ο Τραμπ πιθανόν θα απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία. Αυτό θα μπορούσε να πλήξει τις εξαγωγές ιρανικού αργού και να ενισχύσει τις «εστίες» των γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή, από όπου προέρχεται το ένα τρίτο της παγκόσμιας ημερήσιας προσφοράς πετρελαίου.

Ο πρόεδρος Τραμπ αναμένεται να προβεί σε επίσημες ανακοινώσεις σχετικά με το αν η Ουάσιγκτον θα αποχωρήσει ή όχι από τη διεθνή συμφωνία σήμερα στις 14:00 (τοπική ώρα), 21:00 ώρα Ελλάδας.

Ιράν: Σφάλμα η αποχώρηση από τη διεθνή συμφωνία
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε σήμερα ότι ΗΠΑ θα διαπράξουν ένα «σφάλμα» αν αποχωρήσουν από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

«Αν ο Τραμπ κάνει αυτό το λάθος και σκίσει την JCPOA (Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης, ΚΟΣΔ) ως ένα διεθνές επίτευγμα, θα πρέπει έπειτα να δεχτεί τα δικαιώματα των Ιρανών κάτω από μια χειρότερη κατάσταση», τόνισε ο Ζαρίφ, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA. Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες σε ποια δικαιώματα αναφερόταν.

Παράλληλα, ο Ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αρατσί τόνισε ότι η Τεχεράνη θα αντιδράσει στην απόφαση του Τραμπ για το εάν η Ουάσινγκτον θα αποχωρήσει ή όχι από τη διεθνή συμφωνία με βάση τα εθνικά της συμφέροντα. «Το Ιράν παρακολουθεί στενά τη στάση των Αμερικανών και των Ευρωπαίων και θα αντιδράσει στην αμερικανική απόφαση με βάση τα εθνικά του συμφέροντα», δήλωσε ο Αρατσί, σύμφωνα με το IRNA, έπειτα από μια συνάντησή του με αντιπροσώπους από την Γαλλία, τη Βρετανία, τη Γερμανία και την ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Δείτε ακόμη: Ιράν: Με τους Αμερικανούς μπορείς να μιλάς μόνο στη γλώσσα της ισχύος