Νόμπελ Ιατρικής για την αντιμετώπιση του καρκίνου σε δύο διακεκριμένους ανοσιολόγους

Νόμπελ Ιατρικής για την αντιμετώπιση του καρκίνου σε δύο διακεκριμένους ανοσιολόγους
epa07061041 Portraits of the Nobel prize laureate in medicine or physiology 2018, showing James P. Allison (L) of the MD Anderson Cancer Center, USA, and Tasuku Honjo (R) from the Kyoto University, Japan, are presented at the press conference of the Karolinska Institute in Stockholm, Sweden, 01 October 2018. EPA/FREDRIK SANDBERG SWEDEN OUT

Ο Αμερικανός Τζέιμς Π. Αλισον και ο Ιάπωνας Τασούκου Χόνζο συνέβαλαν με το έργο του στην εξέλιξη της καταπολέμησης του επιθετικού καρκίνου.

Δύο ανοσολόγοι, ο Αμερικανός Τζέιμς Π. Αλισον και ο Ιάπωνας Τασούκου Χόνζο βραβεύονται με το Νόμπελ Ιατρικής για τις έρευνές τους στον τομέα της ανοσοθεραπείας που αποδείχθηκαν ιδιαίτερα αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση του επιθετικού καρκίνου.

«Ενισχύοντας την ικανότητα του ανοσοποιητικού μας συστήματος για να επιτεθεί στα καρκινικά κύτταρα οι δύο επιστήμονες που βραβεύονται με τον Νόμπελ φέτος θέσπισαν μία νέα αρχή στην αντιμετώπιση του καρκίνου», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής του Νόμπελ του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης.

Το Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής, όπως είναι ο ολοκληρωμένος τίτλος του, έχει απονεμηθεί 109 φορές σε 216 επιστήμονες συνολικά στην ιστορία του θεσμού. Πέρυσι, το βραβείο Νόμπελ στη συγκεκριμένη ειδικότητα δόθηκε στους Αμερικανούς Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash και Michael W. Young για τη μελέτη τους επί του μοριακού μηχανισμού που ελέγχει τον κιρκαδιανό ρυθμό (ή κιρκάδιος ρυθμός).