Ο CEO της EY δηλώνει: «Οι επιχειρηματίες ‘ξεκλειδώνουν’ ήδη την αξία της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης»

Ο CEO της EY δηλώνει: «Οι επιχειρηματίες ‘ξεκλειδώνουν’ ήδη την αξία της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης»
epa08509258 The logo of multinational assurance services giant Ernst & Young (EY) hangs on the facade of a building in Berlin, Germany, 25 June 2020. According to media reports, German payment processor and financial services provider Wirecard AG filed for insolvency on 25 June following revelations that 1.9 billion euros (2.13 billion US dollars) had gone 'missing.' Wirecard share prices collapsed, a criminal investigation was launched and the company's former CEO was arrested. EY, which had audited Wirecard's balance sheets for years, is now facing a slew of lawsuits and business losses after this massive blow to is reputation. EPA/HAYOUNG JEON Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Του CARMINE DI SIBIO*

Από τη στιγμή που η γενετική τεχνητή νοημοσύνη έγινε διαθέσιμη στις μάζες, φάνηκε σε πολλούς σαν κάτι που ανήκει στην επιστημονική φαντασία. Από την άριστη επίδοση σε εξετάσεις μέχρι τη μίμηση ράπερ που έχουν βραβευτεί με Grammy, οι εκπληκτικές δυνατότητες αυτής της τεχνολογίας μας κάνουν να αισθανόμαστε ότι πλησιάζουμε σε μια απροσδόκητη επιτάχυνση στην καινοτομία. Αλλά έχει επίσης προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες, ωθώντας ορισμένους εμπειρογνώμονες να ζητήσουν παύση στην εκπαίδευση ισχυρών συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, επικαλούμενοι εκτεταμένους κινδύνους για την κοινωνία, την οικονομία και όχι μόνο.

Η πραγματικότητα, βέβαια, είναι ότι δεν υπάρχει τρόπος να σταματήσει η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. Μόλις τώρα αρχίζουμε να φανταζόμαστε τις δυνατότητες της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης – καθώς και τους κινδύνους της.

Πού πρέπει λοιπόν να εστιάσουμε τις προσπάθειές μας; Συλλογικά, μπορούμε να προωθήσουμε την ανάπτυξη πρακτικών, αξιόπιστων και ηθικών τεχνολογιών γενετικής τεχνητής νοημοσύνης, επιταχύνοντας τις καινοτομίες για την επίλυση κοινωνικών και επιχειρηματικών προκλήσεων. Αν αξιοποιηθεί σωστά, αυτή η τεχνολογία θα αλλάξει τα δεδομένα.

Παράλληλα, χρειαζόμαστε εργαλεία που να ανιχνεύουν και να διαχειρίζονται απειλές που αφορούν τη δημιουργία περιεχομένου, όπως η ιδιοκτησία, η μεροληψία και η παραπληροφόρηση, μεταξύ άλλων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι επιχειρηματίες φτιάχτηκαν για αυτή τη στιγμή

Αν και υπάρχει μια παγκόσμια κούρσα μεταξύ χωρών και μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών για να ηγηθούν της ανάπτυξης και εφαρμογής των τεχνολογιών γενετικής τεχνητής νοημοσύνης, οι επιχειρηματίες είναι σε μοναδική θέση να εγκαινιάσουν την επόμενη φάση των εφαρμογών και των λύσεων αυτής της τεχνολογίας.

Έχω δει από πρώτο χέρι μερικές από αυτές τις λύσεις μέσα από το πρόγραμμα «Παγκόσμιος επιχειρηματίας της χρονιάς» της ΕΥ – το οποίο συμβουλεύει, καθοδηγεί και αναγνωρίζει επιχειρηματίες σε όλο τον κόσμο για πάνω από 20 χρόνια – και είδα 49 επιχειρηματίες να διαγωνίζονται για τον παγκόσμιο τίτλο αυτόν τον μήνα. Τουλάχιστον το 18% των φετινών φιναλίστ χρησιμοποιούν διάφορες μορφές τεχνητής νοημοσύνης – και αναμένουμε ότι το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί στο μέλλον.

Φαίνεται σχεδόν σαν η γενετική τεχνητή νοημοσύνη να έχει δημιουργηθεί για τους επιχειρηματίες. Η ίδια η τεχνολογία παρουσιάζει ένα εγγενώς χαμηλό εμπόδιο εισόδου – σχεδόν οποιοσδήποτε με αυτή την τεχνολογία και ένα τηλέφωνο μπορεί να φτιάξει startup. Για τους επιχειρηματίες, μια τεχνολογία που υποστηρίζει την ταχεία δημιουργία πρωτοτύπων έχει τεράστια αξία. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εύκολη δοκιμή νέων επιχειρηματικών ιδεών ή τη γρήγορη δημιουργία proof of concepts. Το να είσαι early adopter είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα για τους επιχειρηματίες. Αυτό έρχεται σε έντονη αντίθεση με τις καθιερωμένες εταιρείες, ένας αυξανόμενος αριθμός των οποίων απαγορεύει στους υπαλλήλους τους να χρησιμοποιούν τεχνολογίες γενετικής τεχνητής νοημοσύνης στην εργασία τους, ενώ προσπαθούν να αντιμετωπίσουν προκλήσεις όπως η προστασία ευαίσθητων δεδομένων πελατών ή ιδιόκτητου κώδικα και άλλα ζητήματα.

Σήμερα, το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης για την κούρσα της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης αφορά το big tech και την ελίτ των ειδικών της τεχνητής νοημοσύνης που τελικά δημιουργούν την τεχνολογία. Όμως οι πιο τεχνολογικά καταρτισμένοι επιχειρηματίες την χρησιμοποιούν ήδη, αντιμετωπίζοντας κοινωνικά και επιχειρηματικά ζητήματα γύρω από την προσβασιμότητα για άτομα με αναπηρίες, την οικονομική συμπερίληψη, τη νομική βοήθεια και άλλα. Αυτό που είναι σαφές για μένα είναι ότι παρά την ποικιλομορφία τους, οι κορυφαίοι επιχειρηματίες μοιράζονται μια καθοριστική ιδιότητα: Εκεί που οι περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν προβλήματα, αυτοί βλέπουν δυνητικές λύσεις – και ενεργούν γρήγορα για να τις φέρουν στην αγορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενίσχυση της καινοτομίας μέσω ενός οικοσυστήματος

Οι επιχειρηματίες βρίσκονταν πάντα στην πρώτη γραμμή του disruption. Ας είμαστε ξεκάθαροι: οι περισσότερες από τις καινοτόμες τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης έχουν δημιουργηθεί από tech startups. Η γενετική τεχνητή νοημοσύνη είναι ουσιαστικά μια μοναδική μορφή disruption που θα φέρει επανάσταση στα πάντα, από τις εργασίες μέχρι τους κλάδους. Αυτό απαιτεί επανεξέταση του οικοσυστήματος.

Οι επιτυχημένοι επιχειρηματίες είναι ήδη συνδεδεμένοι με ευρεία οικοσυστήματα – καλύπτοντας τα πάντα, από πηγές χρηματοδότησης μέχρι τεχνολογικές δεξιότητες, δικτύωση και ταλέντο. Καθώς οι επιχειρηματίες υιοθετούν αυτή την τεχνολογία, επανεξετάζουν επίσης προσεκτικά τα οικοσυστήματά τους – τα οποία μπορεί να απαιτούν μεγαλύτερες τεχνολογικές συνεργασίες ή/και πολύ διαφορετικές συμμαχίες – για να κλιμακώσουν με επιτυχία τις λύσεις τους.

Αυτή τη στιγμή, οι καθιερωμένες εταιρείες αισθάνονται ότι οι συζητήσεις και τα ζητήματα που αφορούν τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη «πέφτουν» με ορμή πάνω τους. Είναι σημαντικό να έχουμε υπόψη μας ότι η τεχνολογία δεν είναι καν έτοιμη ακόμα. Αλλά αυτό που είναι σαφές είναι ότι οι οργανισμοί χρειάζονται βοήθεια για να μετακινηθούν από το περιθώριο προς τον πειραματισμό και τη δημιουργία.

Πολλές μεγάλες εταιρείες δεν διαθέτουν τη βάση γνώσεων ή την ευελιξία για να δημιουργήσουν και να κλιμακώσουν από μόνες τους λύσεις γενετικής τεχνητής νοημοσύνης. Οι επιχειρηματίες είναι σε θέση να βοηθήσουν – φέρνοντας ευελιξία, καινοτομία και εξειδικευμένες γνώσεις και επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη με τρόπο που να ευθυγραμμίζεται με τους επιχειρηματικούς τους στόχους.

Παρόλο που η σκέψη που βασίζεται στο οικοσύστημα μπορεί να μην είναι καινούργια, η αξία που μπορεί να επιτευχθεί μέσω του οικοσυστήματος θα αυξάνεται εκθετικά με τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη.

Η ευελιξία και η τάση να διαταράσσουν το status quo ανέκαθεν καθιστούσαν τους επιχειρηματίες φυσικούς παράγοντες αλλαγής, αλλά ο ταχύτατος ρυθμός της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης θα ενισχύσει αυτές τις δυνάμεις, ακόμη περισσότερο απ’ ό,τι είδαμε σε προηγούμενες εποχές. Ευτυχώς, για τους επιχειρηματίες, η ευκαιρία να κάνουν τη διαφορά δεν είναι μόνο μεγαλύτερη, αλλά και πιο εκδημοκρατισμένη από ποτέ.

* Ο Carmine Di Sibio είναι παγκόσμιος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της EY.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Πηγή: Fortune.com