Ο παλιός είναι… χαρούμενος

Ο παλιός είναι… χαρούμενος

Έρευνα δείχνει ότι οι αρχαιότεροι υπάλληλοι είναι οι πιο ευχαριστημένοι.

Μεγάλο τμήμα του εργασιακού μας βίου περιλαμβάνει τον αγώνα για άνοδο. Δεν αρκεί να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας, πρέπει να αποδεικνύουμε συνεχώς πως αξίζουμε ανώτερη θέση, καλύτερες ευκαιρίες και περισσότερα χρήματα. Όταν, όμως, φτάσουμε στο τέλος της εξέλιξης και είμαστε πια ήδη κάποιας ηλικίας, τότε ίσως μας περιμένει η ευτυχία.

Σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε στις ΗΠΑ το National Opinion Research Center, το 90% των ερωτηθέντων με ηλικία άνω των 50 ετών απάντησε πως είναι είτε σχετικά, είτε πολύ ευχαριστημένοι από την εργασία τους. Μάλιστα τα ευρήματα αφορούν σε όλες τις κατηγορίες εργαζομένων ανεξάρτητα από φύλο, εκπαίδευση ή εισόδημα.

Πολύ μικρό είναι το ποσοστό εκείνων που -για λόγους ανεξάρτητους από τη θέλησή τους- βρίσκονται λόγω κρίσης σε ανασφάλεια, η θέση τους είναι λίγο-πολύ σταθερή ακόμα και σε εταιρείες που αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα.

Διαβάστε ακόμη: Πώς να είστε χαρούμενοι στη δουλειά

Το συμπέρασμα εξηγείται από το γεγονός πως οι μεγαλύτεροι σε ηλικία έχουν, συνήθως, ολοκληρώσει την εξέλιξή τους και δεν κινούνται ανταγωνιστικά, απλώς απολαμβάνουν την εργασιακή ασφάλεια και τους σχετικά υψηλότερους μισθούς ενώ τυχόν απόλυση σημαίνει σημαντική αποζημίωση. Επιπλέον, όταν οι εταιρείες επιχειρούν αναδιάρθρωση ή κάνουν περικοπές, εφαρμόζουν συνήθως τον κανόνα «τελευταίος μέσα-πρώτος έξω» και δεν αγγίζουν τους παλαιότερους υπαλλήλους που η εμπειρία τους μπορεί να είναι πολύτιμη.

Υπάρχουν, φυσικά, και τα αρνητικά. Η έρευνα διαπίστωσε πως πολλοί από αυτούς έχουν γίνει δέκτες αρνητικών σχολίων με αφορμή την ηλικία τους ή έχουν παρακαμφθεί στις προαγωγές και τις αυξήσεις.