Ο ΟΟΣΑ θέλει αυστηρότερους ελέγχους για την «Too Big to Fail» συμφωνία UBS – Credit Suisse

Ο ΟΟΣΑ θέλει αυστηρότερους ελέγχους για την «Too Big to Fail» συμφωνία UBS – Credit Suisse
Credit Suisse logo displayed on mobile with UBS seen in the background. On 19 March 2023 in Brussels, Belgium. (Photo illustration by Jonathan Raa/NurPhoto) (Photo by Jonathan Raa / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP

Την ανάγκη για ισχυρότερους ελέγχους στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελβετίας υπογραμμμίζει την Πέμπτη ο  Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, σε έκθεση με την οποία υπογραμμίζει τις ανησυχίες του για την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS.

Όπως αναφέρει ο ΟΟΣΑ, η εξαγορά μπορεί να διασφάλισε τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, αλλά εγείρει επίσης ερωτήματα σχετικά με την εγχώρια κυριαρχία της UBS και την ανάγκη για ισχυρότερη χρηματοπιστωτική ρύθμιση στο μέλλον.

Το Reuters σημειώνει πως μεγαλύτερη τραπεζική συγχώνευση μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, που ενορχηστρώθηκε από το ελβετικό κράτος για να αποτρέψει την κατάρρευση της Credit Suisse, δημιούργησε έναν όμιλο του οποίου τα περιουσιακά στοιχεία επισκιάζουν την οικονομική παραγωγή της χώρας.

«Η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS με τη βοήθεια του κράτους σταθεροποίησε αποτελεσματικά την αυξανόμενη κρίση εντός της Credit Suisse και περιόρισε τους κινδύνους διάχυσης, διασφαλίζοντας έτσι τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, αλλά δημιουργεί νέους κινδύνους και προκλήσεις» αναφέρει η έκθεση.

«Η UBS -που ήταν ήδη μια παγκόσμια συστημικά σημαντική τράπεζα πριν από τη συγχώνευση- έγινε έτσι ακόμη μεγαλύτερη και σύμφωνα με τους κανονισμούς του “πολύ μεγάλου για να αποτύχει”, πρέπει να πληροί ακόμη αυστηρότερες ρυθμιστικές απαιτήσεις» συμπλήρωσε ο Οργανισμός.

Η ελβετική κυβέρνηση πρόκειται να υποβάλει προτάσεις τους επόμενους μήνες σχετικά με τον τρόπο αυστηροποίησης των κανονισμών που καλύπτουν τις μεγάλες τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των εξουσιών της κύριας εποπτικής αρχής, της FINMA, η οποία έχει ζητήσει καλύτερα εργαλεία.

Ο ΟΟΣΑ έθεσε ερωτήματα σχετικά με τον ανταγωνισμό, με τη νέα συνδυασμένη τράπεζα να έχει μερίδιο περίπου 25% των εγχώριων καταθέσεων και δανείων, σύμφωνα με στοιχεία της Ελβετικής Εθνικής Τράπεζας.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ελβετίας τάσσεται υπέρ μιας βαθύτερης έρευνας σχετικά με την κυριαρχία της UBS σε ορισμένα τμήματα της αγοράς, ανέφερε το Reuters τον περασμένο μήνα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της UBS, Σέρτζιο Ερμότι, απέρριψε τις προειδοποιήσεις των επικριτών σχετικά με το μέγεθος του πιστωτικού ιδρύματος, λέγοντας ότι είναι χαμηλού κινδύνου, καθώς και ισχυρότερη και πιο διαφοροποιημένη μετά την εξαγορά της Credit Suisse.

Στην έκθεσή του, ο ΟΟΣΑ υπογράμμισε επίσης πώς οι προσπάθειες των επενδυτών που ζητούν αποζημίωση για 16 δισεκατομμύρια φράγκα από τα ομόλογα πρόσθετης κατηγορίας 1 (AT1) της Credit Suisse που διαγράφηκαν θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε «δαπανηρές δικαστικές διαμάχες και αβέβαια αποτελέσματα»

Για την οικονομία της Ελβετίας

Στις οικονομικές προβλέψεις του για την Ελβετία, ο ΟΟΣΑ προέβλεψε ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 0,9% το 2024 και κατά 1,4% το 2025, κάτω από τον μακροπρόθεσμο μέσο ρυθμό ανάπτυξης της χώρας που είναι 1,8% και από τις προβλέψεις της κυβέρνησης του Δεκεμβρίου για 1,1% και 1,7%, αντίστοιχα.

«Η αδύναμη εξωτερική ζήτηση, οι αυστηρότερες συνθήκες χρηματοδότησης και η αυξημένη αβεβαιότητα επιβαρύνουν την οικονομία» υποστηρίζει ο Οργανισμός.

Παρόλα αυτά, η ζωηρή ελβετική αγορά εργασίας θα πρέπει να είναι σε θέση να απορροφήσει τις «σημαντικές» απώλειες θέσεων εργασίας που θα επιφέρει η συγχώνευση των τραπεζών, ανέφερε ο οργανισμός με έδρα το Παρίσι.

Η πανάκριβη ελβετική αγορά κατοικίας έδειξε σημάδια αποκλιμάκωσης αλλά τα τρωτά σημεία παραμένουν, με τα ακίνητα να εκτιμάται ότι είναι υπερτιμημένα έως και 40%, υποστηρίζει η έκθεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com