O Έλληνας «πατέρας» του Blackberry θέλει πίσω το «παιδί» του

O Έλληνας «πατέρας» του Blackberry θέλει πίσω το «παιδί» του

Ποιος είναι ο δισεκατομμυριούχος Μάικ Λαζαρίδης, συνιδρυτής της Blackberry, που θέλει να επιστρέψει ως άλλος Στιβ Τζομπς.

Εδώ και περίπου ένα μήνα το σήριαλ της πώλησης της άλλοτε ισχυρής Blackberry αποτελεί ένα από τα αγαπημένα θέματα των διεθνών μέσων. Αυτή τη στιγμή πιθανότερος αγοραστής φαντάζει η Fairfax Financial, η οποία και διαθέτει το ποσό των 3,47 δισ. δολαρίων για να ξανακάνει ελκυστική την καναδική επιχείρηση. Αν και οι δύο εταιρείες αντάλλαξαν επιστολές προθέσεως για την σύναψη του deal, μόνο σίγουρο δεν είναι ότι το fund θα είναι τελικά σε θέση να καταλήξει στην απαιτούμενη χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Έτσι κάθε εβδομάδα εμφανίζεται και νέος αγοραστής με γνωστές εταιρείες και funds να κάνουν «παρέλαση» ως υποψήφιοι επενδυτές, όπως η Google, η Cisco, η SAP με τα σενάρια να κάνουν λόγο ακόμα και για διαμελισμό της εταιρείας σε κομμάτια, έτσι ώστε να συγκεντρωθούν περισσότερα χρήματα. Άλλωστε αυτή τη στιγμή η BlackBerry μπορεί να φαντάζει «ετοιμοθάνατη» αλλά τα assets της όπως το το ΒΒΜ, το τμήμα enterprise και οι τεχνολογικές πατέντες που κατέχει παραμένουν ιδιαιτέρως ελκυστικά.
Ανάμεσα σε όλα αυτά τα ονόματα, αυτό που ξεχωρίζει είναι σίγουρα του ελληνοκαναδού επενδυτή, συνιδρυτή της εταιρείας και δισεκατομμυριούχου Μάικ Λαζαρίδη ή αλλιώς Mike Lazaridis όπως είναι ευρέως γνωστός στο κόσμο της τεχνολογίας.

Διαβάστε ακόμη: Η Blackberry απέλυσε 4.500 εργαζόμενους

Το come back του Mike; 
O ελληνικής καταγωγής Λαζαρίδης, γνωστός και ως «Μπιλ Γκέιτς του Καναδά» και ως «πατέρας» του Blackberry φέρεται αποφασισμένος να επιστρέψει στην εταιρεία που ίδρυσε και έχει συνδέσει το όνομα του με τις καλύτερες αλλά και τις χειρότερες στιγμές της.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει την τελευταία εβδομάδα, ο κ. Λαζαρίδης έχει προσεγγίσει τα γνωστά ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια των Blackstone Group και Carlyle Group σχετικά με την πιθανότητα να κάνει προσφορά για την εταιρεία. Παρ’ όλα αυτά οι συζητήσεις όσον αφορά το θέμα είναι ακόμα σε προκαταρκτικό στάδιο και τίποτα δεν είναι σίγουρο. Ο Λαζαρίδης, του οποίου η προσωπική περιουσία ανέρχεται στα 1,48 δισ. δολάρια, διατηρεί με τον Ντάγλκας Φρέγκιν, έτερο συνιδρυτή της BlackBerry, το 8% της εταιρείας και φέρεται να έχει ζητήσει τις συμβουλές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Goldman, Sachs & Co , ώστε να εξαγοράσει το σύνολο των μετοχών της BlackBerry, να τις αποσύρει και να εξυγιάνει την εταιρεία.

Ο επιχειρηματίας μετά από μια επιτυχημένη πορεία πολλών χρόνων στην Blackberry και την ανάληψη της θέσης του διευθύνοντος συμβούλου επί συναπτά έτη, τον Ιανουάριο του 2012, παραιτήθηκε από την θέση του και ανέλαβε χρέη αντιπροέδρου. Αυτό έγινε λόγω μιας σειράς κακών αποφάσεων, καθυστερήσεων προϊόντων, μείωσης κερδών, αύξησης ζημιών και μείωσης του μεριδίου αγοράς της εταιρείας. Στην ουσία ήταν τότε που εκδιώχθηκε από την Blackberry, καθώς οι μέτοχοι του καταλόγισαν αδυναμία να ακολουθήσει τις εξελίξεις στο χώρο των smartphones και να δημιουργήσει ελκυστικά μοντέλα «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων.

 

Διαβάστε επίσης: Η BlackBerry βρήκε αγοραστή;

Η πορεία ενός Έλληνα από την Κωνσταντινούπολη στον Καναδά
Ο Μιχάλης Λαζαρίδης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1961 από Έλληνες γονείς ποντιακής καταγωγής. Μόλις στα πέντε του χρόνια, η οικογένεια του αποφασίζει να αφήσει την Τουρκία και να μεταναστεύσει στον Καναδά. Η έφεση του μικρού Mike στις επιστήμες και στα γράμματα γίνεται αμέσως εμφανής, καθώς μόλις σε ηλικία 12 ετών, κερδίζει σε έναν τοπικό διαγωνισμό στην Δημόσια Βιβλιοθήκη του Γουίντορ του Οντάριο, επειδή κατάφερε να διαβάσει όλα τα επιστημονικού περιεχομένου βιβλία που υπήρχαν στα ράφια. Στη συνέχεια το 1979 μπαίνει στο Πανεπιστήμιο του Γουότερλου και ακολουθεί σπουδές ηλεκτρολόγου μηχανικού, με ειδίκευση στην επιστήμη των υπολογιστών. Μετά από πέντε χρόνια ο Μάικ Λαζαρίδης δέχεται αίτημα από την αυτοκινητοβιομηχανία General Motors ώστε να αναπτύξει ένα ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου για τα δίκτυα οθόνης (LED) και μετά το τέλος της έρευνάς του, η εταιρία τον ανταμείβει με συμβόλαιο 600.000 δολαρίων.

Έτσι αποφασίζει να εγκαταλείψει τις σπουδές του, δυο μήνες πριν αποφοιτήσει και με τα χρήματα που έλαβε από την εταιρεία σε συνδυασμό μια μικρή ενίσχυση ύψους 15.000 από τους γονείς του, ιδρύει μαζί με τον Μάικ Μπάρνστιϊν (Mike Barnstijn) και τον Ντάγλκας Φρέγκιν (Douglas Fregin) την εταιρία Research In Motion (RIM).

lazaridis

 

H «γέννηση» του Blackberry
Ένα από τα πρώτα επιτεύγματα της εταιρείας ήταν η ανάπτυξη της τεχνολογίας του barcode, γνωστής και ως DigiSync, για την ανάγνωση και αποθήκευση δεδομένων από κινηματογραφικές ταινίες. Έπειτα η εταιρεία, επανεπένδυσε τα κέρδη της στην έρευνα πάνω στην ασύρματη μετάδοση δεδομένων, φτάνοντας τελικά στην παρουσίαση του πρώτου κινητού τηλεφώνου BlackBerry το 1999, µία φορητή συσκευή που µπορούσε να συγχρονίζεται µε τα εταιρικά συστήµατα email µε ασφάλεια.

Το 2002, θα προστεθεί και η λειτουργία ως κινητού τηλεφώνου και η RIM αρχίζει µία εντυπωσιακή πορεία προς την κορυφή. Το Blackberry γίνεται µόδα παγκοσμίως και το αγαπημένο κινητό των στελεχών των επιχειρήσεων , κυρίως επειδή προσφέρει υψηλό επίπεδο ασφάλειας όσον αφορά την ανταλλαγή emails. Το έτερο πλεονέκτηµά του και σήμα κατατεθέν του είναι το πλήρες QWERTY πληκτρολόγιο που έχει κάθε συσκευή Blackberry και επιτρέπει την εξαιρετικά γρήγορη αποστολή -για κινητό τηλέφωνο- µηνυµάτων, ακόµη και αν αυτά είναι µακροσκελή.

Blackberry Messenger για όλους

Το απόγειο της δόξας και η πτώση
To 2008 ήταν η χρονιά που η RIM φθάνει στο απόγειο με την µετοχή της εταιρείας να κυμαίνεται πάνω από 100 δολάρια Καναδά και τον τότε νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα να ζητάει ειδική συσκευή που να ανταποκρίνεται στις υψηλές προδιαγραφές ασφαλείας του Λευκού Οίκου, προκειμένου να µην αποχωριστεί το Blackberry του. H εταιρεία αριθμεί εκατομμύρια χρήστες, με την RIM να μετατρέπεται σε έναν πολυεθνικό κολοσσό, με αξία πάνω από 70 δισ. δολάρια.

Ένα χρόνο όμως πριν, το 2007, η Apple κάνει το «ντεμπούτο» του iPhone. Με εντυπωσιακό σχεδιασμό από αλουμίνιο και ενισχυμένο γυαλί, το πρώτο iPhone έκανε τον ανταγωνισμό με το BlackBerry να μοιάζει σχεδόν προκατακλυσμιαίος. Το πιο καινοτόμο χαρακτηριστικό του ήταν η τεχνολογία αφής, η ανάπτυξη της οποίας κόστισε στην Apple 150 εκ. δολάρια. Το 2008 η Apple εισάγει την βελτιωμένη έκδοση του iPhone 3G, αναβαθμίζει το λογισμικό της( iOS) και εισήγαγε το App Store. Όσα ακολούθησαν είναι λίγο πολύ γνωστά.

Διαβάστε σχετικά: Η ιστορία του iPhone

Η απάντηση της RIM έρχεται το 2008 µε το μοντέλο Storm, χωρίς «κανονικό» πληκτρολόγιο και οθόνη αφής, όμως οι χρήστες του Blackberry δεν την υιοθετούν. Το Blackberry OS, το λειτουργικό σύστηµα που χρησιμοποιούν οι συσκευές της RIM, δεν εξελίσσεται αρκετά γρήγορα, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να στρέφονται προς το iPhone και τις Android συσκευές. Από το 2010 μέχρι το 2012, όταν και αποχώρησε ο κ. Λαζαρίδης από την θέση του CEO, η Blackberry άντεξε και το 2013 παρουσιάζει το Blackberry OS 10 και το Ζ10, µία συσκευή που θα απαντούσε στον ανταγωνισµό, όμως, το τρένο είχε ήδη χαθεί.

 

Ο πολυβραβευμένος για τα επιστημονικά του επιτεύγματα και μέλος της λίστας του Time με τους ισχυρότερους ανθρώπους στον πλανήτη, Μιχάλης Λαζαρίδης, φιλοδοξεί να επιστρέψει στη BlackBerry ως άλλος Στιβς Τζομπς και να αναγεννήσει την εταιρεία.
Είτε τα καταφέρει είτε όχι, το σίριαλ της απόκτησή της Blackberry έχει πολλά ακόμα επεισόδια…

Διαβάστε ακόμη: Η επιστροφή των πιστών του BlackBerry