O καπιταλισμός χρειάζεται αναβάθμιση και αυτό το υποστηρίζει ένας ένθερμος οπαδός του

O καπιταλισμός χρειάζεται αναβάθμιση και αυτό το υποστηρίζει ένας ένθερμος οπαδός του
Dan Schulman, the President and CEO of Paypal, speaking during his conference, during the first day of Mobile World Congress 2016 in Barcelona, 22nd of February, 2016. (Photo by Joan Cros/NurPhoto) Photo: AFP
Ο CEO της PayPal εξηγεί γιατί η ηθική ηγεσία καταδεικνύει ότι ο καπιταλισμός χρειάζεται …αναβάθμιση.

Της McKenna Moore

Ο Dan Schulman, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της PayPal, στοχάζεται εδώ και καιρό πάνω στην ηθική ηγεσία και την ανάγκη να επιδράσει θετικά στις κοινότητές του. Στο τελευταίο επεισόδιο του podcast Leadership Next, ο οικοδεσπότης Alan Murray λέει ότι ο Schulman ήταν ένας από τους πρώτους που μίλησε για το θέμα, δεκαετίες πριν το Business Roundtable εκδώσει τη νέα δήλωσή του όπου δεσμεύεται για τον καπιταλισμό των ενδιαφερομένων μερών.

Και εφόσον υιοθέτησε νωρίς αυτή την προσέγγιση, ο Schulman υπερασπίζεται τη θέση του έναντι των …άπιστων εδώ και δεκαετίες.

«Οι άνθρωποι που υποστηρίζουν ότι το κέρδος και ο σκοπός είναι δύο ξεχωριστά πράγματα νομίζω ότι δεν καταλαβαίνουν πραγματικά πως αυτά τα δύο δεν λειτουργούν το ένα εναντίον του άλλου», λέει. Και η PayPal σίγουρα κινείται και στα δύο. Η εταιρεία μόλις κατέγραψε ένα τρίμηνο-ρεκόρ όσον αφορά όλα, σχεδόν, τα μεγέθη της, λόγω της αυξημένης ψηφιοποίησης σε όλους τους κλάδους που έφερε η πανδημία του κορονοϊού.

Καθώς αυτή η ψηφιοποίηση επηρεάζει βαθιά μια σειρά κλάδων, από την εκπαίδευση, με τη διάδοση της διαδικτυακής σχολικής εκπαίδευσης, μέχρι την ιατρική, με την επέκταση της τηλε-θεραπείας, οι ψηφιακές χρηματοοικονομικές υπηρεσίες της PayPal τα πάνε αρκετά καλά.

Αυτό το γεγονός εγείρει ένα ερώτημα: Μήπως βλέπουμε το τέλος των μετρητών; Όχι ακριβώς, λέει ο Schulman.

Τα μετρητά θα είναι εδώ για πολύ καιρό ακόμα, επισημαίνει ο ίδιος, αλλά η οικονομία ψηφιοποιείται με τρομακτικό ρυθμό. Και η πανδημία αποκάλυψε πολλές από τις ανισότητες που ήταν λιγότερο ορατές προτού ο COVID-19 σπείρει την καταστροφή στις παγκόσμιες οικονομίες. Εκατομμύρια Αμερικανοί δεν έχουν πρόσβαση σε παραδοσιακές χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και ο Schulman πιστεύει ότι τα smartphone και οι διαδικτυακές πλατφόρμες παρέχουν την ευκαιρία να οικοδομηθεί μια πιο περιεκτική οικονομία που θα φέρει τα άτομα αυτά στο προσκήνιο.

«Είμαι οπαδός του καπιταλισμού, αλλά όπως όλα τα άλλα, χρειάζεται αναβάθμιση», λέει. Το να βασίζεσαι στην αγορά για να κάνεις τις απαραίτητες αλλαγές ώστε να συμπεριλάβεις όσους έχουν μείνει στο περιθώριο δεν λειτουργεί, αν ρωτήσετε τον Schulman.

Ένας από τους τρόπους με τους οποίους η PayPal εργάζεται για να μειώσει τους αποκλεισμούς στον κόσμο είναι η διάθεση 530 εκατομμυρίων δολαρίων για την υποστήριξη επιχειρήσεων που ανήκουν σε Μαύρους – που πλήττονται δυσανάλογα από την πανδημία -, την ενίσχυση των μειονοτικών κοινοτήτων και τη συμβολή στην αντιμετώπιση του φυλετικού χάσματος στον πλούτο.