Ντράγκι: Ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση μόνο με έκθεση για το χρέος

Ντράγκι: Ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση μόνο με έκθεση για το χρέος
epa06016763 President of the European Central Bank (ECB) Mario Draghi speaks at a news conference after an ECB Governing Council meeting, in Tallinn, Estonia, 08 June 2017. EPA/VALDA KALNINA

Ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης απάντησε για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας στις αγορές.

 

Απάντηση στο ζήτημα δοκιμαστικής επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές και τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης έδωσε ο Μάριο Ντράγκι, στο πλαίσιο των ανακοινώσεων για τη νομισματική πολιτικής στην ευρωζώνη.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ επανέλαβε για την ένταξη της Ελλάδας στο QE ότι αυτό θα γίνει μόνο εφόσον υπάρξει ολοκλήρωση της έκθεσης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Όσον αφορά την επικείμενη έξοδο στις αγορές, ξεκαθάρισε ότι αυτό είναι κάτι που το αποφασίζει η ελληνική κυβέρνηση αν και «έχουμε υπόψη μας ότι η κεντρική τράπεζα (ΤτΕ), έχει εκφράσει κάποιες ανησυχίες».

Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές θα πρέπει να γίνει ώστε να υπάρχει διάρκεια και θα πρέπει να αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής, τόνισε ο Μάριο Ντράγκι.

Κατά τον κ. Ντράγκι η «ορθή εφαρμογή του προγράμματος αλλά και η ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία είναι δύο βασικοί παράγοντες προκειμένου να υπάρξει επιτυχημένη έξοδος της χώρας στις διεθνείς αγορές. Ταυτόχρονα, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί το τελευταίο διάστημα. «Η Ελλάδα έχει καταγράψει μεγάλη πρόοδο στην ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων τους τελευταίους μήνες», σημείωσε.

Ο ίδιος, τέλος, συμπλήρωσε δε ότι η ΕΚΤ εκτιμά ότι «η διαδικασία έκδοσης ομολόγων θα πρέπει να είναι μέρος μίας συνολικής στρατηγικής η οποία θα οδηγεί στην ολοκλήρωση του τρίτου Μνημονίου και την επιστροφή στις αγορές, η οποία θα πρέπει να γίνει με διατηρήσιμο τρόπο».

Διαβάστε ακόμη: Στο μηδέν διατήρησε τα επιτόκια η ΕΚΤ

Στουρνάρας για έξοδο στις αγορές: H ΕΚΤ συστήνει επιστροφή αλλά με «λογικό» επιτόκιο