Ο νέος CEO της Adidas που έστειλε τις μετοχές της εταιρείας στα ουράνια

Ο νέος CEO της Adidas που έστειλε τις μετοχές της εταιρείας στα ουράνια
epa02053602 Chief Executive Officer of Henkel Kasper Rorsted attends a press conference on the company's annual report 2009 in Duesseldorf, Germany, 25 February 2010. Henkel's 2009 profit broke in due to the worldwide financial crisis. Surplus has halved from 1.233 billion Euros to 628 million Euros. Adjusted for acquisition and disposition and shares of third parties, the surplus decreased from 945 to 822 million Euros. EPA/FEDERICO GAMBARNINI

Πώς η είδηση αλλαγής CEO φέρνει ήδη αποτελέσματα στα οικονομικά δεδομένα της πολυεθνικής.

του Τζέφρι Σμιθ

Ο γερμανικός όμιλος αθλητικών ειδών Adidas AG τοποθέτησε έναν Δανό βετεράνο των Oracle, Compaq και Hewlett-Packard ως αντικαταστάτη του διευθύνοντος συμβούλου Χέρμπερτ Χάινερ, ο οποίος θα αποχωρήσει έξι μήνες νωρίτερα απ’ ό,τι ήταν αρχικά προγραμματισμένο.

Η Adidas ανακοίνωσε ότι ο Κάσπερ Ρόρστεντ, διευθύνων σύμβουλος της Henkel AG, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες καταναλωτικών προϊόντων της Γερμανίας, θα αναλάβει τα ηνία τον Αύγουστο διαδεχόμενος τον Χάινερ.

Ο Χάινερ δεν είναι ένα απλό στέλεχος. Πρόκειται για τον άνθρωπο με την μεγαλύτερη θητεία ως CEO σε μια οποιαδήποτε εταιρεία του γερμανικού δείκτη DAX.

Η είδηση ήταν αρκετή για να στείλει τις μετοχές της Adidas στα ύψη – παρουσίασαν αύξηση 5% σε μία μόλις μέρα, όταν ο δείκτης DAX έπεφτε ραγδαία. Οι επενδυτές ήλπιζαν ότι τον Χάινερ θα τον διαδεχόταν κάποιος εκτός της εταιρείας, ώστε να υιοθετήσει μια πιο ριζοσπαστική προσέγγιση και ίσως και να πουλήσει κάποιες από τις λιγότερο επιτυχημένες δραστηριότητες του ομίλου, όπως η TaylorMade.

Στην Henkel, η οποία πουλά προϊόντα όπως τα σαμπουάν Schwartzkopff και τα καθαριστικά Persil, ο Ρόρστεντ έχει αντιμετωπίσει τις ίδιες προκλήσεις που θα συναντήσει και στην Adidas: πάνω απ’ όλα, τον ανταγωνισμό με τους καλά «οχυρωμένους» και εξίσου καλά χρηματοδοτούμενους γίγαντες στις ΗΠΑ.

Υπό τη διοίκησή του, η τιμή της μετοχής της Henkel υπερδιπλασιάστηκε, ενώ η είδηση της φυγής του καταβαράθρωσε τη μετοχή στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας.

Ο Ρόρστεντ θα βρεθεί στην Adidas σε μια περίοδο που η εταιρεία προσπαθεί να ξεπεράσει τα σοβαρά προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί τα τελευταία χρόνια. Μεγάλες επενδύσεις σε αναδυόμενες αγορές όπως η Ρωσία δεν έχουν τις αναμενόμενες αποδόσεις, ενώ η εταιρεία έχει χάσει μερίδιο αγοράς έναντι της Nike Inc. και της Under Armour Inc.

Ο 53χρονος Ρόρστεντ είναι παντρεμένος με τέσσερα παιδιά και ήδη ζει στο Μόναχο, όχι πολύ μακριά από την έδρα της Adidas στην πόλη του Χερτζογκενάουραχ.

Πηγή: fortune.com