Ο «έξυπνος» θερμοστάτης που έκανε την Amazon να βάλει το χέρι στην τσέπη

Ο «έξυπνος» θερμοστάτης που έκανε την Amazon να βάλει το χέρι στην τσέπη
epa06913654 (FILE) - A general outside view of the new Amazon logistic and distribution center in Werne, Germany, 07 November 2017 (reissued 27 July 2018). Amazon on 27 July 2018 reported its results for second quarter ended 30 June 2018, saying its net income increased to 2.5 billion USD from 197 million USD in 2017, while operating income in 2018 increased to 3 billion USD from 628 million USD in 2017. EPA/FRIEDEMANN VOGEL Photo:

Μήπως ζηλεύει τη Google και τη Nest;

 

της Grace Dobush

Η γερμανική startup έξυπνου θερμοστάτη Tado μόλις εξασφάλισε 50 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση Σειράς F. Τα λεφτά προέρχονται, μεταξύ άλλων, από έναν πολύ εξέχοντα υποστηρικτή: την Amazon.

Με τον τελευταίο γύρο, η startup με έδρα στο Μόναχο σχεδόν διπλασίασε τη συνολική της χρηματοδότηση. Η συσκευή και η εφαρμογή της Tado ενσωματώνονται με τα συστήματα οικιακής θέρμανσης και ψύξης για να ρυθμίζουν τις θερμοκρασίες με βάση τη χρήση και να μεγιστοποιούν την ενεργειακή απόδοση, και είναι ήδη συμβατές με τη φωνητική βοηθό Alexa της Amazon.

Στους άλλους υποστηρικτές αυτού του γύρου περιλαμβάνονται ο γερμανικός ενεργειακός κολοσσός E.ON, η εταιρεία φυσικού αερίου Total, και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Μήπως η Amazon ζηλεύει τη Nest; Η Google αγόρασε την εταιρεία έξυπνου θερμοστάτη το 2014 για 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια και παραμένει ο ηγέτης της αγοράς στις ΗΠΑ.

Η Tado ιδρύθηκε μόλις ένα χρόνο μετά από τη Nest, το 2011, και άρχισε να διαθέτει το προϊόν της παγκοσμίως το 2015. Η παγκόσμια αγορά έξυπνου θερμοστάτη αναμένεται να φτάσει τα 6,8 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του 2022. Ένας εταίρος της Bryan, Garnier & Co, μιας ευρωπαϊκής ανεξάρτητης επενδυτικής τράπεζας, δήλωσε στη Handelsblatt ότι η Tado είναι βασική υποψήφια για να προβεί σε αρχική δημόσια προσφορά.

Η εταιρεία λέει ότι διαθέτει εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες, κυρίως στην Κεντρική Ευρώπη, και συνεργάζεται με εταιρείες ενέργειας σε ολόκληρη την Ευρώπη, βελτιώνοντας, για παράδειγμα, την ικανότητα παρακολούθησης της κατάστασης του λέβητα.

Το TechCrunch αναφέρει: «Αυτό που κάνει η Tado πηγαίνει πέρα απ’ τον έλεγχο μέσω smartphone του συστήματος ψύξης και θέρμανσης του σπιτιού σας. Ο έξυπνος θερμοστάτης της startup έχει σχεδιαστεί με μεγάλη προσοχή ώστε να μπορεί να συνδεθεί με την ψηφιακή σειριακή διεπαφή χιλιάδων διαφορετικών καυστήρων». Αυτό καθιστά δυνατή όχι μόνο τη διαμόρφωση της θερμοκρασίας, αλλά και την τοπική διάγνωση και τη διαχείριση κατανάλωσης ενέργειας σε επίπεδο δικτύου.